Annonce
Indland

Danske kameraer skal i rummet og forbedre vejrudsigten

En europæisk satellit skal give meteorologer langt bedre data om vind og dermed mere præcise vejrudsigter.

Vejret bliver måske ikke bedre, men det skulle vejrudsigterne gerne.

Det er i hvert fald missionen, når den europæiske satellit Aeolus sendes op fra rumcentret Kourou i Fransk Guyana.

Satellitten skal måle vindhastigheder og vindforhold i den lave del af atmosfæren op til 30 kilometer over jordoverfladen.

Målet med de nye data er at få en mere underbygget viden om samspillet mellem vind, trykforhold, temperatur og luftfugtighed og i sidste ende give en mere præcis forudsigelse af vejret.

Med om bord har satellitten to danske stjernekameraer, der er udviklet af den højteknologiske virksomhed Terma.

Kameraerne sikrer, at satellittens kontrolsystemer hele tiden har styr på, hvordan sonden er orienteret i rummet.

Det er alfa og omega, for at de videnskabelige målinger kan bruges, fortæller rumfartsingeniør hos Terma Peter Davidsen. Ifølge ham giver satellitten et meget vigtigt bidrag til meteorologer verden over.

- Forudsætningen for at lave en god vejrudsigt er at kende vejret nu, og hvordan det har været. Ellers er det umuligt at forudsige, hvordan det bliver i fremtiden.

- Over 70 procent af jordens overflade er dækket af vand, og der er en masse steder, hvor man ikke får målinger fra i dag. Men fra en satellit kan man måle vinde 24 timer i døgnet fra alle steder.

- Det vil være et uvurderligt ekstra bidrag for meteorologerne, siger han.

Spørgsmål: Kan man i fremtiden være helt sikker på, at man kan stole på vejrudsigterne?

- Nej. Det er ikke sådan, at det her er et mirakelmiddel, men det vil være et meget vigtigt bidrag til at gøre vejrudsigterne endnu bedre.

Satellitten skulle efter planen være sendt ud i rummet tirsdag aften dansk tid, men - ironisk nok - på grund af vejrforholdene er udsendelse udskudt.

Efter planen sendes satellitten ud i rummet onsdag aften klokken 23.20 dansk tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce