x
Annonce
Fødselsdage

Dansk digter af internationalt format

Lørdag 21. marts fylder forfatteren Henrik Nordbrandt 75 år. Her fotogaferet i 2020 i anledning af sin seneste digtsamling. Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
Han er kendt for digtet om den uendeligt lange og mørke november. Men med tiden er Henrik Nordbrandt begyndt at se lysere på verden. Lørdag 21. marts bliver han 75.

75 Lyset og årstidernes skiften har altid fyldt meget i Henrik Nordbrandts digtning. Og det danske efterår har knuget ham i mange år.

I 1986 udgav han digtsamlingen "Håndens skælven i november". Heri står det digt på fire linjer, der har gjort forfatteren danmarksberømt, grænsende til folkekær - også blandt læsere, der ikke læser lyrik til daglig. Mange kan det udenad: "Året har 16 måneder". Og ja, de fem af dem hedder november.

Nordbrandt er født på Frederiksberg, få måneder før anden verdenskrig sluttede, og samme dag som Shellhuset i København blev bombet. Lørdag 21. marts fylder han således 75 år.

Faren var ingeniør og kommandørkaptajn, moren jurist. Han blev student fra Skt. Jørgens Gymnasium i 1964 og begyndte derefter at læse kinesisk, tyrkisk og arabisk ved Københavns Universitet.

Den talentfulde unge digters debut kom i 1966 med samlingen "Digte".

Siden har Nordbrandt bevæget sig i mange litterære genrer: Børnebøger, krimier, essays, mange flere digte og sågar en tyrkisk kogebog. Omkring 40 udgivelser er det blevet til.

Han boede i mange år i Middelhavsområdet, især i Grækenland og Tyrkiet, da han, i hvert fald i sine yngre år, trivedes langt bedre med solen og varmen sydpå end med regnen og mørket i sit fædreland.

Forfatteren har aldrig lagt skjul på, at depressioner har fulgt ham alle dage. Henrik Nordbrandt har stedse haft melankoli, sorg og savn med i sin digtning, men det misantropiske skær er i nogen grad gået af ham med årene.

Han er erklæret ateist og har ofte udtalt sig kritisk om religion, ikke mindst om islam og islamisterne, som han havde på nært hold i sine år i Tyrkiet.

Listen over priser og udmærkelser er lang som november, blandt dem: Nordisk Råds Litteraturpris (2000), De Gyldne Laurbær (1995), Svenska Akademiens nordiske pris (1990), Kritikerprisen (1984) og Det Danske Akademis Store Pris (1980).

Den danske digter er oversat til mange sprog, blandt andet kinesisk. I 2008 udgav musikeren Mads Wæhrens en cd baseret på digte af Nordbrandt.

Overraskende er Henrik Nordbrandt i en sen alder nået frem til, at november i virkeligheden ikke er den værste måned. Det er september.

- Her begynder forfaldet for alvor, fordi man er på vej ind i efteråret. Jeg begyndte at skrive et digt om det på et tidspunkt, men jeg kunne ikke gøre det færdigt.

- Det var kraftedeme for uhyggeligt, sagde han i 2017 til novemberudgaven af DSB-magasinet Ud og Se.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Før genåbning: Forældre og ansatte efterlyser klare retningslinjer

Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Aarhus

På trods af coronakrise: Festugen kommer i 2020, men bliver uden fælleskoncert

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 80 gange højere

Aarhus

Aarhus Universitetshospital udvider med flere telte til coronatest: Skal leve op til de nye krav

Annonce