Annonce
AGF

David Nielsen skal gøre drenge til mænd i AGF: - Den her klub spiser lidt af din sjæl, hver gang du taber

Mange i Aarhus har en holdning til AGF. Sådan er det bare, og det skal du vænne dig til som spiller i klubben. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
AGF har en stor gruppe af unge spillere, der hurtigt skal vænne sig til at spille under det pres, der evigt og altid er på AGF. David Nielsen er overbevist om, at når først spillerne har fået kulturen ind under huden, går denne gruppe af spillere en stor fremtid i møde.

FODBOLD: Forleden bad jeg min kone købe creme fraiche. NFL-sæsonen er skudt i gang, og det hører sig ligesom til med chips og noget at dyppe dem i.

Jeg kom sent hjem fra arbejde og havde - ynkeligt som det måske lyder - set frem til at komme hjem og slå benene op. Og spise chips.

Men hun havde glemt den, creme fraichen. Køleskabet var endnu mere tomt, end det plejer. Jeg blev stædig. På med bukserne igen, op på tanken, selvom klokken nærmede sig midnat.

Annonce

Her stod der en ung mand bag disken, og han spurgte som det mest naturlige i verden, om jeg havde set fodbold i dag?

- Hvad tænker du på, svarede jeg forsigtigt, selvom jeg godt fornemmede, hvor han ville hen.

- AGF, selvfølgelig!

- Jo, naturligvis, svarede jeg og satte ham dermed i gang.

Han lyste op. Talte om Bundu, Anderson og den første sejr. Det var trods alt fire timer efter kampen mod Vejle var slut, men han var stadig tydeligt påvirket. Han var taget direkte fra stadion og på arbejde på tanken i sydbyen, hvor han skulle stå til klokken syv næste morgen.

Tænk sig en begejstring.

Er der andre emner i denne by, der optager nogle mennesker så meget, at det scenarie kan udspille sig?

Oplevelsen en tilfældig søndag aften - temmelig banal som den var - fortæller alligevel noget om, hvor meget AGF fylder i Aarhus.

For mange bliver en AGF-kamp ikke rystet af skuldrene som en tur på Aros eller en aften i biografen. Det sidder i knoglerne om klubben vinder eller taber.

Og derfor er det også et pres at spille for byens bedste fodboldklub.

Det mærker Sebastian Hausner tydeligt. Han er blot 21 år, har optrådt 57 gange i Superligaen for klubben.

- Der er meget snak om presset i klubben, og man føler det både i med- og modgang. For mig er det fedeste de forventninger, der er til os. Det mærker man fra starten, også selvom jeg ikke spillede kampene i begyndelsen, da jeg kom op i førsteholdstruppen.

- Forventningerne er tårnhøje altid, og det er dét, der slider mest på sjælen - fordi vi ved, at vi skuffer så mange mennesker, når vi taber. Det ødelægger dage for folk. Og det ødelægger nu også vores egne dage når vi taber, fortæller Sebastian Hausner.

Annonce

Gnavere i sjælen

I denne sæson har AGF benyttet en række spillere, der ikke er særligt gamle; Hausner, Bisseck, Kahl, Grønbæk Erlykke, Thorsteinsson, Kurminowski, Duncan, Links, Munksgaard.

Det er unge mænd, der er kastet ud i rollen som AGFere. Med den ringe sæsonstart har de råt for usødet fået at mærke, hvilket klub det er, de repræsenterer.

AGF

De gamle (30-)

Jesper Hansen 36 år, Patrick Mortensen 32 år, Jesper Juelsgård 32 år, Oliver Lund 31 år

De midaldrende (25-29)

Frederik Tingager 28 år, Nicolai Poulsen 28 år, Patrick Olsen 27 år, Anthony D'Alberto 26 år, Frederik Brandhof 25 år

De unge (-24)

Mustapha Bundu 24 år, Mikael Anderson 23 år, Alexander Munksgaard 23 år, Alexander Ammitzbøll 22 år, Dawid Kurminowski 22 år, Jon Dagur Thorsteinsson 22 år, Gift Links 22 år, Zach Duncan 21 år, Benjamin Hvidt 21 år, Sebastian Hausner 21 år, Yann Bisseck 20 år, Albert Grønbæk Erlykke 20 år, Eric Kahl 19 år, Thomas Kristensen 19 år

Gennemsnitsalderen er 25 år og medianværdien (den midterste værdi) er 23 år.

