Annonce
Aarhus

Danske Hospitalsklovnes årlige Spred Glæde-kampagne er i gang: Hospitalklovnen Luna er Millas bedste ven

Hospitalsklovnen Luna (th.) skulle igennem halvandet års uddannelse for at kunne få lov til at iklæde sig den røde næse. Foto: Danske Hospitalsklovne

Hospitalsklovnene spiller en stor rolle for børns velbefindende, når de er indlagt, og på Aarhus Universitetshospital er klovnen Luna endda et lille barns bedste ven. For at sætte ekstra fokus på hospitalsklovnenes arbejde er Spred Glæde-kampagne

Annonce

AARHUS: Det kan være angstprovokerende og smerteligt at være indlagt på et hospital. Det gælder både for pårørende og patienten selv, og det er nok endnu mere ubehageligt for et lille barn at være indlagt. Venner, skole, fritidsinteresser og sjov og leg er erstattet med kliniske hospitalssenge nåle, alvor og smerte.

For at få børnene til at glemme disse omgivelser for en stund har mange hospitaler ansat hospitalsklovne, og de hjælper faktisk. Sygeplejerske og ph.d. Helle Nygård Kristensen beviste nemlig i en afhandling fra foråret, at børn oplever hospitalet mindre skræmmende, hvis der er en klovn tilknyttet.

- Børnene oplever, at de bedre kan klare en smertefuld procedure - som en blodprøve - når de er sammen med en hospitalsklovn. Det skyldes, at klovnen etablerer en "vi"-relation med barnet, så barnet oplever, at de har én at klare situationen sammen med, og dermed opfattes det mindre smertefuldt, udtaler Helle Nygård Kristensen i en pressemeddelelse.

Og for at sætte endnu mere fokus på de positive effekter af hospitalklovnenes arbejde har Danske Hospitalsklovne sat deres årlige Spred Glæde-kampagne i gang. Kampagnen startede 12. august, og man kan bidrage ved at købe en rød klovnenæse i forskellige butikker som for eksempel Lidl, Lagkagehuset, Normal, Ønskebørn og Bruuns Galleri. Det er også muligt at donere penge via MobilePay, SMS eller via foreningens hjemmeside.

Milla (tv.) lider af en lungesygdom, men så er det godt at have en god ven i form af Luna (th.). Foto: Danske Hospitalsklovne
Annonce

Bedsteven

At de 52 professionelt uddannede hospitalsklovne gør en kæmpe forskel, kan de nikke genkendende til på Aarhus Universitetshospital. Diana Myjak og resten af familien har været tilknyttet hospitalet, siden datteren Milla blev født for ni år siden. Hun kan berette om, at hospitalsklovnene har været med til at skabe en form for tryghed i en ellers særpræget hverdag. Men især én klovn har gjort stort indtryk på datteren Milla og resten af familien.

- Milla har en tæt relation til hospitalsklovnen Luna, som faktisk er hendes bedste ven. Men Luna er der lige så meget for os som forældre og for Millas to store søskende. Søskende kan nemt komme til at stå i skyggen af det syge barn, men hospitalsklovnene er gode til også at se søskendes behov og inddrage dem, udtaler Diana Myjak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

René blev tilbageholdt for ikke at gå med mundbind: Hvor går grænsen for vagternes beføjelser?

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Annonce