Annonce
Debat

Dansk Erhverv bakker op om de nye lægeklinikker: Vi kan ikke vende tilbage til doktor Hansen

Klinik for Almen Praksis - regionens lægeklinik åbnes. Foto: Johan Gadegaard

DEBAT: Hos de praktiserende lægers organisation (PLO) har man fået skabt sig et fjendebillede. Nemlig det, de kalder "stråmandsklinikker". Fjendebilleder er med til at forklare, hvorfor man selv er god, mens modparten er ond.

Hos Dansk Erhverv taler vi ikke om fjendebilleder. Derimod vil vi gerne holde fokus på bolden og tale om, hvordan vi kan løse udfordringerne med lægemangel i flere dele af landet. Og det går bl.a. igennem det, vi kalder partnerskabsklinikker, som PLO misvisende kalder stråmandsklinikker.

Her samarbejder praktiserende læger med en privat virksomhed, som står for al den administrative drift af klinikken, som f.eks. indkøb, ejendomsdrift, GDPR; kvalitetsopfølgning etc. Det betyder at læger og klinikpersonalet i disse klinikker kan fokusere 100 procent på den sundhedsfaglige del. Det kalder vi partnerskabsklinikker.

Annonce


Det vil være en utopi at tro, at vi kan vende tilbage til dengang, doktor Hansen arbejdede alene i sin lille soloklinik, som han selv ejede. Den model skal der selvfølgelig også være plads til. Men flere modeller skal eksistere side og side.


Partnerskabsklinikkerne bidrager altså med en ny arbejdsramme for den store minoritet af speciallæger, som ikke ønsker at være selvstændig erhvervsdrivende. De ansatte læger i partnerskabsklinikkerne er fastansatte læger og ikke kun kortvarige vikaransættelser, som Skadborg fremfører her i avisen.

Og når Skadborg mener, at partnerskabsklinikker underminerer tanken om egen læge, kan vi altså afvise dette. Man bliver hverken en ringere læge eller mindre fast bare, fordi man ikke ejer sin klinik. Samtidig er en partnerskabsklinik underlagt samme overenskomst, retningslinjer og lovkrav som en klassisk PLO-klinik. Ydernummeret er 100 procent ejet af speciallægen, som også har det faglige ansvar.

I traditionelle PLO-klinikker er der også ansatte læger og vikarer, som betyder, at patienterne ikke altid er sikret at møde samme læge hver gang.

Det vil være en utopi at tro, at vi kan vende tilbage til dengang, doktor Hansen arbejdede alene i sin lille soloklinik, som han selv ejede. Den model skal der selvfølgelig også være plads til. Men flere modeller skal eksistere side og side, og hvor både læger kan være ejere og ansatte og få hjælp til at drive klinikken, så de kan koncentrere sig om det vigtigste: At tilse og behandle patienterne.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce