Annonce
Erhverv

Danske banker hæver renten for store opsparinger

Ints Kalnins/Reuters
Danske Bank, Nordea og Jyske Bank har hævet indlånsrenter, efter at Nationalbanken torsdag hævede renten.

Det bliver lidt billigere at have sin opsparing stående hos Nordea, hvis man er en af de kunder, der må betale negativ rente i banken.

Nordea har således hævet renten for indlån over 750.000 kroner til minus 0,60 procent fra minus 0,75 procent. Det oplyser banken i en pressemeddelelse.

Dermed følger banken i slipstrømmen på Danske Bank og Jyske Bank, der også har hævet renten i løbet af de seneste dage.

Hvis man har en million kroner stående, svarer ændringen hos Nordea, Danske Bank og Jyske Bank til, at man skal betale 1500 kroner om året i negativ rente i stedet for 1875 kroner.

Bankerne har hævet renten, efter at Nationalbanken i torsdags hævede sin indlånsrente til netop minus 0,60 procent fra minus 0,75 procent.

Nationalbanken er bankernes bank, og renteniveauet i Nationalbanken følger til dels den rente, man får som kunde i sin bank.

De danske banker valgte dog i en årrække at holde renterne på indlån positive for private bankkunder, selv om renterne var negative i Nationalbanken, og bankerne derfor skulle betale for at have deres overskydende penge stående.

I 2019 blev den kurs ændret, og de store banker valgte en efter en at indføre negative renter.

Det har dog primært været privatkunder store opsparinger, som er blevet berørt.

I de fleste tilfælde er det opsparinger over 750.000 kroner, som skal betale en negativ rente.

Torsdagens rentehævning hos Nationalbanken var ifølge flere økonomer et forsøg på at holde kronen tæt på eurokursen.

Det er en af Nationalbankens opgaver, da der i Danmark er fastkurspolitik over for euroen.

I den seneste periode har kronen ikke været helt så efterspurgt som normalt på finansmarkederne, men ved at hæve renten gør man det mere attraktivt at købe kroner.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Her er planen: Dagtilbud og folkeskoler i Aarhus åbner gradvist over flere dage

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

AGF

Fra 10-15 millioner til uvished om AGFs regnskab: - Vi kan simpelthen ikke regne ud, hvilket resultatet vi ender med

Annonce