Annonce
Aarhus

Dansk kunstner i New York skaber kæmpe kunstværk på Filmbyens facade

Sådan vil kunstværket tage sig ud. Animation: Aarhus Kommune
Fire fonde bidrager til at betale værket til 24 millioner kroner i Sydhavnen.
Annonce

AARHUS: Det nye kunstværk, som skal op på den nyeste bygning i Filmby Aarhus, Filmby3, bliver nu afsløret. Bag det står den danske kunstner Jesper Just, der bor i New York.

Værket bliver en af verdens største videoinstallationer og et markant vartegn for Aarhus. Titlen er ”The Garden in the Machine”. Magistraten bliver præsenteret for forslaget på mandag.

Den internationalt anerkendte kunstner Jesper Just står bag værket, der bliver et af verdens største videokunstværker.

”The Garden in the Machine" bliver et ikon, der vil være med til at sikre Filmby Aarhus som en væsentlig aktør i bybilledet og til at gøre det nyskabte byområde i Sydhavnen til et attraktivt opholdssted for byens borgere og gæster, siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad, i en pressenmeddelelse.


Værket vil forandre udtryk over en periode på ti år fra at være et langsomt roterende natursceneri.

Jesper Just


Værket er en interaktiv installation, der består af lyde og film, som afspilles på LED-strips på hele Filmby3’s kæmpe facade.

Annonce

Justs største værk

Kunstneren Jesper Just fortæller:

- Det bliver min første offentlige videoinstallation. Den vil ændre hele oplevelsen af bygningen og området. Værket vil forandre udtryk over en periode på ti år fra at være et langsomt roterende natursceneri med skov, have og jungle, der udvikler sig fra organisk til mineralsk natur, idet det krystalliserer over tid. Krystalliseringen vil forekomme smuk, men på samme tid er den ødelæggende for naturen i værket. Fragmenter svarende til vinduespartier i bygningen optræder på terrassepladsen foran bygningen, som var de faldet af under en proces,  fortæller Jesper Just.

Annonce

Markerer kystlinjen

"The Garden in the Machine" bliver en væsentlig del af den rekreative forbindelse, der markerer byens kystlinje og strækker sig fra Risskov til Marselisborg. Samtidig bliver kunstværket en aktiv del af at skabe et nyt byrum på Sydhavnen, hvor kunst og kultur er bærende elementer. Den samlede udgift på 24 milioner kr. er finansieret af Kultur og Borgerservice samt Salling Fondene, Ny Carlsbergfondet, Augustinus Fonden og Det Obelske Familiefond.

Ny Carlsbergfondet, som tidligere har doneret et af Jesper Justs værker til Metropolitan Museum i New York, har peget på ham.

- Jesper Just er en Danmarks absolut væsentligste samtidskunstnere såvel i Danmark som på den udenlandske kunstscene takket være hans vedholdende og dybt originale måde at arbejde med film og lyd på, siger forkvinde i Ny Carlsbergfondet, Christine Buhl Andersen.

Byrådet skal i september godkende planen om at etablere kunstinstallationen, inden den er endeligt vedtaget. Den præcise udformning af værket er ikke fastlagt endnu, da den kan ændre sig i løbet af arbejdsprocessen.

The Garden in the Machine

  • Filmkunstværket afspilles på 13,2 km LED-strips, der bliver bygget ind i husets glasfacade, så det virker som en gigantisk skærm, når værket er tændt.
  • Den samlede eksponeringsflade bliver 1.400 kvm, hvilket gør det til en af verdens største videoinstallationer.
  • Kunstværket ventes færdigt i vinterhalvåret 2021/2022.
  • Magistraten bliver præsenteret for forslaget på mandag, og Byrådet skal forholde sig til kunstværket på mødet i september, inden det er endeligt vedtaget.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Aarhus

15-årig pige på uhyggelig bustur: Aggressiv mand befølte hende på inderlåret

Annonce