Annonce
Indland

Danske kameraer skal i rummet og forbedre vejrudsigten

En europæisk satellit skal give meteorologer langt bedre data om vind og dermed mere præcise vejrudsigter.

Vejret bliver måske ikke bedre, men det skulle vejrudsigterne gerne.

Det er i hvert fald missionen, når den europæiske satellit Aeolus sendes op fra rumcentret Kourou i Fransk Guyana.

Satellitten skal måle vindhastigheder og vindforhold i den lave del af atmosfæren op til 30 kilometer over jordoverfladen.

Målet med de nye data er at få en mere underbygget viden om samspillet mellem vind, trykforhold, temperatur og luftfugtighed og i sidste ende give en mere præcis forudsigelse af vejret.

Med om bord har satellitten to danske stjernekameraer, der er udviklet af den højteknologiske virksomhed Terma.

Kameraerne sikrer, at satellittens kontrolsystemer hele tiden har styr på, hvordan sonden er orienteret i rummet.

Det er alfa og omega, for at de videnskabelige målinger kan bruges, fortæller rumfartsingeniør hos Terma Peter Davidsen. Ifølge ham giver satellitten et meget vigtigt bidrag til meteorologer verden over.

- Forudsætningen for at lave en god vejrudsigt er at kende vejret nu, og hvordan det har været. Ellers er det umuligt at forudsige, hvordan det bliver i fremtiden.

- Over 70 procent af jordens overflade er dækket af vand, og der er en masse steder, hvor man ikke får målinger fra i dag. Men fra en satellit kan man måle vinde 24 timer i døgnet fra alle steder.

- Det vil være et uvurderligt ekstra bidrag for meteorologerne, siger han.

Spørgsmål: Kan man i fremtiden være helt sikker på, at man kan stole på vejrudsigterne?

- Nej. Det er ikke sådan, at det her er et mirakelmiddel, men det vil være et meget vigtigt bidrag til at gøre vejrudsigterne endnu bedre.

Satellitten skulle efter planen være sendt ud i rummet tirsdag aften dansk tid, men - ironisk nok - på grund af vejrforholdene er udsendelse udskudt.

Efter planen sendes satellitten ud i rummet onsdag aften klokken 23.20 dansk tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce