Annonce
Aarhus

Danske Hospitalsklovnes årlige Spred Glæde-kampagne er i gang: Hospitalklovnen Luna er Millas bedste ven

Hospitalsklovnen Luna (th.) skulle igennem halvandet års uddannelse for at kunne få lov til at iklæde sig den røde næse. Foto: Danske Hospitalsklovne

Hospitalsklovnene spiller en stor rolle for børns velbefindende, når de er indlagt, og på Aarhus Universitetshospital er klovnen Luna endda et lille barns bedste ven. For at sætte ekstra fokus på hospitalsklovnenes arbejde er Spred Glæde-kampagne

AARHUS: Det kan være angstprovokerende og smerteligt at være indlagt på et hospital. Det gælder både for pårørende og patienten selv, og det er nok endnu mere ubehageligt for et lille barn at være indlagt. Venner, skole, fritidsinteresser og sjov og leg er erstattet med kliniske hospitalssenge nåle, alvor og smerte.

For at få børnene til at glemme disse omgivelser for en stund har mange hospitaler ansat hospitalsklovne, og de hjælper faktisk. Sygeplejerske og ph.d. Helle Nygård Kristensen beviste nemlig i en afhandling fra foråret, at børn oplever hospitalet mindre skræmmende, hvis der er en klovn tilknyttet.

- Børnene oplever, at de bedre kan klare en smertefuld procedure - som en blodprøve - når de er sammen med en hospitalsklovn. Det skyldes, at klovnen etablerer en "vi"-relation med barnet, så barnet oplever, at de har én at klare situationen sammen med, og dermed opfattes det mindre smertefuldt, udtaler Helle Nygård Kristensen i en pressemeddelelse.

Og for at sætte endnu mere fokus på de positive effekter af hospitalklovnenes arbejde har Danske Hospitalsklovne sat deres årlige Spred Glæde-kampagne i gang. Kampagnen startede 12. august, og man kan bidrage ved at købe en rød klovnenæse i forskellige butikker som for eksempel Lidl, Lagkagehuset, Normal, Ønskebørn og Bruuns Galleri. Det er også muligt at donere penge via MobilePay, SMS eller via foreningens hjemmeside.

Annonce
Milla (tv.) lider af en lungesygdom, men så er det godt at have en god ven i form af Luna (th.). Foto: Danske Hospitalsklovne

Bedsteven

At de 52 professionelt uddannede hospitalsklovne gør en kæmpe forskel, kan de nikke genkendende til på Aarhus Universitetshospital. Diana Myjak og resten af familien har været tilknyttet hospitalet, siden datteren Milla blev født for ni år siden. Hun kan berette om, at hospitalsklovnene har været med til at skabe en form for tryghed i en ellers særpræget hverdag. Men især én klovn har gjort stort indtryk på datteren Milla og resten af familien.

- Milla har en tæt relation til hospitalsklovnen Luna, som faktisk er hendes bedste ven. Men Luna er der lige så meget for os som forældre og for Millas to store søskende. Søskende kan nemt komme til at stå i skyggen af det syge barn, men hospitalsklovnene er gode til også at se søskendes behov og inddrage dem, udtaler Diana Myjak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bundsgaard: Jeg ser flere fordele ved at afskaffe rådmandsstyret

Læserbrev

Læserbrev: Østjyderne taber på regeringens manglende ambitioner for infrastrukturen

Trængselsproblemerne på det østjyske vejnet er til at tage og føle på. For østjyderne betyder det, at køkørsel dagligt frarøver dem tid, som kunne have brugt meget bedre med familien eller på arbejdet. For de østjyske virksomheder skader trængselsproblemerne mulighederne for at skabe vækst – tid er, som bekendt, penge. Det er med andre ord en fuldstændig uholdbar situation. Både for østjyderne og de østjyske virksomheder, men også for samfundet i sin helhed, fordi vi går glip af vækst og arbejdspladser. Køkørslen koster nemlig et samfundsøkonomisk tab på over 20 milliarder kroner om året. Penge, der kunne have været brugt til vores fælles velfærd og på en fortsat ambitiøs grøn omstilling. Der er behov for en ambitiøs infrastrukturplan, som kan sætte ind, der hvor trængselsproblemerne er størst. Et behov, som altid har haft høj prioritet i Venstre. Sidste år var vi med til at lande en ambitiøs infrastrukturaftale, og i Østjylland bragte aftalen gode nyheder. For med planen skulle E45 udvides både på strækningen mellem Aarhus S og Aarhus N med anlægsstart allerede i 2021 og på strækningen mellem Vejle og Skanderborg S med anlægsstart i 2023. Dertil kom kapacitetsforbedringer på rute 26 og udbygning af rute 15 og en enighed blandt aftaleparterne om at prioritere en fortsat udbygning af E45 fra Aarhus og op mod Randers i en kommende flerårig plan. Samlet set et løft af infrastrukturen i Østjylland på 6,3 milliarder kroner. Ja, faktisk kunne vi næsten ikke få armene ned. Men lykken var kortvarig. Under valgkampen måtte man forstå på Socialdemokratiet, at også de havde store ambitioner om at investere i infrastrukturen. Der var nærmest ingen grænser for, hvor mange vejprojekter, som skulle igangsættes, og det kunne kun gå for langsomt. Derfor må det også undre de østjyske vælgere, at regeringen - med transportminister Benny Engelbrecht i spidsen - i sommer besluttede at skrotte den infrastrukturaftale, som den tidligere regering forhandlede på plads. Man fandt fra regeringens side, at der var behov for at starte helt forfra med et såkaldt blankt kanvas. Og blankt er det til stadighed. Nu er der gået et halvt år, og der er endnu ikke indkaldt til forhandlinger. Transportministeren vil end ikke sætte noget konkret tidsperspektiv for, hvornår forhandlinger skal gå i gang. I værste fald skal vi helt frem i 2022. Det er dybt problematisk, at regeringen hænger i bremsen. Der er store infrastrukturelle udfordringer nu og her, og der er behov for investeringer nu. Vi kan ikke vente til 2021, 2022 eller senere. Så kære regering, lad os nu komme i gang med forhandlingerne, så vi kan få de nødvendige investeringer på plads.

Aarhus

Ransagning af bil førte politiet til skunklaboratorium: 100 ulovlige planter beslaglagt

Aarhus

Elever på nedskæringstruet gymnasium strejker: Vi håber, at de kan se, at det er forkert

Annonce