Annonce
Aarhus

Dansk Sygeplejeråd advarer om slid på corona-personale: - En meget voldsom belastning

Det er nervepirrende arbejde at håndtere patienter med mulig coronasmitte eller følgesygdommen Covid-19. Det mærkes hos Dansk Sygeplejeråd, som ser medlemmer under hårdt pres. Nogen af dem får brug for afløsning i perioder, og i den forbindelse kan en jobbank under Region Midtjylland komme i spil. Foto: Brian Snyder
Sygeplejerskernes fagforening registrerer medlemmer, der under corona-krisen knokler og er under et hårdt psykisk pres. Derfor ser fagforeningen muligheder i, at hospitalerne i højere grad henter hjælp fra regionens velpolstrede jobbank.

AARHUS: Corona-epidemien slider hårdt på sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital og andre hospitaler.

Det understreger Dansk Sygeplejeråd, som på den baggrund ser masser af mening i at bevare en ny jobbank med sundhedspersonale. Region Midtjylland står bag banken, der aktuelt tæller 5.100 tilmeldte.

Næstformand Gert Petersen fra Dansk Sygeplejeråds kreds i Midtjylland understreger, at mange sygeplejersker lige nu arbejder intenst på intensivafdelinger, i akutmodtagelser og i særlige Covid-19 afsnit.

- De knokler med at lindre og pleje. Men også med at være i en situation, hvor frygten for at skabe smittespredning til andre patienter, kolleger og egne familier, selv at blive smittet - og hvor længe dette skal vare. En meget voldsom belastning, som man med rette kunne spørge, om ikke jobbanken kunne aflaste. Der findes ikke et entydigt svar. Mange urutinerede sygeplejersker kan både være en aflastende ressource, men også en belastning i relation til oplæring og risikoen for, at mange personaler skaber flere risici for smitteveje, vurderer Gert Petersen.

De knokler med at lindre og pleje. Men også med at være i en situation, hvor frygten for at skabe smittespredning til andre patienter, kolleger og egne familier, selv at blive smittet - og hvor længe dette skal vare. En meget voldsom belastning, som man med rette kunne spørge, om ikke jobbanken kunne aflaste.

Gert Petersen, Dansk Sygeplejeråd

Annonce

Kapacitet i knæ

Aktuelt trækker de midtjyske hospitaler stort set ikke på regionens jobbank.

Det skyldes især, at corona-epidemien ikke er eksploderet med et overvældende antal indlagt Covid-19 patienter til følge. Derfor kan hospitalerne klare udfordringen med omrokeringer og efteruddannelser af egne personalegrupper.

Men Dansk Sygeplejeråd advarer mod et billede af et sundhedsvæsen med store muskler til at klare krisen.

- I mange år har vi i sundhedsvæsenet fået at vide, at der har været brug for besparelser, effektiviseringer og ofte fyringsrunder. Og man kan med rette spørge, om ikke kapaciteten med de seneste mange års besparelser og effektiviseringer, er for lav. Jo, det er den, vurderer Gert Petersen.

Han understreger videre, at den aktuelle situation er så ekstrem, at intet samfund har ressourcerne til at være forberedt 100 procent på den slags.

Annonce

Den skæve løn

Hos Dansk Sygeplejeråd maner corona-krisen til eftertanke.

Det gælder blandt andet omkring de lønforskelle, der er i samfundet.

- Uligelønnen for lige uddannelse springer i øjnene i disse uger. Omsorgsfagene, det kønsopdelte arbejdsmarked, er i front under Covid-19. Men fagene er til gengæld bagerst, når det gælder årsløn, selvom vi arbejder lørdag/søndag og i påsken. Men bare rolig, i disse uger tager vi vores ansvar som sygeplejersker, og stiller os til rådighed for patienterne og et i forvejen presset sundhedsvæsen. Så tager vi diskussionen om prioriteringer, når vi alle er kommet på den anden side af denne krise, forklarer Gert Petersen.

Dansk Sygeplejeråd håber, at corona-krisen vil sætte fokus på blandt andet lønniveauet for sygeplejersker. Fagforeningen ser medlemmerne kæmpe som frontsoldater i kampen mod coronasmittet og Covid-19. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce