Annonce
Aarhus

De boltrer sig i vandet: Her er handicap og vandskræk ingen hindring

Lis Jørgensen hjælper Frederik Søby med at blive fortrolig med vandet. Foto: Flemming Krogh

Børn og voksne med handicap lærer at svømme i Aarhus-klub, og andre bliver kureret for vandskræk.

AARHUS: De kan ikke gå på vandet, men de kan så meget andet ...

Mennesker med handicap kan blive gode svømmere, og vandskræk kan kastes væk eller i hvert fald reduceres.

Humøret er højt, og stemningen er god, når den står på træning i Lysengs svømmebad onsdag aften. Der bliver svømmet, undertiden gennem store ringe, plasket og grinet. Instruktørerne værner om svømmerne og fortæller dem, hvad der skal til.

På kanten står Harald Lie og hans kone Vibeke. De står bag HASA - Halliwick svømmeklubben i Aarhus, hvor han er formand. Det er i den, det foregår.

77-årige Harald Lie kender kun alt for godt til, hvad det vil sige at have et handicap. Da han var fire år, blev han ramt af polio, og siden har han måttet leve med følgerne. Han støtter sig til en krykke på bassinkanten, mens han entusiastisk følger aktiviteterne i vandet.

Klubben

HASA - Halliwick Svømmeklubben i Aarhus er stiftet i 1972 af Vibeke og Harald Lie. Han er stadig formand. Der er træning hver onsdag kl. 19-21.30 i Lyseng Svømmehal.Harald Lie er fra Norge og uddannet læge i Aarhus. Efter sin embedseksamen fik han ansættelse på Neurologisk Afdeling på det daværende Århus Kommunehospital og uddannede sig til speciallæge i børnesygdomme. Han blev dr.med. i Sverige.

.

HASA er for børn og voksne med med fysisk eller psykisk funktionshæmning og for folk, der ikke kan svømme, blandt andet fordi de lider af vandskræk. Klubben bruger en særlig undervisningsmetode - Halliwick konceptet. Ud over at lære at svømme kan man i HASA få forbedret sin svømmestil, dyrke motionssvømning, øve sig i at snorkle, svømme til distancemærker og deltage i konkurrencesvømning.

Halliwick konceptet er specielt udviklet til at lære fysisk funktionshæmmede at svømme og blive fuldstændig uafhængige i vandet - uden hjælp og hjælpemidler. Grundlaget er viden om og udnyttelse af vandets fysiske egenskaber. De færdigheder, som selv svært fysisk funktionshæmmede kan opnå, er ofte langt større, end hvad vedkommende på forhånd havde forestillet sig muligt.

Mere på www.hasa.dk

Karin Mortensen. Hun er kureret for vandskræk, men er stadig forsigtig i vandet. Foto: Flemming Krogh
Annonce

100 medlemmer

Også en hel del forældre er opmærksomme tilskuere - for der er mange børn i bassinet.

Frederik Søby er en af dem. Hans far følger, hvad der sker, mens instruktør Lis Jørgensen hjælper den 13-årige dreng gennem vandet.

- Han har autisme og har svømmet i to måneder. Det er virkelig godt for ham. Han er glad, når han skal af sted, og han kan lide det. At han kan svømme, har givet ham ekstra energi, siger Frederiks far.

HASA-svømmerne er i to bassiner, og hver svømmer har sin instruktør, og det er vigtigt. Deltagerne skal føle sig trygge.

- Instruktørerne har taget en ekstra uddannelse på 25 timer for at kunne hjælpe. Når man har handicap, kan man svømme med andre teknikker end andre bruger, forklarer Harald Lie. Han er glad for de hjælpemidler, som er i Lyseng-hallen, for eksempel en lift og eget omklædningsrum.

Klubben er stiftet i januar 1972 og har omkring 100 medlemmer. Det tal ligger nogenlunde fast, selv om der er udskiftninger. Klubben har 14 uddannede instruktører. 30 børn svømmer, og 25 frivillige hjælper til.

Nye bevægelser skal læres, og til det er ringen et nyttigt redskab. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Fortrolighed

- At de kan svømme, giver deltagerne et bedre liv, og mange er gået videre til andre sportsgrene, når de har lært at svømme, forklarer Harald Lie.

- Det giver en stor sikkerhed, at deltagerne er fortrolige med vand, og de oplever, at de kan bevæge sig i alle retninger. Det er en overvindelse at lære, siger Harald Lie.

Fortroligheden betyder også alt for folk med vandskræk, og dem er der en del af.

Karin Mortensen er en af dem. Sammen med to kolleger fra Aarhus Sygehus (Komunehospitalet) træner hun for at komme af med sin vandskræk. Nu er det tredje sæson.

Humøret er højt i bassinet i Lyseng. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Hver sin instruktør

- Da jeg var syv-otte år, faldt jeg af en luftmadras i havet i Sælvig Bugten på Samsø. Det gjorde mig bange. Når vi skulle svømme i skolen, var jeg stiv som et bræt. Nu tør jeg ligge på ryggen i vandet, og jeg bliver så glad, når jeg er her, forklarer Karin Mortensen på 60 år.

Hun følges med den tidligere kollega fra sygehuset, Lis McTeigue på 64 år.

- På arbejdet kom vi til at tale om, at vi havde vandskræk, og så begyndte vi at gå her sammen med en tredje kollega, forklarer Lis McTeigue, som har lige så gode erfaringer som Karin Mortensen.

- Fordi vi var flere, kom vi af sted. Enkeltvis var det nok ikke sket, siger Lis McTeigue, der kan anbefale andre med vandskræk at træne i HASA.

- Det gode er, at vi har hver sin instruktør. De gør et stort arbejde og er tålmodige og pædagogiske, understreger Karin Mortensen.

Mads Skrydstrup har Luisa med som ledsager. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Hjem med pokaler

At træningen giver bonus har klubben netop fået et tydeligt bevis på.

Et hold på 17 svømmere og 16 hjælpere har været i Krakow i Polen for at konkurrere med deltagere fra værtslandet, Slovenien, Kroatien, Malta, England og Irland. Og danskerne var bedst.

- Vi slæbte pokaler med hjem, siger Harald Lie på bassinkanten, mens svømmerne træner energisk i vandet.

Og sådan står han der onsdag efter onsdag, mens andre bliver fortrolige med vandet og gode svømmere.

Der bliver trænet flittigt i den halvanden time, der er til rådighed hver onsdag. Foto: Flemming Krogh
Det århusianske svømmehold i Polen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce