Annonce
Debat

Dansk Industri mener: Ideologisk opgør med private kan koste østjyske kommuner dyrt

"Med ministerens forslag skal alle private sociale tilbud med tvang omdannes til selvejende institutioner – uden skyggen af information om, hvordan det rent praktisk skal ske", skriver Jakob Scharff. PR-foto
Annonce

DEBAT: Med finanslovsaftalen har regeringen og venstrefløjen støttet af Radikale Venstre forbudt private daginstitutioner. Og med socialministeren i spidsen er forslaget om et yderligere forbud mod private aktører på socialområdet i sin afgørende forhandlingsfase.

Er der opbakning til endnu et idelogisk ryk på Christiansborg, vil det betyde et stort tab af sociale pladser, fremtidige investeringer og specialiseret viden. Og det kan blive dyrt for kommunerne og deres udsatte borgere.

Med ministerens forslag skal alle private sociale tilbud med tvang omdannes til selvejende institutioner – uden skyggen af information om, hvordan det rent praktisk skal ske.


Det overrasker mig, at Jens Joel kan støtte op om dette ideologiske eksperiment. Og jeg kan virkelig ikke forstå, hvis Radikale Venstre og Katrine Robsøe kan bakke op om yderligere forbud mod private virksomheder.


Motivationen er dog forståelig. Ministeren ønsker at bekæmpe profitmagere, der udnytter, at Socialtilsynet mangler økonomiske kompetencer til at gennemskue virksomhedsregnskaber. Det ønsker alle – og selvfølgelig også Dansk Industri – at der sættes en stopper for.

Godt tre ud af fire private sociale tilbud vil ikke omdannes til selveje og forventer derfor at lukke som følge af forslaget. For Østjylland vil det betyde, at 12 specialiserede tilbud lukker – tilbud, som kommunerne benytter, fordi de har specialiserede kompetencer til at hjælpe udsatte og sårbare borgere.

Det overrasker mig, at Jens Joel (århusiansk medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, red.) kan støtte op om dette ideologiske eksperiment. Og jeg kan virkelig ikke forstå, hvis Radikale Venstre og Katrine Robsøe (medlem af Folketinget, valgt i Østjylland, red.) kan bakke op om yderligere forbud mod private virksomheder.

Det er mit håb, at vi kan sætte os sammen og finde en løsning uden, at tusindvis af borgere og pårørende kastes ud i usikkerhed. Og jeg appellerer især til de radikale, som altid har bakket op om det private initiativ.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Aarhus

Dagens corona-tal: Ja tak - lad os bare få flere af den slags meldinger

Annonce