Annonce
AGF

David Nielsen: Det er blevet mere komplekst at være cheftræner i Superligaen

Det er blevet mere krævende at begå sig i Superligaen. Antallet af folk rundt om Superligaholdene har gjort det endnu mere nødvendigt at være forberedt til fingerspidserne på den mindste detalje, hvis man skal holde modstanderen nede og få point i kampene. Foto: Ole Nielsen.
Det stigende antal af assistenttrænere, specialister og analytikere i Superligaen gør det til lidt af en opgave at knække den taktiske kode før en ny kamp. Alle kender hinanden på kryds og tværs, kommer det fra AGFs cheftræner, så det handler om hele tiden at være et skridt eller to foran konkurrenterne.

FODBOLD: Det er ikke blevet nemmere, hvis man som træner, som hold i Superligaen, ønsker at tage modstanderen på sengen.

Det mener AGF-cheftræner David Nielsen.

Udviklingen i den bedste danske række, og internationalt, er nemlig i de senere år gået i en retning, hvor klubberne ansætter flere og flere folk omkring holdet. Flere assistenter, flere specialiserede trænere, flere analytikere – meget mere af det hele: ikke mindst video-seancer og individuelle, taktiske samtaler med hver enkelt spiller.

Så holdene kender hinanden ud og ind, har gennemanalyseret hinanden fra højre til venstre og tilbage igen, når der fløjtes op.

Det gør det komplekst at vinde den næste kamp, lyder det fra Nielsen, for det er ikke ”bare” nok at have de bedste spillere. Det er som udgangspunkt en fordel, ja, men sover du en smule i timen rent taktisk, kommer du i problemer i en jævnbyrdig række som den danske.

- Det er store træner-teams, der har fuldstændig styr på, hvad modstanderne kan, og ikke er bange for at eksperimentere eller lave om lave om og gøre indrømmelser, når tingene ikke fungerer. Tingene foregår på et rigtig højt niveau i dag i Superligaen. Det er krævende for alle. Det er krævende for os i AGF. For hvor meget skal vi gøre i forhold til vores modstandere? Skal vi gøre mere? Kan vi gøre for meget uden, at det går ud over vores egne spidskompetencer?

Han kommer med et eksempel:

-Ligaen ændrer sig hele tiden. Der er så mange taktiske aspekter, så skal du mestre at spille Superliga, skal du forstå ligaen, og hvad den gør. Nu er vi lige gået fra, at der var mange hold, der spillede med tre mand i bagkæden, og de hold, der gjorde det, havde en fordel, fordi der til at begynde med var så få hold, der gjorde det. Nu har alle haft tid til at arbejde med at spille mod tremands-bagkæder, og det betyder, at de hold, der har spillet med det, er begyndt at indkassere mange mål. Derfor er FC Midtjylland skiftet væk fra det. FC Nordsjælland er skiftet væk fra det. Så det gælder om at have en måde at spille på, et system, som kan tackle en ny kamp hver uge med en ny modstander, der kommer med en ny gameplan. Det er sgu blevet meget komplekst, siger AGF-cheftræneren.

Annonce

Lydhøre spillere i AGF

Han føler dog, at århusianerne står rigtig godt rustet forud for forårets kampe. Der er blevet arbejdet hårdt på at være modstandsdygtig over for det uforudsigelige.

-Jeg føler, at vi nu har fundet et system, en spillestil, hvor vi kan presse en tremands-bagkæde, en firemands-bagkæde, og har indarbejdet nogle forskellige mønstre, der gør, at vi er i stand til at omstille os og ikke bare bliver taget på sengen. Vi har en gruppe af spillere, der er dygtige til det, og som er lydhøre i forhold til de ting, vi som stab mener, er nødvendige. De kan se, at der er en værdi i den til tider krævende taktiske forberedelse, der er op til hver enkelt kamp, lyder det fra David Nielsen.

Og lad os da lige høre fra et par af de spillerne, der er ansat til at dæmme op for modstandernes kreativitet, men som også hører til de meste rutinerede i truppen.

Er det blevet mere krævende som spiller - i taktisk forstand - at spille på højeste niveau?

-Ja, det er det. Bare se på det set-up, vi har i AGF i dag kontra dét, vi havde i FC Midtjylland for syv-otte år siden. Det er større i AGF nu, end da jeg var i FCM, og dengang gik vi jo for at være langt foran de fleste andre på den front. Der er sket meget. Det er blevet meget mere teknisk og analytisk på det niveau, kommer det fra 31-årige Jesper Juelsgård, der udover AGF og FC Midtjylland også har spillet for Brøndby i Superligaen.

Anfører Niklas Backman, såmænd også 31 år gammel, har ikke spillet for andre danske klubber, men har tidligere gjort sig i svensk og kinesisk klubfodbold.

Og han ser samme udvikling.

