Annonce
Alarm 112

Danskere er tiltalt for indsmugling af 1,6 ton hash til Norge

Scanpix
Tre danske mænd er tiltalt for storstilet indsmugling af hash til Oslos bandemiljø. Mandag begynder retssagen.

Et hotel i det norske fjeldområde ved Trysil fungerede gennem længere tid som knudepunkt i en storstilet handel med hash fra en flok danske vaneforbrydere til bandemiljøet i Oslo.

Det mener i hvert fald det norske politis særlige afdeling mod organiseret kriminalitet - Kripos - der sidste sommer anholdt to danske statsborgere som hovedmænd i smuglerringen.

Den ene af de to formodede hovedmænd - 53-årige KN - sidder varetægtsfængslet i Oslo.

KN fragtede ifølge tiltalen hashen med bil fra Danmark via Sverige til Trysil. Det skal angiveligt være sket ti gange over et halvt år fra 6. december 2017 til juni 2018.

To andre tiltalte, en 47-årig og en 68-årig mand, er blandt andet tiltalt for at hjælpe med at passere grænseovergangene mellem Danmark og Sverige og mellem Sverige og Norge i forbindelse med indsmuglingen af hashen.

Den 47-årige leverede ifølge anklagen også selv hash til modtagerne.

Den 68-årige formodes at være den anden hovedmand og sidder også varetægtsfængslet i Norge. Han skal have hjulpet til under seks af smuglerturene, mens den 47-årige skal have hjulpet til under en af turene.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Danskerne blev anholdt den 28. juni sidste år og skal mandag møde i Oslo Tingsrätt tiltalt for smugling af mindst 1,6 ton hash fra Danmark til Norge.

Alle tre nægter sig skyldige.

En fjerde dansker i gruppen er den 71-årige Birger Froberg Hansen fra Holbæk-egnen.

Han blev i april idømt seks års fængsel for sin andel i indsmuglingen, der ifølge norsk politi samlet omfatter mere end 1,3 ton hash til en værdi af cirka 50 millioner kroner.

Norsk politi har sigtet eller tiltalt i alt 35 personer i sagskomplekset, som er døbt Operation Hubris.

Flere af dem er ifølge norsk TV2 tilknyttet den kriminelle Oslo-bande Young Bloods.

Oslo Tingsrätt har afsat fire uger til sagen.

- Foruden Eirik Jensen-sagen kan jeg ikke huske at have været del af en sag, som involverer så meget hash, sagde den norske statsadvokat Carl Fredrik Fari til norsk TV2 i begyndelsen af september ifølge NTB.

Den tidligere norske politibetjent Eirik Jensen blev i september 2017 idømt 21 års fængsel for grov korruption og medvirken til indsmuglingen af 13,9 ton hash.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce