Annonce
Aarhus

Danske Hospitalsklovnes årlige Spred Glæde-kampagne er i gang: Hospitalklovnen Luna er Millas bedste ven

Hospitalsklovnen Luna (th.) skulle igennem halvandet års uddannelse for at kunne få lov til at iklæde sig den røde næse. Foto: Danske Hospitalsklovne

Hospitalsklovnene spiller en stor rolle for børns velbefindende, når de er indlagt, og på Aarhus Universitetshospital er klovnen Luna endda et lille barns bedste ven. For at sætte ekstra fokus på hospitalsklovnenes arbejde er Spred Glæde-kampagne

AARHUS: Det kan være angstprovokerende og smerteligt at være indlagt på et hospital. Det gælder både for pårørende og patienten selv, og det er nok endnu mere ubehageligt for et lille barn at være indlagt. Venner, skole, fritidsinteresser og sjov og leg er erstattet med kliniske hospitalssenge nåle, alvor og smerte.

For at få børnene til at glemme disse omgivelser for en stund har mange hospitaler ansat hospitalsklovne, og de hjælper faktisk. Sygeplejerske og ph.d. Helle Nygård Kristensen beviste nemlig i en afhandling fra foråret, at børn oplever hospitalet mindre skræmmende, hvis der er en klovn tilknyttet.

- Børnene oplever, at de bedre kan klare en smertefuld procedure - som en blodprøve - når de er sammen med en hospitalsklovn. Det skyldes, at klovnen etablerer en "vi"-relation med barnet, så barnet oplever, at de har én at klare situationen sammen med, og dermed opfattes det mindre smertefuldt, udtaler Helle Nygård Kristensen i en pressemeddelelse.

Og for at sætte endnu mere fokus på de positive effekter af hospitalklovnenes arbejde har Danske Hospitalsklovne sat deres årlige Spred Glæde-kampagne i gang. Kampagnen startede 12. august, og man kan bidrage ved at købe en rød klovnenæse i forskellige butikker som for eksempel Lidl, Lagkagehuset, Normal, Ønskebørn og Bruuns Galleri. Det er også muligt at donere penge via MobilePay, SMS eller via foreningens hjemmeside.

Annonce
Milla (tv.) lider af en lungesygdom, men så er det godt at have en god ven i form af Luna (th.). Foto: Danske Hospitalsklovne

Bedsteven

At de 52 professionelt uddannede hospitalsklovne gør en kæmpe forskel, kan de nikke genkendende til på Aarhus Universitetshospital. Diana Myjak og resten af familien har været tilknyttet hospitalet, siden datteren Milla blev født for ni år siden. Hun kan berette om, at hospitalsklovnene har været med til at skabe en form for tryghed i en ellers særpræget hverdag. Men især én klovn har gjort stort indtryk på datteren Milla og resten af familien.

- Milla har en tæt relation til hospitalsklovnen Luna, som faktisk er hendes bedste ven. Men Luna er der lige så meget for os som forældre og for Millas to store søskende. Søskende kan nemt komme til at stå i skyggen af det syge barn, men hospitalsklovnene er gode til også at se søskendes behov og inddrage dem, udtaler Diana Myjak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce