Annonce
Sport

Dartsporten eksploderer i Aarhus: - Værtshuse og klubber ser mange nye spillere

Aros er det eneste århusianske hold i den bedste danske dartrække. Holdet har Bent Lambertsen, der lige nu er den tredjebedste danske spiller. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Sporten har dog stadig en stor overvægt af mænd. Sensationelt kvindeligt VM-resultat kan dog måske ændre på det.
Annonce

DART: Årtiets sidste verdensmesterskab i dart var - utroligt nok - endnu mere mindeværdigt, end det plejer at være.

Historierne var mange. Der var de triste. Som da Raymond van Barneveld, femdobbelt verdensmester, tabte sin første kamp i turneringen og gav et emotionelt og depressivt interview efter kampen. Der var de kontroversielle, som i semifinalen mellem Gerwyn Price og Peter Wright, hvor lidt dårlig stemning endte i et manglende håndtryk, da kampen var forbi.

Og så var der de helt store øjeblikke. Som i finalen, hvor manden med dartsportens flotteste hår, Peter Wright, vandt sit første VM.

Henover de senere år har Danmark været i lidt af en dartfeber. I 2018 var 3371 spillere ifølge Dansk Idrætsforbund indskrevet i dartsporten, hvilket næsten er dobbelt så højt, som det var ti år tidligere.

I Vejlby Dart bliver der spillet boligforeningsdart, og klubben er ikke medlem af Dansk Dart Union, da man ikke kunne stable et hold på benene, da det for nogle år siden blev afgjort, at der skulle spilles flere kampe i weekenderne. Kasserer Jan Kjær kan dog alligevel se, at den øgede interesse på tv har fået folk til at starte.

- Vi har vel haft en tilgang omkring de 20 procent, og vi er en 25-30 aktive medlemmer i Vejlby. Flere og flere er blevet trukket over i den seriøse del af spillet. Der er stadig værtshus- og restaurationsdart, men seriøsiteten er blevet større hos mange, som sporten er vokset i Danmark, siger Jan Kjær.

Også i Rosenhøj Dartklub har der været en mindre tilvækst. Sådan er opfattelsen dog ikke i dartklubben Aros, der hører hjemme i Aarhus V og er som det eneste Aarhus-hold i landets stærkeste række, 1. Division.

- Jeg er ikke helt sikker på, at man kan mærke den øgede dartfokus så meget i vores klub. Jeg ved ikke, om mange måske tænker, at det er lidt for seriøst at starte på i forhold til værtshusdart eller boligforeningsdart, og så har det måske også noget at gøre med, at vores kontingent er lidt højere end i nogle af de andre klubber, siger Aros' kasserer Tom Veje Kristensen.

Danske deltagere ved VM i dart de seneste fem år

Der er to verdensmesterskaber i dart. Det største og mest lukrative er hos PDC, mens der også findes det lidt mindre VM hos BDO.

  • 2020: Ingen danskere
  • 2019: Brian Løkken (Tabte sin kamp i indledende runde til Krzysztof Kciuk) (BDO)
  • 2018: Ingen danskere
  • 2017: Ingen danskere
  • 2016: Per Laursen (Tabte sin kamp i indledende runde) (PDC) *

* Vladimir Andersen kvalificerede sig til BDO's verdensmesterskab, men blev fjernet, da han modtog et års karantæne af Dansk Dart Union på grund af dårlig opførsel ved et stævne.

Annonce

Dart er stadig lig med øl

Til gengæld kan Tom Veje Kristensen dog se, at der er mange flere spillere, der ikke er registreret under DDU. Det egentlige tal for danskere, der spiller dart, er derfor langt højere end de 3371 spillere, der er indskrevet i de officielle registre.

- Der er stadig en værtshustankegang, og langt størstedelen spiller dart for at hygge sig og for at drikke en øl. Jeg tror, mange starter i det små, og det er jo på værtshusene. Jeg spiller selv værtshusdart, og der kan jeg se, at der er kommet mange flere, som jeg aldrig har set før, siger Tom Veje Kristensen.

Hos hans kollega i Vejlby er der helt sikkert enighed.

Og når de mange begynder i det små på Harmonien, Værtshuset, Hunters Pub og hvad de forskellige beværtninger ellers hedder i Aarhus, så rykker det samtidig flere ind i klubberne.

- Den klassiske værtshusdart med øl og cigaretter findes stadig høj grad. I 1. Division (Landets bedste række red.) er der stadig nogle, der spørger om lov til at drikke en øl under kampene, selvom det officielt ikke er tilladt at drikke. Og jo længere nede i rækkerne, man kommer, jo mere frit spilles der. Der er nogle, der lige får dulmet nerverne lidt ved at drikke en øl, siger Jan Kjær.

Annonce

Fallon-feber

Den måske største historie ved årets VM blev dog skrevet af en kvinde. Fallon Sherrock modtog en fuldstændig overvældende hyldest, da hun i første runde slog Ted Evetts ud og blev den første kvinde nogensinde til at vinde en kamp ved herrernes VM.

Den hyldest blev ikke ligefrem mindre, da hun i anden runde slog den 11. seedede Mensur Suljovic ud i en voldsom lydkulisse, hvor alle var på hendes side. Pludselig var der skrevet artikler om hende i New York Times, den ikoniske tennisspiller Billie Jean King tweetede om hende, og den 25-årige Fallon Sherrock blev anset som allemandseje.

I både Rosenhøj, Vejlby og Aros er der slet ikke nogen tvivl om, at langt størstedelen af spillerne i klubberne er herrer. Men der er også nogle få kvinder i de forskellige klubber. Og i en helt fjerde århusiansk dartklub, Neptun, har Michelle Merlit haft en stor sæson og er fløjet op som nummer fem på den danske rangliste for kvinder.

Men om Fallon Sherrocks to sejre ved VM betyder noget for de århusianske dartklubber, er de ikke sikre på.

- Man kan håbe på det. Der er gode kvindelige spillere, og jeg kan sagtens tabe til en kvinde, men for de fleste kvinder handler det mere om at spille for at hygge sig. Jo mere succes hun får, jo større chance er der for, at vi får flere og endnu bedre kvindelige spillere, siger Vejlby Darts Jan Kjær.

Indtil videre har Fallon Sherrock fået en plads i et af forårets Premier League-stævner, mens hun også stiller op til Nordic Darts Masters i København til sommer.

- Det kan godt være, at nogle kvinder bliver mere tændt på sporten, men hun er efter min mening i en klasse for sig selv. Nogle kvinder vil måske tænke over, at det godt kan lade sig gøre. Den bedste herrer er en klasse bedre end de bedste kvinder, og en generalisering er, at kvinder kan følge med til de når et vist niveau, siger Rosenhøj Dartklubs kasserer Bettina Gregersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Annonce