Annonce
Debat

De århusianske danmarksmestre

Christina Fruergaard, Motionskoordinator, Aarhus Kommune

I sidste weekend holdt Aarhus Kommune fest for alle de århusianske danmarksmestre, hvor sportsudøvere, ledere og klubber i Aarhus blev hyldet. Her samledes alle byens sportsmestre - lige fra de unge talenter til de etablerede stjerner.

I år har 199 seniorer og 228 juniorer, i alt 427 unge dygtige atleter, vundet et mesterskab hjem til smilets by i 2018.

Det er meget imponerende, og der ligger mange års træning bag de flotte præstationer. Mange af de unge talenter er, eller har været, tilknyttet Elitesports Akademi Aarhus (ESAA), et samarbejde mellem Aarhus Kommune, klubberne, DIF og Team Danmark, hvor der er fokus på udviklende træningsmiljøer. Der ligger mange træningstimer bag et danmarksmesterskab, og på ESAA kan de hellige sig deres sport samtidig med, at de har mulighed for at passe deres uddannelse.

Til DM-festen i weekenden fik badmintonspiller Camilla Martin Aarhus Kommunes hæderspris. Hun tydeliggjorde i sin takketale, at det er fællesskabet i foreningerne, der gør, at man som ung bliver ved med at dyrke sin sport. Jeg mener også, at man kommer i foreningen for idrætten, men bliver på grundt af fællesskabet. Der skal være plads til pizza i cafeteriet, overnatningsstævner på tynde liggeunderlag, filmaften med holdet og alt det andet, som er med til at føle, at vi er en del af noget.

De århusianske danmarksmestre har gjort noget helt ekstraordinært og fortjener hyldest for at have profileret vores by. Jeg håber, at de dygtige atleter kan være med til at inspirere mange unge århusianere til at blive eller fortsætte med at være fysisk aktive ude i foreningerne. Vi har nemlig en udfordring, når vi ser på unge og fysisk aktivitet.

Kun 10-26 procent af de danske piger og 17-39 procent af de danske drenge på 11-17 år lever op til anbefalingerne om en times fysisk aktivitet hver dag. Sammenlignet med 48 andre lande ligger Danmark i den tungere ende, viser en ny undersøgelse.

Jeg mener, at vi i Danmark har gode betingelser for at fremme børn og unges fysiske aktivitet. Vi skal præsentere børn for en bred vifte af bevægelsesmuligheder allerede i børnehaven og skolens mindste klasser. De skal både prøve håndbold, bueskydning, gymnastik, karate og ikke låse sig fast på kun én idrætsgren. Det var først som 16-17-årig, at Camilla Martin fandt ud af, at det var badminton, hun skulle hellige sig - så man kan godt blive en verdensstjerne, selvom man ikke er på 1. holdet som 14-årig.

Efter min mening er foreningerne nøglen til flere aktive børn og unge. Vi skal have en bedre brobygning mellem skolerne og foreningerne, ja brobygningen skal ske allerede inden børnene starter i skole. Foreningerne skal ikke fremavle de næste danmarksmestre, men i stedet fokusere på bredden, hvilket langt de fleste også gør. Derfor er det fællesskabet i en forening, der er vigtigst - herudfra skal den næste danmarksmester nok blive udklækket.

Annonce

De århusianske danmarksmestre har gjort noget helt ekstraordinært og fortjener hyldest for at have profileret vores by. Jeg håber, at de dygtige atleter kan være med til at inspirere mange unge århusianere til at blive eller fortsætte med at være fysisk aktive ude i foreningerne. Vi har nemlig en udfordring, når vi ser på unge og fysisk aktivitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce