Annonce
Aarhus

Danske kræftceller i rummet

Arkivfoto: Esben Salling/Scanpix

Der er danske menneskeceller om bord på raketten, der mandag sætter kurs mod den internationale rumstation, ISS. Forskere vil undersøge, om vægtløshed indvirker på kræft.

Annonce

Kan nøglen til at kurere kræft findes i rummet?

Det spørgsmål vil et hold forskere fra Aarhus Universitet forsøge at få svar på, når de mandag sender omkring seks millioner kræftceller ud i universet om bord på et amerikansk rumfartøj.

Danske kræftceller i rummet

  • Det amerikanske rumskib SpaceX Dragon bliver affyret fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA mandag klokken 22.58 dansk tid.
  • Om bord på rumskibet er omkring seks millioner kræftceller, udsendt af rumforskere fra Aarhus Universitet.
  • Under hele missionen befinder cellerne sig i små dyrkningskamre. De sendes tilbage til jorden efter 30 dage.
  • Forskergruppen har tidligere haft kræftceller med det kinesiske rumfartøj Shenzhou 8 i 2011. Forsøget bygger videre på resultaterne herfra.
  • Forskningen foregår i samarbejde med et tysk forskerhold fra universitet Otto von Guericke i Tyskland.
  • Forsøget udføres i tæt samarbejde med det tyske rumagentur DLR samt virksomheder Astrium og Nanoracks, som har leveret udstyr til projektet.
  • Forsøget er finansieret af DLR, mens NASA finansierer SpaceX-missionen.
KILDE: AARHUS UNIVERSITET

Fartøjet har kurs mod den internationale rumstation, ISS, hvor kræftcellerne skal opbevares, så man kan finde ud af, hvordan de reagerer på vægtløshed. Tidligere forsøg har vist, at flere kræftceller dør, når de er vægtløse, end når de er påvirket af tyngdekraften, fortæller Daniela Grimm, professor i rummedicin ved Aarhus Universitet.

»Cellernes ophold i rummet skal hjælpe os til at forstå den mekanisme, som aktiverer celledøden ved vægtløshed. Vi ved, at den udløses af proteiner, men vi mangler viden om hvilke. Kan vi finde frem til det, kan det bruges til udvikling af nye lægemidler til kræftbehandling,« forklarer hun i en pressemeddelelse.

Cellerne, der stammer fra en patient med aggressiv kræft i skjoldbruskkirtlen, vil opholde sig på rumstationen i en måned. Herefter sendes de retur til jorden i en kapsel, der falder ned i Stillehavet ud for Californiens kyst.

Forskerne skal herefter bruge omkring et år på at finde ud af, hvad opholdet i rummet har betydet for kræftcellerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce