Annonce
forside

Dansker er bagmand i enorm international dopingsag

En dansk mand har i London erkendt sig skyldig i at have smuglet steroider for mange millioner kroner.

En af verdens største dopingbagmænd er dansk.

Det står klart, efter at 37-årige Jacob Sporon-Fiedler ved retten i London har erklæret sig skyldig i at være hjernen bag illegal import af store mængder steroider til Storbritannien.

Derfra er de sendt videre til den internationale sortbørs, der via internettet giver millioner af mennesker verden over mulighed for at skyde medicinsk genvej til at få større muskler.

Det skriver Politiken torsdag på baggrund af en meddelelse fra Storbritanniens enhed mod organiseret kriminalitet, National Crime Agency.

De britiske efterforskere har indtil videre knyttet danskeren direkte til partier af ulovlige dopingstoffer til en gadeværdi på mere end 250 millioner kroner.

Efterforskerne betragter det som verdens nok største sag om illegale steroider.

Det samlede sagskompleks med yderligere fem tiltalte - alle britiske statsborgere - tæller dopingstoffer for mindst 675 millioner kroner.

Som bagmand risikerer Jacob Sporon-Fiedler op mod 14 års fængsel, og han er heller ikke ukendt hos afdelingen for organiseret kriminalitet i Københavns Politi.

- Det er en kæmpe sag, som vi er bekendt med. Og hans produkter er vi da også stødt på flere gange i Danmark, siger politikommissær Steffen Thaaning Steffensen.

Han er også langtfra et nyt navn hos myndighederne i Danmark såvel som udlandet, da Politiken blandt andet tilbage i 2012 afslørede danskeren som manden bag en stor dopingring.

Et af de største mærker på det illegale steroidmarked i Danmark såvel som globalt hed Alpha-Pharma. Bag de mange produkter stod et indisk firma med en dansk stifter og direktør: Jacob Sporon-Fiedler.

Avisen fandt i 2012 blandt andet ud af, at han i Indien legalt kunne producere piller og ampuller med doping, som han kunne sælge illegalt med stor fortjeneste.

Dengang afviste Jacob Sporon-Fiedler over for avisen, at han gjorde noget ulovligt med stofferne, der giver øget risiko for blandt andet hjerteanfald og leverskader.

I 2014 beslaglagde britiske toldere 600 kilo steroider, der var sendt fra en adresse i Indien til Belfast, og derfra begyndte efterforskningen mod danskeren for alvor.

Retssagerne mod Sporon-Fiedler og de andre sigtede er planlagt til februar og april 2019. Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra danskeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce