Annonce
Aarhus

Dansk Rock Samråd-formand: Det musikalske økosystem er hårdt ramt

Formanden for Dansk Rock Samråd, Gunnar Madsen (til højre), siger, at det er vigtigt for udviklingen af unge kunstnere, at de kommer ud at spille. Her ses han sammen med den amerikanske journalist David Fricke fra Rolling Stone Magazine Foto: Axel Schütt
Det vil tage tid at få musikbranchen tilbage på fode. Der er bindeled i branchen, som har taget skade eller er forsvundet, lyder det fra Gunnar Madsen.
Annonce

AARHUS: Musikbranchen har været hårdt ramt af coronaens indmarch. Plader er blevet udskudt, turneer aflyst og spillestederne har stået stille hen, mens man har forsøgt at få styr på virussen på verdensplan.

På det seneste er der begyndt at blive åbnet op for koncerter med et begrænset antal gæster, men det ændrer ikke på, at 2020 har taget momentum fra flere bands og spillesteder.

Etablerede som helt nye. Alle bliver berørt fra top til bund.

- Det handler meget om momentum. Du kan aldrig vide, hvordan det vil gå i det lange løb, men det arbejde, der er blevet brugt på en plade, kan vise sig at være spildt, fordi du ikke har mulighed for at komme ud og skabe røre omkring en udgivelse, fordi du ikke kan komme ud på turne. Det er jo her, du kan bringe din musik ud til folk, siger Gunnar Madsen, der er formand for Dansk Rock Samråd, Rosa.

Annonce

Chancen glipper

Nye, endnu ukendte navne har grundlæggende behov for at være i konstant udvikling fortæller Gunnar Madsen.

- Det gælder både kunstnerisk og “erhvervsmæssigt”. Kunstnerisk er det vigtigt løbende at prøve sit materiale af overfor et publikum og erhvervsmæssigt er det vigtigt at bygge en stigende efterspørgsel op, da det i sidste ende er efterspørgslen, der dikterer ens forretningsmæssige grundlag, der igen er basis for, hvor megen tid, du kunstnerisk kan lægge i musikken. Så i første omgang vil der ske et tilbageslag, der forplanter sig ned gennem fødekæden, således at de sikreste navne, vil komme først til mulighederne og de mest ukendte vil komme sidst, lyder det.

Han understreger, at det kan være chancen, der glipper i det tilfælde, fordi du ikke ved, hvor mange muligheder du får som ny kunstner. En debutplade bliver ikke lige genudgivet det efterfølgende år, og derfor kan det vise sig at være hårdt spildt arbejde.

- Samtidig er der det performative, hvor du lærer rigtigt meget ved at komme ud og spille. Det har du ikke mulighed for at gøre foran store gruppe. Det vil mere være i det små, men det kan også være fint for de nyere bands, lyder det fra formanden.

Annonce

Hårdt ramt

I det hele taget er det musiske økosystem ramt, fordi der er flere dele af branchen som enten er brændt sammen eller decideret forsvundet, fordi krisen har tvunget virksomheder i musikverden til at skære ned eller lukke. Det kan bare ikke ses på samme måde som andre steder i samfundet.

- Det er noget nemmere at gå ud og tage et billede af en administration, hvor der mangler otte kontormedarbejdere end at kigge ind i vores verden. Der er en del bindeled, som får tingene til at fungere i praksis og som ved hvordan markedet skal håndteres, men som nødvendigvis ikke står på lønningslisten. Der findes jo ikke en telefonbog, hvor alle bands står opført i. Det er management og bookere, der er kontakterne og derfor er det et segment som er under pres i denne tid, siger formanden.

Ifølge Gunnar Madsen handler det om at finde en metode, hvor man sammen kan få løftet branchen i flok. Der skal være fleksibilitet og forståelse for, at det kan tage tid at få det hele tilbage på fode.

- Alle brugere i branchen er ramt. Det handler om at være løsningsorienteret i denne situation. Det er bedre, at man vælger den tredje eller fjerdebedste løsning end at stå helt uden ingenting. Det er drive og vilje, der er vigtigt i denne situation og ikke mindst politisk opbakning. Man skal være indstillet på, at det kan tage et til to år at få det hele tilbage på fode, men det er også mit indtryk, at Aarhus er en af de kommuner, der gør, hvad den kan for, at infrastrukturen ikke tager skade, siger Gunnar Madsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tømrerfirma konkurs: Byggetvisten på det tidligere Hotel Kongens Ege var med til at slå det sidste søm i kisten

Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Bakken Bears

Stort corona-udbrud i Bakken Bears: Over halvdelen af truppen testet positive

Annonce