Annonce
Debat

Dansk Erhverv: Topskat mindsker lysten til at arbejde

"Set med erhvervslivets briller er topskat en dårlig idé. Den mindsker simpelthen danskernes incitament og dermed lyst til at yde en ekstra indsats til gavn for både virksomheder og samfund", skriver Jacob Ravn. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DEBAT: En særskat for toppen, altså en skat målrettet dem, der tjener allermest. Sådan er den sproglige konstruktion med ordet ”topskat”. Virkeligheden er bare en helt anden.

Der er både faglærte og ufaglærte, der betaler topskat. Cirka hver tredje topskattebetaler i 2019 var faglært eller ufaglært. Også blandt professioner så som lærere og sygeplejersker er der ganske mange, der betaler topskat. Skatten er altså på ingen måde for ”toppen”.

Set med erhvervslivets briller er topskat en dårlig idé. Den mindsker simpelthen danskernes incitament og dermed lyst til at yde en ekstra indsats til gavn for både virksomheder og samfund.

Annonce


Når vi tager diskussionen, så skal vi have fakta med på bordet. Og fakta er, at topskatten har en negativ effekt på arbejdsudbuddet og væksten.


Ser vi på de selvstændige, så har forskning vist, at deres skattepligtige indkomst har det med i høj grad at hobe sig op lige under topskattegrænsen. En del skyldes, at de selvstændige lader indtjening stå i virksomheden i stedet for at trække pengene ud til sig selv, men 30 til 50 pct. af indkomstophobningen lige under topskattegrænsen skyldes ændret adfærd. Sagt på godt dansk så får topskattegrænsen de selvstændige til at arbejde mindre.

Det er selvfølgelig et politisk spørgsmål, om vi overhovedet skal have topskat i Danmark. Men når vi tager diskussionen, så skal vi have fakta med på bordet. Og fakta er, at topskatten har en negativ effekt på arbejdsudbuddet og væksten.

Derudover har topskatten en hæmmende effekt på tilskyndelsen til at blive selvstændig, fordi topskatten gør det mindre attraktivt at tage en risiko. Der er med andre ord mange gode grunde til at se på skatten og som minimum få justeret grænsen for, hvor meget man må tjene, før man skal betale de ekstra femten procent oven i al den skat, man i forvejen betaler.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat For abonnenter

Stiften mener: Ikke flere corona-restriktioner, lad fornuften klare resten - og hjælp så de erhverv, som lider

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce