Annonce
Indland

Danske kameraer skal i rummet og forbedre vejrudsigten

En europæisk satellit skal give meteorologer langt bedre data om vind og dermed mere præcise vejrudsigter.

Vejret bliver måske ikke bedre, men det skulle vejrudsigterne gerne.

Det er i hvert fald missionen, når den europæiske satellit Aeolus sendes op fra rumcentret Kourou i Fransk Guyana.

Satellitten skal måle vindhastigheder og vindforhold i den lave del af atmosfæren op til 30 kilometer over jordoverfladen.

Målet med de nye data er at få en mere underbygget viden om samspillet mellem vind, trykforhold, temperatur og luftfugtighed og i sidste ende give en mere præcis forudsigelse af vejret.

Med om bord har satellitten to danske stjernekameraer, der er udviklet af den højteknologiske virksomhed Terma.

Kameraerne sikrer, at satellittens kontrolsystemer hele tiden har styr på, hvordan sonden er orienteret i rummet.

Det er alfa og omega, for at de videnskabelige målinger kan bruges, fortæller rumfartsingeniør hos Terma Peter Davidsen. Ifølge ham giver satellitten et meget vigtigt bidrag til meteorologer verden over.

- Forudsætningen for at lave en god vejrudsigt er at kende vejret nu, og hvordan det har været. Ellers er det umuligt at forudsige, hvordan det bliver i fremtiden.

- Over 70 procent af jordens overflade er dækket af vand, og der er en masse steder, hvor man ikke får målinger fra i dag. Men fra en satellit kan man måle vinde 24 timer i døgnet fra alle steder.

- Det vil være et uvurderligt ekstra bidrag for meteorologerne, siger han.

Spørgsmål: Kan man i fremtiden være helt sikker på, at man kan stole på vejrudsigterne?

- Nej. Det er ikke sådan, at det her er et mirakelmiddel, men det vil være et meget vigtigt bidrag til at gøre vejrudsigterne endnu bedre.

Satellitten skulle efter planen være sendt ud i rummet tirsdag aften dansk tid, men - ironisk nok - på grund af vejrforholdene er udsendelse udskudt.

Efter planen sendes satellitten ud i rummet onsdag aften klokken 23.20 dansk tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Annonce