Annonce
Aarhus

Datalogiens Oscar går til århusianer

Ph.d.-studerende Kasper Green Larsen fra Aarhus Universitet har netop modtaget de to mest prestigefyldte priser indenfor teoretisk datalogi.

Det er ganske uhørt, at en yngre ph.d.studerende modtager begge priser på en af verdens højest rangerede konferencer. Ikke desto mindre har den 25 årige ph.d-studerende Kasper Green Larsen fra Aarhus Universitet netop modtaget både »Best Paper Award« og »Danny Lewin Best Student Paper Award« da verdenseliten indenfor teoretisk datalogi afholdt konferencen, »ACM Symposium on Theory of Computing« – også kendt som STOC - i New York.

»Det er jo lidt overvældende for mig, at man har valgt at tildele mig to priser for mit arbejde. Men jeg er selvfølgelig meget glad og stolt over det. Dog vil jeg sige, at grunden til succesen også kan tilegnes det meget stærke forskningsmiljø, der er omkring MADALGO på Aarhus Universitet,« siger Kasper Green Larsen.

Kasper Green Larsen har fundet frem til det svar, som forskere har søgt siden 1970'erne. Men hvad er det så, han har fundet ud af?

Annonce

Indenfor teoretisk datalogi taler man om, at der må findes en nedre grænse for, hvor mange gange et system skal slå op i en database for at finde de relevante oplysninger, som en bruger søger. Helt enkelt: Hvornår søger en database så effektivt som muligt? Det er dette svar, Kasper Green Larsen nu har fundet ved at udvikle et matematisk værkstøj, der kan håndtere dynamiske databasers enorme datamængder.

Det lyder abstrakt, men denne viden vil betyde for brugeren ude ved computeren, at man på sigt fx kan få oplyst en mere pålidelig bilrute på nettet. Ganske enkelt fordi man nu vil kunne fokusere på andre områder indenfor datastrukturer, og dermed udvikle bedre databaser.

»Kort forklaret, så kan man med mit redskab måle, at hvis en computer slår op i en database omkring 900 gange, før man får sit svar, så er der ikke grund til at bruge kræfter på at forsøge at gøre softwaren, der udfører søgningen hurtigere,« forklarer den unge ph.d.-studerende.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt gulvtæppe på rådhuset: Aarhus Kommune kan spare millioner ved at vælge nyt tæppe fra lokalt firma

Byudvikling For abonnenter

Træt torv skal friskes op: Mere grønt, røde bænke og granitbelægning - men der skal fortsat være plads til de 'skæve eksistenser'

Sport

Skanderborg Aarhus-spiller overvejer karrieren efter problemfyldt sæson

Østjylland

Søndag aften begynder en måneds vejarbejde på motorvejen mellem Randers og Aarhus: Her er planerne for trafikken

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

AGF

Selv på dødsgangen var David Nielsen firmaets mand, men nu er han der ikke længere til at tage skylden - pilen peger på sportschefen herfra

Byudvikling For abonnenter

Molslinjen er væk og tilbage står et mærkeligt tårn: Hvad er det? Og får det lov at overleve, når Aarhus Ø kommer buldrende?

Debat

Boringsnære beskyttelsesområder har konsekvenser: Vi ønsker en korrekt beregnet erstatning, så vi kan komme videre

Byens Bedste

Kom med dit bud: Hvem skal være med i Byens Bedste?

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Aarhus

DSB afprøver nyt venteområde: - Der var mangel på ventepladser

AGF For abonnenter

Analyse: AGF sluttede ét sølle point over nedrykningsstregen, og derfor venter der et stort arbejde i sommerens transfervindue

Alarm 112

Stjal parfume i Magasin lørdag - søndag blev de udvist af Danmark i seks år

Annonce