-Det bliver mere og mere specifikt. I dag går man endnu mere op i de små detaljer, for det er det, der gør, at man får nogle ekstra point, når kampene er så lige. Jeg synes, at det har rykket sig positivt bare i den tid, jeg har været i klubben (fire år, red.), og det har også præget mig selv. Jeg går meget mere op i detaljen nu, end jeg gjorde, da jeg kom, lyder det fra svenskeren.

-Og kollektivt er vi også blevet skarpere. Så det er hele pakken. Den fysiske træning er blevet bedre, det skadesforebyggende, også hvordan vi spiser og sover. Det er stor, stor forskel i forhold til, da jeg begyndte som professionel i Sverige som 18-19-årig. Der er mange dygtige folk omkring os, siger Backman, der selvom han måske er af ”den gamle skole” føler, at han har udviklet sig som spiller i AGF-tiden.

-Vi ser mange videoklip med os selv efter kampene, og det synes jeg, er spændende og lærerigt. Også for en gammel spiller som mig. Jeg kan godt lide analyse-delen, og jeg kan godt lide de individuelle samtaler. Jeg spiller generelt meget på instinkt, men derfor kan jeg godt lide at være godt klædt på taktisk til kampene, siger han.

Jesper Juelsgård:

-I forhold til selve kampene synes jeg egentlig, at forberedelserne er meget lig, hvad de også var nogle år tilbage. Superligaen er så tæt, at det først og fremmest handler om, hvordan du præsterer på dagen. Så kan der være nok så meget taktik, men alle hold kan slå hinanden. Så i min verden handler det stadig rigtig meget om tænding, og hvordan du kommer ind til kampe. Du kan som hold vinde 3-1 ude over FC Midtjylland, men du kan også tabe 3-4 hjemme mod Silkeborg, lyder det fra forsvarsspilleren.

Inspirationen i et spansk midterhold

Tilbage til David Nielsen.

Er det blevet sværere – rent taktisk – at være superligaspiller i dag, end da du selv spillede?

-Det er i hvert fald en helt anden verden. Det er det samme spil. Det er fodbold. Men taktisk har fodbold ændret sig helt ufatteligt meget over de seneste 10-20 år. Der er mange flere mennesker, mange flere specialiserede trænere inde over ude i klubber, meget mere analyse. Spillerne ved meget mere om sig selv og hinanden. Alle hold i Superligaen er jo efterhånden så strukturerede, mener Nielsen.

- I de gode, gamle dage, hvor Ove Pedersen (blandt andet tidligere AGF-cheftræner, red.) bød ind med stram organisation og var i stand til at strukturere sit hold defensivt, blev det jo betragtet som det ottende vidunder. For hvordan kunne et hold dog stå med så lige og tætte kæder? Det er jo bare normen i dag. Hvis ikke du kan forsvare eget mål i Superligaen, kan du ikke en skid, griner han.

De mange dygtige træner-teams, de moderne analyse-redskaber, ja, den teknologiske udvikling fordrer, at man som træner konstant finder på noget nyt, noget overraskende.

Og det slider på dem omkring holdet som spillerne selv.

-Det handler rigtig meget om, hvorvidt det kan betale sig at bryde noget struktur. Det handler om at tænke kreativt. Lige nu er alle superstrukturerede, men spillet bevæger sig hele tiden i nye retninger. Nu er det jo: Er vi gode nok til at bryde noget struktur? Har vi forsvarsspillere, der er dygtige nok til, at vi kan afgive noget rum? Kan vi bryde noget struktur ved at lade enkelte spillere vandre mere, når vi er på bolden? Alle de mekanismer er i spil. Så det er også vigtigt at have antennerne ude, følge med i udviklingen rundt i de forskellige ligaer og lande, fortæller David Nielsen, der tidligere har fortalt, at han personligt finder stor inspiration i eksempelvis Atletico Madrid og deres træner Diego Simeone.

I det hele taget kigger AGF-staben meget mod Spanien i de her år.

-Vi finder tit og ofte små ting i en kamp mellem to spanske midterhold, som vi tager op og diskuterer, og måske også finder på at implementere. Vi kigger hele tiden efter hold, hvor vi kan trække nogle ligheder til os, og den måde vi spiller på. Og der har vi nogle klubber, uden at jeg vil sige, hvem det er, som vi kigger over skuldrene. Hvad er det for problemer, de kommer i, når de gør sådan og sådan? Det er sådan noget vi bruger en vinterpause på, finder tid til, for det er nødvendigt. Vi kan ikke bare kigge på vores egne spillere, og håbe, at de spiller godt. Moderne fodbold handler i høj grad om at lade sig inspirere udefra og være klar på at omstille sig hurtigt, siger han.

På søndag vil det vise sig, hvem der overrasker hvem, når AGF hjemme møder Randers FC i forårets første kamp. Kronjyderne havde et par folk på plads på tribunen til fredagens portugisiske finale mellem AGF og FC København.

Intet er overladt til tilfældighederne. I hvert fald ikke før en kamp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Aarhus For abonnenter

Mange ansatte har forladt sundhedsenhed i Aarhus: Alvorligt påbud rammer efter en svær periode

Annonce