Annonce
Udland

Dansker i Beijing: Alt er dødt - folk har masker på i deres biler

Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Udbrud af det dødelige coronavirus rammer Kina midt i en travl rejsetid, fortæller dansker i Beijing.

Netop som kineserne gør sig klar til fejre nytår, har et udbrud af coronavirus ramt flere af landets store byer. Og det har efterladt kinesiske storbyer som hovedstaden, Beijing, øde.

Det fortæller Eric Messerschmidt, der er direktør i Dansk Kulturcenter i Beijing.

- Alle render rundt med masker. Folk sidder i deres egne biler med masker. Og der er næsten ingen, der tager rundt med offentlige transportmidler. Derudover er det helt dødt.

Det kinesiske nytår følger den kinesiske kalender, og i år falder det 25. januar - altså lørdag. Op til nytåret er det tradition, at alle tager til deres hjemstavn og først besøger faderens side af familien og derefter morens.

- Man regner med, at der i en periode på to uger er tre milliarder rejsende i landet. Det er simpelthen det værst tænkelige tidspunkt overhovedet, siger Eric Messerschmidt om udbruddet af coronavirus.

Mindst 25 mennesker er døde, mens antallet af smittede personer er steget til mindst 830.

Virusset er udsprunget fra millionbyen Wuhan. Byen er et trafikalt knudepunkt for kineserne, fordi det ligger centralt i Kina som overgang over den øst-vestgående Yangtze-flod.

Og en af de kinesiske ansatte i Dansk Kulturcenter i Beijing er taget hjem til netop Wuhan.

- Hun er bange. Hun har bevæget sig rundt i byen og har set folk uden masker og er chokeret over, at der er mennesker, der stadig ikke er klar over, hvor katastrofalt det her kan være, siger Eric Messerschmidt, der har talt med hende.

Hun har fortalt, at alle former for transport i Wuhan er blevet lukket ned af myndighederne.

- Man kan ikke bevæge sig inde i byen. Det har afstedkommet kritik på sociale medier, for folk med sygdomstegn kan ikke komme på hospitalet. Det er diskuteres heftigt på de sociale i de her timer, siger Eric Messerschmidt.

Også i Beijing har myndighederne lukket ned for store dele af det offentlige liv - inklusive transport rundt i byen.

- I går besluttede myndighederne at lukke alt. Turistdestinationer. Koncertsale. Museer. Templer. Selv Den Store Mur er lukket, siger han.

Det kan på lidt længere sigt blive problematisk, mener Eric Messerschmidt.

- Man skal huske på, at Kina på rekordtid er gået fra at være et land med håndkøb og små forretninger til at være digitalt båret, hvor man bestiller alt via apps.

- Folk har svært ved at få fat i fødevarer. Forretningerne er lukket og får ikke forsyninger. Og det man normalt gør - man bruger sin app eller ringer til takeaway eller efter friske råvarer - det fungerer ikke nu.

- Det her kan gå hen at blive slemt om et par dage, når folks små forråd er løbet tør.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce