Annonce
Erhverv

Dansk importvirksomhed ramt af coronavirus

- Coronavirus kommer minimum til at koste os et træls seks-cifret beløb, siger Jacob Oppenheim, direktør i Odense-virksomheden Born Nordic, som blandt andet distribuerer powerbanks og andre elektroniske produkter. Pressefoto
For det fynske handelsfirma Born Nordic begynder udbruddet af coronavirus at få negative konsekvenser for forretningen. - Det er det første eksempel på, at importen fra Kina er ramt, men flere vil følge efter i den kommende tid, lyder det fra Dansk Erhverv.

TAB: En halv million kroner.

Så meget regner direktør for Born Nordic, Jacob Oppenheim med, at udbruddet af coronavirus kommer til at koste den fynske elektronikdistributør i tabt omsætning. I bedste fald.

For jo tættere vi kommer på sommeren - højsæsonen for salg af blandt andet powerbanks - og produktionapparatet i Kina fortsat står stille, jo værre bliver det for vækstvirksomheden i Odense.

- Den halve million er sådan, som det ser ud lige nu, men det kan også blive en million kroner eller mere. I hvert fald kommer coronavirus til at koste os et træls sekscifret beløb, siger Jacob Oppenheim.

Michael Bremerskov Jensen, fagchef for international handel i Dansk Erhverv, forventer flere eksempler på, at coronavirussen rammer danske importører i de kommende dage.

- Det er den første importvirksomhed, som jeg hører om mærker coronavirus på den måde i Danmark. Vi har masser af tal for, hvordan udbruddet påvirker eksporten, og nu kommer turen også til importørerne. Nedgang på grund af det kinesiske nytår er der kalkuleret med, men nu begynder det totale produktionsstop at gøre ondt.

Annonce
- Det er forskelligt fra by til by i Kina, hvor længe fabrikkerne skal holde lukket. Det er et dekret fra de lokale myndigheder. Nogle steder er det foreløbig til 10. februar, andre steder hedder det 14. februar. Vi hører fra danske transportvirksomheder derude, at infrastrukturen mange steder er lukket helt ned, siger Michael Bremerskov Jensen, fagchef for international handel i Dansk Erhverv. Foto: Vladimir Markov/Reuters/Ritzau Scanpix

Flyfragt æder fortjenesten

Forleden måtte Born Nordic vinke farvel til en ordre på 100.000 kroner i form af 400-500 par høretelefoner bestilt af Illums Bolighus, fordi fabrikken i Kina ikke kan levere nu. Og snart begynder krydstogtsæsonen, som er et væsentligt forretningsben i distributørvirksomheden.

- Vi er distributør af 15 brands i Skandinavien, og 14 af dem bliver produceret i Kina - herunder vores eget brand Grey Lime. De nye produkter skal være klar til at komme ud på krydstogtskibene i løbet af en måned til halvanden, men lige nu ligger alt - også materialer til markedsføring - på kontorer i Kina, hvor alle ansatte er sendt hjem på forlænget nytårsferie for at minimere smittefaren, forklarer Jacob Oppenheim og fortsætter:

- Vi får som regel sejlet vores varer hjem. Alternativet er fly, men så æder fragten alene vores fortjeneste.

Måske produktion mandag

Born Nordic gør 90 procent af sine indkøb fra fabrikker, brands og partnere med rødder i Kina. Foreløbig må virksomheden væbne sig med tålmodighed.

- Vi begyndte at se de første tegn for to-tre uger siden, hvor de første byer og veje blev lukket ned, og så kom forlængelsen af det kinesiske nytår, hvor virksomheder blev tvunget til at holde lukket i yderligere 10 dage. Nu lyder det fra Kina, at fabrikkerne måske starter op igen på mandag, men det næste spørgsmål er så, om medarbejderne kan komme frem. Folk er rejst hjem på ferie over det meste af landet. Der er store afstande, og flere millionbyer og logistiske knudepunkter som Wuhan i Hubei-provinsen (epicenter for coronavirusset, red.) vil måske fortsat være lukket, siger Jacob Oppenheim.

Han tilføjer, at deres kinesiske partnere selv tager situationen roligt.

- De stoler på deres regering og på, at der nok skal komme styr på det, og så lover de at gøre, hvad de kan, når produktionen igen er i gang.

Lageret er snart tomt

Imens kan Jacob Oppenheim se lageret af storsællerten powerbanks svinde ind.

- Udover vores eget Grey Lime er vi blandt andet distributør af globale brands som Anker og Raw Power, der har store centrallagre i Europa, men der kan vi ikke trække mere fra, og om en-to måneder risikerer vi selv at stå uden varer på lageret, siger direktøren for Born Nordic.

Den fynske distributør, der leverer blandt andet til store webshops som Elgiganten i Norden, fysiske butikker og selskabets egen netforretning Powerbanken.dk, har ellers god vind i sejlene.

- I januar er vi vækstet mellem 150-200 procent alene i vores distributør-virksomhed, men fortsætter udviklingen i Kina, risikerer vi hurtigt at være tilbage på 2019-niveau, slutter Jacob Oppenheim.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce