x
Annonce
Erhverv

Danske selskaber bløder markedsværdi: 70 milliarder væk på en time

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Ifølge Berlingske har dansk topindeks kurs mod den værste uge i sin historie.

Igen fredag morgen styrtbløder de førende danske selskaber milliarder af kroner i markedsværdi. I den første times handel tabte de 24 selskaber i det toneangivende indeks 70 milliarder kroner i markedsværdi.

Annonce

C25 er et indeks over 24 af Danmarks førende selskaber såsom Novo Nordisk, A.P. Møller-Mærsk og Ørsted. Fredag var ingen dog for store til at undgå at falde i værdi - alle selskabers aktier faldt i pris.

Fredag blev dermed en fortsættelse af en rærlig uge på de danske aktiemarkeder. Omkring klokken 10 stod ugen til at ende med et fald på lidt over 11,5 procent for C25-indekset.

Det er ifølge Berlingske den værste uge for indekset, siden det blev oprettet i slutningen af 2016.

Faldet kommer efter en længere periode med stigninger. Denne uge alene har dog spist al fremgang siden slutningen af november sidste år.

I weekenden op til denne uge, hvor der ikke handles, stod det klart, at en spredning af coronavirus var i gang i Norditalien.

I løbet af ugen har europæiske lande på stribe registreret deres første tilfælde af en smittet person.

Derfor er det ikke kun i Danmark, at aktiemarkedet har taget et dyk. I Tyskland har det toneangivende indeks, DAX, tabt over 13 procent den seneste uge. I Frankrig er CAC-indekset faldet med næsten samme styrke.

I Danmark er det ISS, A.P. Møller-Mærsk, Danske Bank og Lundbeck, der har taget de største fald den seneste uge målt i procent. ISS' fald hænger også sammen med et regnskab, der ifølge analytikere skuffede.

Målt i kroner og øre stikker de største selskaber mere ud, fordi en lille procentændring har en værdi på mange milliarder kroner.

Eksempelvis står Novo Nordisk til et fald på over tre procent fredag. Men fordi selskabet har en stor markedsværdi, svarer det fald til over 25 milliarder kroner.

/ritzau/

Se Berlingske artikel her
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce