Annonce
Sport

DBU-boss kritiserer VM-vært: Arbejdsforhold halter stadig

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
DBU-formand Jesper Møller er bekymret over, at migranter arbejder i Qatar uden at få løn frem mod VM i 2022.

VM-værten Qatar er i en længere årrække blevet kritiseret for ikke at tilbyde migrantarbejdere ordentlige arbejdsforhold i forbindelse med opførelsen af de kommende stadioner til VM i 2022.

En rapport fra Amnesty International beskriver, at tusindvis af migrantarbejdere fortsat ikke får løn for deres arbejde.

Der er ellers lavet klagesystemer, der skal løse konflikter inden for seks uger. Ifølge rapporten må gæstearbejderne ofte vente i månedsvis på en afgørelse, og flere af dem ender med ikke at få deres løn.

Det får formand for Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, til at kritisere Qatar.

- Der sker fremskridt, men det går alt for langsomt. Reglerne og redskaberne er til stede, men det bekymrer mig, at arbejdernes situation ikke for alvor forbedres, siger Jesper Møller til DBU's hjemmeside.

Formanden opfordrer derfor til, at der internationalt bliver fastholdt et pres på Qatar.

- Vi skal holde presset. Vi skal gentage vores besøg fra 2016 og 2019 og gøre det med fælles nordiske værdier og én fælles stemme.

- Derfor opfordrer jeg Amnesty og fagbevægelsen til at tage med os. Kun ved at have en direkte dialog med de ansvarlige i Qatar, kan vi skabe forandringer, mener Møller.

Qatar blev for ni år siden udpeget som vært for VM i 2022. Den lille ørkenstat skal i alt bygge 12 stadioner til slutrunden.

/ritzau/

Annonce
Nyheden på Dansk Boldspil-Unions hjemmeside
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce