Annonce
Udland

Dansk studerende i Hongkong: Nu rejser jeg

Johan Schack Petersen/Free
Johan Schack Petersen er på udveksling i Hongkong, men på grund af uroligheder forlader han nu universitet.

Den 23-årige danske studerende Johan Schack Petersen er på udveksling på The Chinese University of Hongkong.

Men efter flere dage med voldsomme uroligheder på universitetet rejser han nu væk.

Siden fredag har der været voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter på universitetet, der ifølge Johan Schack Petersen skyldes en udbredt utilfredshed med politiets håndtering af demonstrationerne.

- Mange er vrede over politiets indtrængen på universitetet, og derfor er universitetet nærmest blevet en fæstning. Der er kun fire indgange til universitetet, og dem har folk belejret, siger han.

Johan Schack Petersen studerer erhvervsøkonomi på CBS i Danmark, men har siden august været på udveksling på The Chinese University of Hongkong.

Han beretter om, at urolighederne har taget meget til tirsdag og onsdag.

- Det ligner en krigszone. Folk laver spyd, og der ligger sten i store bunker til at kaste efter politiet. Universitetet er blevet omdannet til en fæstning.

- Vi har fået fortalt, at vi ikke bør drikke vandet fra hanen, da der er kommet tåregas i systemet. Selv om der er mange, der hjælper de studerende, er det ikke en holdbar situation for os, siger han.

Undervisningen har de seneste dage været midlertidigt aflyst på grund af urolighederne.

Men onsdag modtog Johan Schack Petersen og de andre studerende på universitetet en mail om, at al undervisningen resten af semesteret er aflyst.

Det fik Johan Schack Petersen til at tage beslutningen om at forlade universitetet.

Han planlægger et par dage hos nogle danskere inde i Hongkong for derefter at drage videre, men han venter et stykke tid med at vende tilbage til Danmark.

Det er endnu uvist, hvordan han kommer til at afslutte sit igangværende semester.

Johan Schack Petersen fortæller desuden, at de fleste internationale studerende allerede er rejst fra universitetet onsdag nat dansk tid.

Demonstrationerne i Hong Kong begyndte i juni som følge af et kontroversielt lovforslag. Forslaget ville gøre det muligt at udlevere borgere fra Hongkong til retsforfølgelse i Kina. Det er siden blevet droppet.

Protesterne er dog i stor stil fortsat på gaderne. Senest er skoler tirsdag blevet lukket i Hongkong – og altså også The Chinese University of Hongkong, der ligger 30 kilometer nord for centrum af Hongkong.

/ritzau/

Annonce
Johan Schack Petersen/Free
Johan Schack Petersen/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce