Annonce
Debat

Dansk Erhverv mangler faglærte:  Ved du, at erhvervsuddannelser åbner en verden af muligheder?

"Den almene studentereksamen vinder frem på bekostning af erhvervsuddannelserne. Det viser tallene med al tydelighed. I år har 72 procent af skoleeleverne søgt en gymnasial uddannelse, mens blot 19 procent har søgt ind på en erhvervsuddannelse. Tendensen er hverken ny eller overraskende, men den er et problem", skriver Claus Rosenkrands Olsen. Arkivfoto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

DEBAT: Den almene studentereksamen vinder frem på bekostning af erhvervsuddannelserne. Det viser tallene med al tydelighed. I år har 72 procent af skoleeleverne søgt en gymnasial uddannelse, mens blot 19 procent har søgt ind på en erhvervsuddannelse.

Tendensen er hverken ny eller overraskende, men den er et problem, fordi dansk erhvervsliv har brug for flere faglærte. Det har vi allerede nu, og manglen vil kun blive forstærket i de kommende år.


Annonce

Meget er gjort, men der er helt åbenlyst ikke gjort nok. Der er mange gode kræfter, som vil det her, men vi er milevidt fra de mål, der er sat.


Lettere chokerende er en ny måling blandt danskerne, som YouGov har foretaget for Dansk Metal. Eller det er i hvert fald overraskende på den dårlige måde for mig, at kun hver femte dansker ved, at man selvfølgelig kan læse videre, hvis man tager en erhvervsuddannelse.

Hvis den almene opfattelse er, at man så at sige risikerer at ende i en uddannelsesmæssig blindgyde, hvis man går på en erhvervsuddannelse, så er det selvfølgelig et kæmpe problem. For sandheden er jo, at en erhvervsuddannelse åbner en verden af muligheder.

Meget er gjort, men der er helt åbenlyst ikke gjort nok. Der er mange gode kræfter, som vil det her, men vi er milevidt fra de mål, der er sat. Der er intet enkelt greb, der kan løse det, men behov for, at vi tænker radikalt anderledes, sammenhængende og ambitiøst.

Fra Dansk Erhverv har vi for nylig foreslået en ambitiøs investeringsplan på 3,5 milliarder kroner årligt for hele uddannelsessektoren. En stor del af de midler foreslår vi at investere i en mere praksisfaglig grundskole, en styrket forberedende grunduddannelse og stærkere erhvervsuddannelser. Alle tre dele er forudsætninger for, at vi får ændret udviklingen.

Samtidig er det nødvendigt at indse, at vi ikke kan imødekomme den forestående mangel på faglærte alene ved at få flere unge igennem erhvervsuddannelserne. Der er brug for parallelle indsatser, som også styrker rekruttering og fastholdelse af de lidt ældre unge og de voksne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce