Annonce
Aarhus

De besøgende vælter ind: Øget pres på café for mennesker med psykiske lidelser

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) (tv) fik en snak med blandt andet Hanne Jessen, da hun besøgte Café Oda i Aarhus. Foto: Axel Schütt
Stadig flere mennesker med psykiske lidelser søger støtte og fællesskab i Café Oda i Aarhus. Den nye social- og indenrigsminister, Astrid Krag, kiggede forbi og roser de frivilliges arbejde.

AARHUS: Det nærmest vælter ind med nye ansigter i Café Oda i Aarhus, som er en café for mennesker med psykiske lidelser, som for eksempel angst, der er et af de største problemer for den mentale sundhed.

Allerede nu kniber med med at være i de små kælderlokaler i Teglværksgade 12.

- Vi har eksisteret i seks år og forleden fik vi syv nye medlemmer på én dag. Da jeg startede for halvandet år siden kom der måske 7-8 mennesker, når vi havde åbent. Nu er det dobbelt så mange. 40 personer kommer her fast, og vi har 70 på medlemslisten, fortæller leder Pernille Bräuner, der driver stedet sammen med syv-otte frivillige.

- Jeg tror der kommer flere, fordi caféen findes og budskabet bliver spredt mere og mere i socialpsykiatrien. For behovet er der helt klart, tilføjer hun.

Annonce

Café Oda

Café ODA Aarhus er en social café for personer, som har angst, depression, bipolar lidelse eller OCD inde på livet, også pårørende.

Det sociale samvær er omdrejningspunktet, og både frivillige og gæster medvirker til at skabe det særlige fællesskab, der karakteriserer stedet.

Cafeen har åbent tre gange om ugen:

  • Mandag 14-18
  • Onsdag 16-20 (fællesspisning)
  • Fredag 14-18

Åbent tre dage

Café Oda holder åbent tre gange om ugen med i alt 12 timer og er et mødested for mennesker med angst, depression, OCD og bipolar lidelse, som også kendes som maniodepressiv lidelse.

Her kan de møde ligesindede og frivillige, som kan have baggrunde som pædagog, psykologistuderende, socialrådgiver med mere. En gang om ugen er der fælles madlavning og ellers hygger man sammen og tager på udflugter.

- Det er et rart sted at komme, fordi det er rummeligt. Vi er alle forskellige, men vi får meget ud af komme her. Det kan være svært at møde nye mennesker, når man har en lidelse, men her har vi fået nye venner, fortæller et ægtepar, der begge har bipolar lidelse.

En kvinde fortæller, at hun har ADHD og er tørlagt alkoholiker. Hun er meget glad for at komme i caféen.

- Man kan bare sidde og og være og behøver ikke fortælle, hvorfor man er her, fortæller hun.

Åbne hjerter

Brugerne åbner deres hjerter over for landets nye social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der er forbi en lille time for at se stedet sammen med og på opfordring fra folketingsmedlem Camilla Fabricius (S) fra Aarhus.

Det lille kælderlokale er derfor propfyldt med mennesker denne mandag eftermiddag, fordi mange gerne vil mødes med ministeren og folketingsmedlemmet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen lider 350.000 danskere af en eller anden form for angst. Og psykiske lidelser som depression, angst, skizofreni og misbrug er blandt de sygdomme, der oftest sender danskerne ud af arbejdsmarkedet. Konkret tilkendes 2.000 personer om året førtidspension på baggrund af en angstdiagnose.

- Jeg er glad for, at I vil mødes med mig. Vi skal i regeringen i gang med en 10-års plan, for at blive bedre til at gribe folk og være bedre til at hjælp mennesker godt i gang efter en indlæggelse, siger Astrid Krag.

Folketingsmedlem Camilla Fabricius (tv) har en tæt kontakt med Café Oda, der har et stigende antal brugere. Forleden fik hun den nye social- og indenrigsminister med på besøg. Foto: Axel Schütt

På pengejagt

Ifølge caféens leder, Pernille Bräuner, er der behov for denne type væresteder og cafeer, som også findes i Odense og København.

- Vi lever fra bevilling til bevilling og kunne rigtigt godt tænke os støtte fra kommunen eller finansloven, siger hun.

Lige nu er der skabt ro i halvandet til to år, fordi Trygfonden har bevilget små 800.000 kroner til Café Oda i Aarhus. Men det er en stakket frist, for snart skal de i gang med at søge penge igen, for at være sikre på at kunne fortsætte og måske skal der også større lokaler til den voksende medlemsskare.

Projektleder Pernille Bräuner leder Café Oda, der har oplevet en stigende søgning. Foto: Axel Schütt

Minister lytter

Trods den store forståelse og vilje har social- og indenrigsministeren dog ikke en pose penge med denne dag.

- Jeg her for at høre, hvad stedet betyder for brugerne. Jeg ved, at forebyggelse kan have stor betydning både for den enkelte og for samfundet. Hvis vi kan hjælpe personen med let angst kan vi undgå, at det udvikler sig til et stort problem. Det kan helt klart betale sig og sparer også samfundet for mange udgifter, siger Astrid Krag.

I den sammenhæng betyder civilsamfundet, som driver en caféen, på en fordomsfri og rummelig måde, rigtigt meget, mener ministeren.

- Men nej, jeg har desværre ikke penge med. Men vi er ved at udvikle en socialøkonomisk investeringsmodel, for at være sikre på, at de investeringer, vi laver i sociale indsatser, kan betale sig over længere tid, fortæller Astrid Krag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Stem her: Her er de tre finalister i spil til årets grønne Bernhardt-pris

Annonce