- Den her klub spiser lidt af din sjæl, hver gang du taber. Du får det i dobbelt effekt.

- Og jeg kan godt lide at se de her unge mænd, der kommer ind og vil spille for AGF og drømmer om at gøre det godt. Men hov, så går det ikke så godt, og hvordan håndterer spillerne så de små gnavere i deres sjæl? Det kommer til at gøre dem til mænd, slår cheftræner David Nielsen fast.

Og fra hans stol er mange af dem vokset hurtigt med opgaven.

- Jeg tror ikke, at presset har været tungere i min tid end op til de seneste kampe, vi har spillet. Men vi viste en robusthed i begge kampe (mod OB og Vejle, red.), det bliver jeg nødt til at sige. Det kan man ikke lukke øjnene for. Og den havde vi ikke tidligere. Det er et stort cadeau til dem, der er her. Det er svært at holde roen når tingene begynder at gå skævt.

Annonce

Fans på højt niveau

Nu skal vi ikke få det til at lyde vildere, end det er. AGF er hverken Bayern München, Real Madrid eller Manchester United.

Men interessen for klubben i den fodboldgale by står ikke tilbage for de fleste, understreger nogle af de udlændinge, der er kommet til klubben.

David Nielsen har været cheftræner for AGF i fire år. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

- De spillere, vi henter fra Superligaen, kender AGF når de kommer. Og dem, vi henter udefra, mærker fra første kamp, hvilket sted, de er kommet, hvis ikke de har fundet ud af det inden, fortæller Sebastian Hausner.

Han har haft en oplevelse med belgiske Anthony D'Alberto, der senest har spillet i den bedste portugisiske række.

- Han kom hen til mig og sagde, at fansene i den her klub havde et højt niveau. Han har spillet i Portugal, hvor stadionerne er større, men der var færre på lægterne. Men han oplevede at der var fuldt pres på her i klubben.

Annonce

- Det skal nok blive godt

Hvor længe skal sådan en flok unge drenge så bruge på at blive mænd, der er gode nok til at løfte AGF i Superligatabellen?

Det er det store spørgsmål, men ifølge David Nielsen venter der en lun fremtid.

- Vi har så fed en trup med unge spillere, der er vores. Vi er selvfølgelig ærgerlige over, at vi ikke har nogle flere point, men lige rundt om hjørnet kommer vi til at have et fodboldhold, der kommer til at finde sin vej ligesom det seneste hold, vi havde igennem processen.

- Det handler om tid. Nogle er hvor de skal være efter én kamp, andre skal bruge længere tid. Hvis vi ser på de spillere, der er kommet op under mig, så har en mand som Hausner lært af først at spille nogle pokalkampe,  hvor han mærkede suset nede i Marstal/Rise og så videre. Og den tid, der går, og al den viden, du trækker til dig, er den, der gør, at du holder dig ekstra skarp i de vigtige situationer, der opstår i løbet af kampen.

Eric Kahl har scoret to mål og lagt op til ét i sine første kampe som AGFer. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

- Men i sidste ende handler det også om kvalitet. Hvor høj en kvalitet har du som 19-årig? Eric Kahl er 19 år gammel, og det siger meget om hans kvalitet og dét, han står for, at han kan levere på det niveau, han gør, siger David Nielsen om nyindkøbet, der blev hentet i svenske AIK Stockholm, hvor vinden blæser mindst lige så kraftigt som i Aarhus og AGF.

- Der er ingen tvivl om, at det hjælper ham, at han kommer fra en klub, hvor der også er tryk på. Hver enkelt spiller kommer til at lave sin egen historie her i klubben. Vi skal hjælpe dem alt det, vi kan, men til syvende og sidst skal de være dem selv og levere dét, der skal til.

Næste opgave for AGFs unge kuld - og den lykkelige tankpasser - er mandag aften i Silkeborg.

Jeg tror ikke, at presset har været tungere i min tid end op til de seneste kampe, vi har spillet. Men vi viste en robusthed i begge kampe, det bliver jeg nødt til at sige. Det kan man ikke lukke øjnene for.

David Nielsen, cheftræner i AGF


Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

AGF

Se højdepunkterne: AGF og Silkeborg spiller uafgjort i chanceorgie

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Alarm 112

Involverede i dødsdrama efterlod deres dansk indregistrerede bil på parkeringsplads lige syd for grænsen

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Annonce