Annonce
Aarhus

Dasetid i Spanien

Badeanstalten i Spanien fylder 80 år 15. september. Vi tager temperaturen i Grossererbadet og interviewer folk i Badet.

Funkis-eventyret Badeanstalten Spanien blev indviet som Europas tekniske vidunder i 1933. 80 år senere er den renoverede udgave med på noderne som et wellness-paradis for den almindelige århusianer.

Århusianerne behøver ikke at tage flere tusinde kilometer sydpå til Spanien for at dase sig til velvære. De kan nøjes med en busbillet til Spanien i Aarhus, hvor et paradis af wellness åbner sig.

Annonce
Badeanstalten i Spanien fylder 80 år 15. september. Vi tager temperaturen i Grossererbadet og interviewer folk i Badet.

De nye afdelinger for begge køn bød også på dampbade, hvor kroppen kunne forkæles. Og sådan er det også i dag, efter Badeanstalten i maj sidste år åbnede efter en større renovering.

Badeanstalten i Spanien fylder 80 år 15. september. Vi tager temperaturen i Grossererbadet og interviewer folk i Badet.

Sådan en sensommersommersløj søndag daser veninderne Esther Voldby og Olivia Christensen i Grossererbadet på tredje sal. Badeanstalten genåbnede i maj 2012 efter en årelang renovering. Byggeriet blev halvandet år forsinket.

»Men det var i hvert fald værd at vente på,« siger de to.

»Det koster kun 85 kroner at komme ind til en dejlig slapper. Atmosfæren er stille og rolig, det er virkelig afslappende, og vi kan ikke få en mere hyggelig eftermiddag,« siger Esther og Olivia, mens boblerne i det grønne vand smutter om ørerne på dem.

I 1960erne kom der mange nye svømmebade til i Aarhus. Derfor faldt antallet af gæster, og der var heller ikke længere konkurrencesvømning i anstalten. Rekorderne føg ellers hen over vandet i svømmebassinet især i 1930erne, da bassinet gik for at være »det hurtige vand«

Den 13. september 1941 satte den århusianske svømmepige Kirsten Busch-Sørensen faktisk verdensrekord, da hun crawlede 100 yards på godt 59 sekunder.

Denne søndag er der masser af børnefamilier nede i selve svømmehallen, som nu er alt andet et konkurrence-tempel. Til gengæld er badedyrene og vandkanderne fundet frem til de små purke, som har førsteret i weekenden, hvor de tumler sig i spa-badet og varmvandsbassinet.

Egentlig var badeanstalten især tænkt som stedet, hvor århusianerne kunne få deres ugentlige bad - og under svømmehallen var der såkaldte folkebade til en lille pris.

Badeanstalten er 80 år efter sin åbning fortsat samlingssted for århusianernes dukkert - til en fair pris men med et luksuriøst snit

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Aarhus Fremad ligger stadig nummer et

Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

Annonce