Annonce
Østjylland

De drømmer stort og grønt hos Auning varmeværk

Det skorter ikke på de grønne drømme og visioner hos (fra venstre) bestyrelsesformand Kaj Dahl Andersen og driftsleder Hans Jørgen Larsen fra Auning fjernvarmeværk, når de fortæller om fremtidsplanerne for den lokale energiforsyning. PR-foto

De første spadestik er taget til et nyt halmfyret varmeværk, der skal afløse det eksisterende, der er fra 1992.

Annonce

Auning: Det skorter ikke på de grønne drømme og visioner, når driftsleder Hans Jørgen Larsen og bestyrelsesformand Kaj Dahl Andersen fra Auning fjernvarmeværk fortæller om fremtidsplanerne for den lokale energiforsyning. De første spadestik er taget til et nyt halmfyret varmeværk, der skal afløse det eksisterende fra 1992.

Kapaciteten kan ikke følge med længere til de godt 1.500 forbrugere, der får deres varme fra værket.

- Vi drømmer om at producere mere grøn energi til Norddjurs kommune og Auning, fortæller Kaj Dahl Andersen. Halmværket er CO2-neutralt, det lever op til de skærpede krav, der træder i kraft i 2025, og asken fra halmen kommer tilbage på marken som erstatning for kunstgødning.

Der er plads til 1.100 baller halm i halmladen. Et automatisk krananlæg henter én balle ad gangen, river den op og doserer den gradvist ind i fyret, hvor den afbrændes under kontrollerede forhold. Én halmballe giver to megawatt varme, og ni halmballer er, hvad der skal til at varme et standardhus på 130 kvadratmeter op om året - og omkring det halve for nye huse.

Byggeri til 50 millioner kroner

Drømmescenariet for fremtiden hos Auning Varmeværk, der nu opfører et nyt halmfyret varmeværk, er, at marken ved siden af skal dækkes af 40.000 kvadratmeter solcellepaneler. Solen vil kunne dække 30 procent af værkets forbrug: energi fra solen i fire-fem sommermåneder og så halm resten af året.

- Det kan sagtens være realistisk inden for en tidsramme på måske 10 år, gerne suppleret med et træpillefyr, så vi kan skifte mellem de forskellige former, tilføjer driftsleder Hans Jørgen Larsen.

Tidsplanen for det aktuelle byggeri ser således ud:

September 2018: Rydning og byggemodning af grund.

Januar 2019: Montering af stålspær og betonelementer.

April 2019: Montage af kedel.

November 2019: Færdig bygning klar til test.

Pris: 50 millioner kroner.

Annonce

Arkikon fra Grenaa har tegnet

Det er det lokale arkitekt- og ingeniørfirma, som faktisk er landets største indenfor varmeværker, Arkikon fra Grenaa, der har tegnet og projekteret varmeværket. Den store, træklædte bygning skal "svæve" på en underliggende base og indgå som en naturlig del af landskabet på kanten mellem by og land med lodrette linjer, som giver et flot skyggespil og reliefvirkning på facaden og får bygningen til at leve og ændre sig efter lysforholdene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Måtte springe for livet: Nøgen kvinde forsøgte at køre betjente ned

Annonce