Annonce
forside

Dansker er bagmand i enorm international dopingsag

En dansk mand har i London erkendt sig skyldig i at have smuglet steroider for mange millioner kroner.

En af verdens største dopingbagmænd er dansk.

Det står klart, efter at 37-årige Jacob Sporon-Fiedler ved retten i London har erklæret sig skyldig i at være hjernen bag illegal import af store mængder steroider til Storbritannien.

Derfra er de sendt videre til den internationale sortbørs, der via internettet giver millioner af mennesker verden over mulighed for at skyde medicinsk genvej til at få større muskler.

Det skriver Politiken torsdag på baggrund af en meddelelse fra Storbritanniens enhed mod organiseret kriminalitet, National Crime Agency.

De britiske efterforskere har indtil videre knyttet danskeren direkte til partier af ulovlige dopingstoffer til en gadeværdi på mere end 250 millioner kroner.

Efterforskerne betragter det som verdens nok største sag om illegale steroider.

Det samlede sagskompleks med yderligere fem tiltalte - alle britiske statsborgere - tæller dopingstoffer for mindst 675 millioner kroner.

Som bagmand risikerer Jacob Sporon-Fiedler op mod 14 års fængsel, og han er heller ikke ukendt hos afdelingen for organiseret kriminalitet i Københavns Politi.

- Det er en kæmpe sag, som vi er bekendt med. Og hans produkter er vi da også stødt på flere gange i Danmark, siger politikommissær Steffen Thaaning Steffensen.

Han er også langtfra et nyt navn hos myndighederne i Danmark såvel som udlandet, da Politiken blandt andet tilbage i 2012 afslørede danskeren som manden bag en stor dopingring.

Et af de største mærker på det illegale steroidmarked i Danmark såvel som globalt hed Alpha-Pharma. Bag de mange produkter stod et indisk firma med en dansk stifter og direktør: Jacob Sporon-Fiedler.

Avisen fandt i 2012 blandt andet ud af, at han i Indien legalt kunne producere piller og ampuller med doping, som han kunne sælge illegalt med stor fortjeneste.

Dengang afviste Jacob Sporon-Fiedler over for avisen, at han gjorde noget ulovligt med stofferne, der giver øget risiko for blandt andet hjerteanfald og leverskader.

I 2014 beslaglagde britiske toldere 600 kilo steroider, der var sendt fra en adresse i Indien til Belfast, og derfra begyndte efterforskningen mod danskeren for alvor.

Retssagerne mod Sporon-Fiedler og de andre sigtede er planlagt til februar og april 2019. Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra danskeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Annonce