Annonce
Navne

Dansk films iskolde skurk fylder 85

Skuespiller Lars Lunøe fik sit gennembrud i krimiserien "Ka' De li østers?". Fotos: Kurt Petersen/Ritzau Scanpix
Gennem fem årtier spillede han et væld af roller på film, i tv og på teatret. Mandag 19. april fylder han 85 år.

85 år: Lars Lunøe fik sit gennembrud i 1967 som den åleglatte bogholder, Brydesen, i Leif Panduros Krimiserie "Ka' De li østers?". Her ender han sine dage som et frossent lig i en dybfryser. Mandag 19. april fylder han 85 år.

Rollen som skurk lå godt til ham. Og Lars Lunøe fulgte op med flere skurkeroller i blandt andet genindspilningen af Morten Korch-filmen "De røde heste", hvor han spiller den onde hestepisker Willers.

- Det skurkagtige og dæmoniske ligger til ham, hans kultiverede diktion har ofte en undertone af det sadistiske, skrev filmanmelderen Morten Piil i mammutværket "Danske skuespillere" fra 2003.

Annonce

Lunøe kan se tilbage på en lang og flot karriere, hvor han ofte har spillet skurkeroller. Men også fine, autoritetsudstrålende roller i klassisk teater.

Han høstede store roser for sin medvirken i de store, klassiske teaterstykker, hvor han både tacklede Holberg, Ibsen og Shakespeare.

Uddannet i Aarhus

Og moderne dramatikere har haft et særligt godt øje til Lars Lunøe - ikke mindst den svenske dramatiker Lars Norén.

På film bød 1970'erne og 80'erne mest på småroller til Lunøe. Undtagelser var rollerne som den selvretfærdige og upålidelige revolutionære Sanders i Tom Kristensen-filmen "Hærværk" og den onde plantageejer i "Peter von Scholten".

Og så har Lars Lunøe været flittigt brugt i årtiers tv-serier som "Riget", "Strisser på Samsø", "Edderkoppen", "Nikolaj og Julie", "Bryggeren" og "Gøngehøvdingen".

I to afsnit af serien "Rejseholdet" spillede han den ledende politimand i Helsingør.

Af nyere roller kan nævnes hans rolle som den iskolde betjent Hjort i gyseren "Mørke" fra 2005 og hans indtil videre sidste rolle som far i "Mænd og høns" fra 2015.

Landsretssagførersønnen Lars Lunøe havde oprindeligt overvejet at studere jura, inden han valgte teatervejen. Han udgik fra Aarhus Teaters elevskole i 1960.

Han bor i København med skuespillerinden Anette Høgsbro, som han har været gift med siden 1989. Hun har også lige haft fødselsdag. Høgsbro fyldte 76 år 6. april.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF ændrer i historiebøgerne: - Det er respektløst over for tidligere spillere

Annonce