TV Avisen har overhalet Radioavisen som det mest troværdige medie, viser en ny medieundersøgelse. Generelt falder tilliden til medierne.
67 procent af danskerne siger, at de har stor eller meget stor tillid til TV Avisen, og det gør mediet til det mest troværdige ifølge en medieundersøgelse fra pr-virksomheden Burson-Marsteller. På andenpladsen kommer Radioavisen med 64 procent.
- TV Avisen og Radioavisen bliver betragtet som meget neutrale, og der er en sammenhæng mellem neutralitet og troværdighed, siger Kim Larsen, administrerende direktør i Burson-Marsteller.
Sidste år var det Radioavisen der lå i top, mens TV Avisen lå på andenpladsen. Det er dog kun ganske få procentpoint, der adskiller de to. Derfor mener Kim Larsen ikke, at man kan konkludere, at det ene medie er mere troværdigt end det andet.
Medieforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kan heller ikke umiddelbart se en grund til, at TV Avisen skulle være mere troværdig end Radioavisen.
- Når de sådan lige kan skifte plads, så afspejler det måske i virkeligheden, at borgerne godt ved, at forskellige medieplatforme arbejder sammen. Det gælder især også Danmarks Radio, hvor Radiohuset og TV-Byen er blevet samlet under ét tag, siger han.
En signifikant forskel er der derimod på TV Avisen og TV 2 Nyhederne. Sidste år lå TV 2 Nyhederne på en tredjeplads, men i år må de med 55 procent rykke ned på en fjerdeplads.
- TV 2 Nyhederne er en lille smule mere populistisk, hvor TV Avisen har en lang tradition for at være neutrale, siger Kim Larsen fra Burson-Marsteller. Han mener, at den mere case-orienterede og øjenhøjde-journalistik kan være skyld i den lavere troværdighed.
Helt i bund finder man Ekstra Bladet med sølle fire procent.
- Tabloid- og gratisaviser skaber mindst tillid, men de er samtidig nogle af dem, der er bedst til at tiltrække sig allermest opmærksomhed, siger Kim Larsen.
Han frygter, de mere traditionelle aviser kopierer de metoder for at opnå opmærksomhed i en tid, hvor den generelle tillid til medierne er faldet. 45 procent siger i undersøgelsen, at de ikke har tillid til, at medierne er objektive og dækker alle sider af en sag.
- Det tyder på en alvorlig krise i forholdet mellem medierne og danskerne, og måske burde medierne overveje, om modsvaret på denne krisetilstand er øget fokus på konflikt, personsager og skarpere vinkler, som umiddelbart er den opskrift medierne følger, siger Kim Larsen.
Han mener, de faldende oplag for mange af de traditionelle medier tyder på, at danskerne mener det modsatte. Og mistilliden er et problem - både fra et forretningsmæssigt synspunkt, men også for demokratiet.
- Demokratiet er afhængigt af, at vi har en kritisk, men også troværdig, presse. Stoler danskerne ikke på de informationer, de får via medierne, er der risiko for, at flere bliver ligeglade, og at den offentlige debat bliver for de få, siger han.