Annonce
Indland

Dansk Folkehjælp: Frustrerende at behovet for julehjælp stiger

Røde Kors modtog sidste år 11.000 ansøgninger. I 2010 fik organisationen 1600 ansøgninger. (Arkivfoto)

Dansk Folkehjælp ser frem mod den hidtil største udfordring. Over 15.000 familier ventes at søge julehjælp.

Det bliver en travl jul for Dansk Folkehjælp, der 21. november allerede har modtaget over 10.000 ansøgninger om julehjælp.

Organisationen forventer, at 2018 bliver det travleste år hidtil. Sidste år modtog Dansk Folkehjælp 14.280 ansøgninger.

Generalsekretær i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem forventer at se en stigning i antallet af henvendelser på omkring ti procent til over 15.000 familier.

- Det er frustrerende og ærgerligt, at vi hvert eneste år, har oplevet en stigning i antallet af danskere, som søger den her form for hjælp.

- Kigger vi på nogle af de analyser, der har været gennemført i Danmark siden 2000, så viser de, at antallet af fattige fortsat stiger, på trods af at vi har økonomisk fremgang, siger han.

Samlet set forventer organisationen, at 45.000 familier vil søge hjælp hos de danske organisationer, der tilbyder julehjælp.

Generalsekretæren forklarer, at julehjælpen giver forældre mulighed for at give børnene en "værdig" jul.

- En gennemsnitsdansker bruger vel 2600-2700 kroner per person, og det ligger selvfølgelig langt fra de her familiers muligheder.

- Vi hjælper med 1500 kroner til en hel familie, så det handler egentlig om at få råd til at give sine børn det, som mange andre børn tager for givet.

Klaus Nørlem henviser til en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der vurderer, at 43.648 danske børn er fattige. Tallet er på niveau med antallet af fattige børn i 2009, hvor blandt andet finanskrisen var på sit højeste.

- Kigger vi tilbage over en lang periode på området for overførselsindkomster, har de politiske justeringer næsten hvert år været forringelser.

- Det er klart, at hver gang de forringelser bliver lavet, så skubber vi nogle flere i fattigdom, siger han.

Flere andre danske organisationer uddeler julehjælp.

Udviklingskonsulent i Røde Kors Troels Østergaard forventer, at mindst 11.000 familier vil ansøge i år.

- Vi ved, at det for børnene betyder, at de får lov til at få noget familiehygge og holde den jul, som deres kammerater også holder.

- Vi hører rigtig tit, at børnene har ondt i maven, når de ved, at de skal tilbage i skolen og fortælle om juleoplevelsen. Derfor er julehjælpen vigtig, for at de ikke føler sig ekskluderet, siger Troels Østergaard.

Frelsens hær fik i 2017 12.000 ansøgninger. Informationschefen i organisationen, Lars Lydholm, formoder, at man lander på samme antal i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce