Annonce
Aarhus

Dansk politiskole henter inspiration i Finland

<p>Det ligner en rigtig by, men der er ingen varer på butikkernes hylder og ingen mennesker bor bag ruderne. Finsk politi råder over en af Europas mest realistiske træningsbyer, og Rigspolitiet fremhæver blandt andet den i sit oplæg til, hvordan den kommende danske politiskole i Vestdanmark skal skrues sammen. Foto: Police University College.</p>

Det finske politi har et par ting i ærmet. Blandt andet en øvelsesby af international standard, som Rigspolitiet bruger som eksempel på, hvad den nye danske politiskole bør indeholde.

Annonce
Vil man være politibetjent i Finland, så skal man til universitetsbyen Tampere, 180 kilometer nord for Helsinki. Det er landets tredjestørste by og minder i størrelse om Aarhus.
Øvelsesbyen i Tampere danner rammen om alt fra træning i at håndtere optøjer til færdselsforseelser. Foto: Police University College.
Her ligger Police University College, Finlands eneste politiskole, der samtidig er et forskningscenter for alt, der har med politivirksomhed at gøre.
Her sidder de finske studerende i skolens kommandocenter, hvor de øver sig i få overblik og styre deres kollegers indsats på gaden. Foto: Police University College.
Du kan selv gå på opdagelse på den finske skole her.
700 elever og 200 medarbejdere har deres daglige gang på skolen, som blandt andet huser et af Europas mest realistiske urbane træningsarealer, hvor eleverne kan træne alt fra standsning af spritbilister til indsættelse i gadeoptøjer.
Ligesom den kommende danske politiskole i vest, så huser den finske politiskole også et videreuddannelsescenter, og Rigspolitiet herhjemme henviser flere gange til den finske politiskole i sin ønskeliste for, hvad den nye danske politiskole skal indeholde. Blandt andet er den finske træningsby fremhævet.
Annonce

Alid bygget fra bunden

Den finske politiskole er bygget i 1994, og siden er den løbende blevet udvidet med nye bygninger og træningsanlæg, efterhånden som behovet opstod.
»Den store fordel ved at bygge en skole fra bunden er, at du får det nøjagtig, som du vil have det. Vores skole er skabt til ét formål: at uddanne politibetjente,« siger Petri Alkiora, der er uddannelseschef og har været ansat på skolen i mere end 20 år.
Han forklarer, at man i Finland ingen erfaringer har med at benytte eksempelvis tidligere kaserner eller skoler til at uddanne politipersonel.
»Vi har altid bygget vores politiskoler fra bunden. Også den gamle, som er fra 1960'erne. Det har vi gode erfaringer med. Omvendt kan jeg sagtens se for mig, at man ville kunne udnytte træningsanlæg, skydebaner og så videre, hvis man eksempelvis overtog en militær kaserne. Men som sagt er det ikke noget vi har erfaring med,« fortæller Petri Alkiora.
Annonce

Sørg for at have plads nok

Da den finske politiskole blev bygget, lå den cirka syv kilometer uden for Tamperes centrum, og havde masser af plads at brede sig på. Siden er byen vokset og er nu godt i gang med at omslutte skolen.
Det gør nu ikke så meget, for skolen har nået at anlægge de ting, som den har brug for. Træningshaller, kantine, lejligheder til de studerende, kommandocentral, kulisseby og køreteknisk anlæg for at nævne bare lidt af det, den finske skole indeholder - og som minder meget om det, der er planlagt for den danske.
»Området var helt tomt, da vi flyttede ind i sin tid. Det har været en fordel for os, for vi har haft plads til at samle det hele på ét område,« siger Petri Alkiora.
Alt i alt breder den finske politiskoles areal sig over 21 hektar. Det svarer til cirka 30 fodboldbaner. I oplægget til den danske politiskole anslås det, at bygninger samt udendørs træningsanlæg og parkering vil optage knap 50.000 m2. Det er syv fodboldbaner.
De to kan dog ikke sammenlignes direkte. Eksempelvis lægges der op til at bruge et allerede eksisterende køreteknisk anlæg i nærheden i stedet for at lægge det sammen med den danske skole.
Er man interesseret i at se, hvordan politiskolen i Finland ser ud indvendig og udvendig, så kan man trykke her og tage en virtuel rundtur på skolens hjemmeside. Her kan man klikke sig gennem skolen og gå på opdagelse ved hjælp af 360 graders billeder.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce