Annonce
Erhverv

Dansk elbil-salg sætter rekord

Indtil videre er der solgt dobbelt så mange elbiler i Danmark i år som sidste år. Branchen mener, at det stigende tal viser, at danskerne har taget bilen til sig.

I november rullede dobbelt så mange elbiler ud på dansk asfalt i forhold til samme periode sidste år. Det viser tal fra De Danske Bilimportører og Dansk Elbil Alliance.

Annonce

Helt nøjagtig blev der solgt 201 nye elbiler i november, hvilket er ny rekord. Sidste år blev der solgt 93 i tilsvarende periode.

Kigger man på hele året, ses samme tendens. Indtil videre er der solgt 1.241 elbiler i 2014 - det er mere end en fordobling i forhold til 2013.

Lærke Flader, der er branchechef i Dansk Elbil Alliance, mener, at salgstallene viser, at elbilen er kommet for at blive.

»Vi ser en større andel elbiler solgt til private måned for måned. Vi ser producenter byde ind med stadig flere attraktive elbil-modeller, og vi ser en væsentlig udbygning af ladeinfrastrukturen. Der er altså klare tegn på, at danskerne ønsker elbilen,« siger hun i en pressemeddelelse.

Trods stigningen er det for tidligt at tale om elbilens egentlige gennembrud i Danmark. Der er behov for yderligere politisk handling, hvis bilen for alvor skal udbredes, mener Lærke Flader.

»Der kører fortsat kun relativt få elbiler på de danske veje, og der er endnu et stykke vej, før vi kan kalde det et egentligt gennembrud«.

Ved udgangen af november var der solgt cirka 2.900 elbiler i Danmark siden 2009.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce