Annonce
Danmark

Dansk bidrag til EU-budget trækkes ind i folketingssalen

Folketingets partier skal drøfte Danmarks holdning til sandsynlige stigninger i EU-budgettet efter brexit.

Folketingets partier skal i næste uge have en debat i folketingssalen om, hvordan Danmark skal stille sig til EU's budget for 2021-2027.

Her venter sandsynligvis et højere dansk bidrag som følge af Storbritanniens snarlige udtræden af EU.

Det er delkonklusionen ved et møde fredag i Folketingets Europaudvalg, hvor fungerende finansminister Morten Bødskov (S) er under beskydning fra partier i både rød og blå blok.

- Det er virkelig sørgeligt at høre en socialdemokratisk finansminister, der lyder som en lommeregnerliberalist, siger EU-ordfører Jens Rohde (R).

Han er ærgerlig over at høre Morten Bødskov udlægge regeringens planer om det danske bidrag til EU's budget.

Planerne går kort sagt ud på, at Danmark skal betale så lidt som muligt til EU-budgettet.

Helst en fortsættelse af de nuværende 1,00 procent af bni, der kan beskrives som et mål for et lands velstand.

Danmark betaler i øjeblikket omkring 22,5 milliarder kroner årligt til EU-budgettet.

De 1,00 procent ligger imidlertid langt fra udmeldingerne fra Bruxelles.

EU-Kommissionen foreslog oprindeligt, at medlemslandene i de kommende år skal betale cirka 1,1 procent af bni.

Det daværende finske EU-formandskab lagde derefter i december sidste år op til et kompromis på 1,07 procent af bni.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kaldte i oktober sidste år udsigten til et markant større dansk EU-budget for "fuldstændig gak".

Danmark er gået sammen med Østrig, Sverige og Holland om at fastholde EU-budgettet på 1,00 procent af bni.

Ifølge Jens Rohde giver det mening at løse fælles udfordringer med blandt andet migration og klima i EU-regi.

Derfor ærgrer det ham at se regeringen sætte sig tungt på statskassen.

- Det bliver gjort til et nulsumsspil. Hvis man skulle føre den tanke til ende, hr. finansminister, så skulle man jo sådan set argumentere for, at vi melder os ud (af EU, red.). Fordi det hele bare er en udgift, siger Jens Rohde.

- Som det ser ud nu, og med den linje finansministeren lægger for dagen, kan det blive meget vanskeligt for os at give mandat til regeringens forhandling, siger han.

Morten Bødskov peger på, at en stigning i det danske bidrag til EU-budgettet vil gå ud over muligheden for at prioritere velfærden i Danmark.

- Vi står over for en enorm opgave med at prioritere og bringe Danmarks bidrag ned i forhold EU-Kommissionens forslag.

- Udgangspunktet for forhandlingerne har været kommissionens forslag, som i sig selv vil øge det danske EU-bidrag med seks milliarder kroner om året i forhold til indeværende periode, siger den fungerende finansminister.

Det undrer blandt andet Enhedslisten og Venstre, at regeringen i et notat til Europaudvalget har skrevet, at man kun lægger "stor vægt" på at fastholde Danmarks bidrag til EU-budgettet på 1,00 procent, mens regeringen lægger "afgørende vægt" på at holde fast i de rabatter fra EU, som Danmark hidtil har fået.

Pointen fra kritikerne er, at rabatterne ikke bliver lige så store som de forventet større udgifter til budgettet.

- Hvis Mette Frederiksen kommer tilbage og siger, at "vi skal kun betale 11 milliarder kroner mere, til gengæld har jeg fået en rabat på en milliard kroner", så er jeg ikke imponeret, siger EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V).

/ritzau/

Annonce
Link til møde i Europaudvalget på Folketingets hjemmeside.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Regnvejr - det er alvorligt, det her

Ikke, at AGF ikke kan spille fodbold. Ikke, at kommunen er så forhippet på, at alle skal bo i midtbyen, at man nu pønser på at bebygge ganske små åndehuller lige bag Salling ved Telefonsmøgen. Nej – den menneskeskabte globale opvarmning ser nu ud til at true os. Hvis ikke de enorme regnmængder hører op, så bliver vores flade land én stor mudderpøl, hvor det ikke er til at eksistere. Jeg troede ellers på, at det først ville ramme Maldiverne, der bliver oversvømmet af havet, og dernæst landene nedenfor Himalaya, der vil komme til at mangle vand, når gletcherne er smeltet ned og Ganges, Mekong med andre floder er tørret ud. Høje temperaturer og varme giver nedbør, og det ene lavtryk efter det andet er væltet ind over os ude fra Atlanterhavet og Nordsøen (Vesterhavet) i en sådan grad, at vi kun iført gummistøvler kan bevæge os udenfor befæstede arealer. Holstebro, Horsens, Vejle og Kolding er oversvømmet, og hundredvis af villa-, sommerhus- og kolonihaver står under vand. I Århus Stiftstidendes tillæg Danmark sås torsdag 20. februar på bagsiden et luftfoto af et oversvømmet kolonihaveområde i Kolding. Hvorfor ikke bringe et sådant billede på forsiden i respekt for alvoren i det her? I en leder samme dag opfordrer Hans Petersen til at lade en rendegraver køre ind på en mark og afhjælpe en villa-nabogrund, der er truet af oversvømmelse fra marken. Ja – men hov, kan den rendegraver i det hele taget køre på marken? Og kan landmanden køre på marken? Hvad med vintersæden, den er vel regnet og rådnet væk? Det vil give enorme tab på valutabalancen, hvis ikke vores ellers udskældte landbrug kan komme i marken. Vi må virkelig krydse fingre for, at forårs- og sommersolen vil komme til at skinne i rigt mål, så der kommer gang i fordampningen, gerne samtidig med noget blæsevejr, ellers giver det blot yderligere nedbør. På en måde har vi (den ældre generation) fortjent det. Det er selvforskyldt og ville jo være ganske uretfærdigt, hvis det kun rammer vores børn og børnebørn. Vi har i den grad bygget op til den globale opvarmning med et liv i luksus og overflod. Nu kommer regningen så. For klimaet dette efterår og vinter er så ekstremt, ligesom sommeren 2018, at begge dele må skyldes den menneskeskabte globale opvarmning. Naturen er og bliver den stærkeste, trods al vores viden og teknologi. Piller vi ved den, viser den tænder.

Aarhus For abonnenter

Socialområdet i Aarhus skal spare 45 millioner kroner: Men politikerne er slet ikke færdige

Aarhus For abonnenter

Ældrerådmand vil ikke af med penge til socialområdet: - Det er da dybt uretfærdigt

Annonce