Annonce
Kultur

DB-BA: Bombardement af fortællinger og følelser

Hanne Højgaard Viemose. Foto: Privatfoto

Boganmeldelse: Hanne Højgaard Viemose: "HHV, FRSHWN - Dødsknaldet i Amazonas".

Bøger: Der er gang i den i Hanne Højgaard Viemoses nye roman med den spøjse titel "HHV, FRSHWN - Dødsknaldet i Amazonas". Både i handlingens mange snoende retninger og i fortælleren Hannes filtrede og ofte afstikkende tanker.

I fortællingen om Hanne fra Frederikshavn og hendes uforglemmelige rejse til Amazonas, hendes sære oplevelser på Island og hendes forældreforpligtende hverdag i indre København, sker der så mange ting, at det er som at have fået sin hjerne bombarderet af både forvirring og træthed, når den sidste side i romanen er vendt.

Det er tydeligt, at det er et ganske bevidst greb fra forfatterens side at lade fortællingen løbe løbsk, hvilket Viemose da også før har gjort i debutromanen "Hannah" og i efterfølgeren "Mado". Med "HHV, FRSHWN - Dødsknaldet i Amazonas" er det bare, som om der er for meget på spil til, at teknikken fungerer. Tonsvis af vigtige emner som - og dette er blot et lille udpluk - psykisk sygdom, flygtningekrise, tomhed, voldtægt samt grænseoverskridende og ubeskyttet sex fletter sig ind og ud af fortællerens hverdag, fortid og tanker.

Samtidig buldrer sproget af sted, og forfatteren er mildest talt ikke bange for at sprogeksperimentere og for at udføre bevidste formskift. Eksempelvis er ordet "fåkin" et af hendes rå favoritord i den fragmenterede fortælling, som byder på både humor og fortvivlelse og nærmest alle andre følelser derimellem. Noget virker irriterende påtaget, mens andet er betagende skarpt.

Det viltre sprog, de uforudsete formeksperimenter og de mange forskellige drejninger i fortællingen er uden tvivl en smagssag. Enten er man med, eller også er man ikke. Hanne Højgaard Viemose er bevidst om sine litterære handlinger, hvilket gør hende stilskiftende, men også stilren på én og samme tid. I sig selv et stærkt forfatterkendetegn.

Der er i den henseende også en tydelig rød tråd mellem sproget, formen og de følelser, som fortællingens hovedkarakter gennemlever, men den manglende sans for struktur kommer desværre til at føles for overvældende. "HHV, FRSHWN - Dødsknaldet i Amazonas" stråler af, at forfatteren vil for meget med sin fortælling om Hanne fra Frederikshavn, hvilket kan gøre det svært at overgive sig til og lade sig involvere helt i historien.

---Hanne Højgaard Viemose: "HHV, FRSHWN - Dødsknaldet i Amazonas". 282 sider. (Gyldendal) Er udkommet

Annonce
Hanne Højgaard Viemose: ?HHV, FRSHWN - Dødsknaldet i Amazonas?. Foto: Gyldendal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce