Annonce
Danmark

Dansk Folkehjælp: Corona skaber rekordstort behov for  julehjælp

Det er frivillige under Dansk Folkehjælp, der pakker og uddeler kasser med julehjælp, når ansøgerne er godkendt. Billedet her er fra uddelingen i Randers for to år siden. Arkivfoto: Annelene Petersen
Dansk Folkehjælp imødeser rekordstort antal ansøgere til årets julehjælp. Allerede i forbindelse med sommerens feriehjælp kunne man se, hvordan pandemien pressede dem, der i forvejen har en stram økonomi, endnu mere.

Julehjælp: Med 2020 som et indiskutabelt coronaår følger også et voksende behov for at komme de fattigste danskere til hjælp i forbindelse med julen.

Det vurderer Dansk Folkehjælp, der hvert år formidler julehjælpepakker for millioner af kroner til de økonomisk dårligst stillede borgere - foruden hjælp til sommerferier, konfirmationer og skolestart.

På grund af coronaen forventer Dansk Folkehjælps generalsekretær, Klaus Nørlem, i år det hidtil største antal ansøgere til julehjælp.

Annonce

- Dels er nogle kommet i økonomisk uføre, fordi de har mistet deres arbejde. Dels lever de fattigste danskere i forvejen meget isoleret, både økonomisk og socialt. Det blev endnu værre med de restriktioner og indskrænkninger, der fulgte med coronaen, siger Klaus Nørlem.

Alvorlig lukning

Som et konkret eksempel på det økonomiske kvælertag, coronaen tog på dem, der i forvejen har mindst, nævner han forårets lukning af daginstitutionerne. Det var, påpeger han, et alvorligt skridt, der kunne mærkes for Dansk Folkehjælps målgruppe.

- For mange af disse mennesker er de to måltider, som børnene får i daginstitutionen, en del af forsørgelsen. Den mulighed forsvandt for manges vedkommende, hvilket kun gjorde en smal økonomi endnu smallere.

Dansk Folkehjælp definerer sin målgruppe som enlige forsørgere på overførselsindkomst og med hjemmeboende børn under 18 år.

Annonce

50 procents stigning

Helt konkret kom krisen til udtryk i forbindelse med Dansk Folkehjælps feriehjælp til netop den befolkningsgruppe i sommer.

- Det kom bag på os, eftersom fattigdomstallene efter mange års konstant stigning syntes at være stagneret de seneste to år. Men nu oplevede vi hele 50 procent flere ansøgere til feriehjælpen.

- På den baggrund forudser vi, at ansøgerfeltet til dette års julehjælp, der har akkurat den samme målgruppe, også vil sprænge alle rammer, siger Klaus Nørlem.

Annonce

Forskellen i perspektiv

Sidste år søgte 14.600 enlige forsørgere med hjemmeboende børn om julehjælp. Med et indsamlet julehjælpsbeløb på i alt 14,8 millioner kroner var Dansk Folkehjælp i stand til at imødekomme 11.400 af dem.

De fik hver en julepakke til en værdi af 1500 kroner. De fordelte sig med julemad og kolonialvarer til en værdi af 500 kroner og et gavekort på 1000 kroner til indkøb af gaver til børnene.


Det er ikke kæmpedonationer, vi taler om, men vi kan se på ansøgerantallet, at de betyder noget, og at behovet er der.

Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp


- Ifølge Danmarks Statistik bruger hver eneste dansker i gennemsnit 3500 kroner på julen hvert år. Det skal vi holde op imod, at vores hjælpepakke til en samlet værdi af 1500 kroner går til en familie, der typisk er på tre personer, altså 500 kroner til hver.

- Så det er ikke kæmpedonationer, vi taler om, men vi kan se på ansøgerantallet, at de betyder noget, og at behovet er der. Og så sætter det forskellen mellem dem, der har, og dem, der ikke har, i perspektiv. Det er denne forskel, som vi forudser bliver endnu mere markant i år, siger Klaus Nørlem.

Dansk Folkehjælp har siden 2006 samlet penge, der er gået til julehjælp til udsatte og fattige familier. Ifølge organisationens egen opgørelse har op mod 81.400 familier ad denne vej fået hjælp til julen gennem årene.

Sådan hjælper eller søger du

Dansk Folkehjælp samler også i år penge ind til julehjælp til fattige og udsatte familier.

Modtagerne af julehjælpen skal være enlige forsørgere på overførselsindkomst og have hjemmeboende børn under 18 år. For at sikre, at kriterierne opfyldes, skal alle modtagere godkendes af deres bopælskommuner.

Der er flere muligheder for at bidrage til julehjælpen:

  • Det kan ske via hjemmesiden Folkehjaelp.dk
  • Man kan indbetale et beløb via Mobile Pay til 13 221.
  • Man kan sende en SMS til 1999 og støtte med 150 kroner. Man skal skrive: ”julegave”.
  • Bankoverførsel på  reg. nr. 5301, konto 0000 333 666. Her skal man mærke sit bidrag: ”Julegave”.

Julehjælpen har en samlet værdi af kr. 1500 pr. familie: Julemad og kolonialvarer til en værdi af 500 kroner samt et gavekort til indkøb af gaver til familiens børn til en samlet værdi af 1000 kr.

De, der ønsker at søge om julehjælp i år, har muligheden fra søndag 1. november. Sidste frist er mandag 30. november. Julehjælp fra Dansk Folkehjælp 2020 kan søges via dette link: https://ansogning.folkehjaelp.dk/

Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce