Annonce
Østjylland

De elsker Ole Lund Kirkegaard i Skanderborg

Ole Lund Kirkegaard er en populær børnebogsforfatter, ikke mindst i Skanderborg. På biblioteket, som er en del af byens kulturhus, står der figurer man kender fra Lille Virgil, Orla Frøsnapper og andre af de folkekære figurer. Tone Hughes, som flyttede til byen for nyligt, er stor tilhænger af Ole Lund Kirkegaards forfatterskab og læser ofte bøgerne højt for sine børn, Rita på seks år og Magnus på ét år. Foto: Flemming Krogh

Bysbarnet Ole Lund Kirkegaard bliver ofte fremhævet i Skanderborg, hvor man hvert år afholder Slyngeldage til ære for børnebogsforfatteren og for at sætte fokus på børnelitterattur.

SKANDERBORG: Et par skinnende keramik-drager i grønlig glasur og et skævt, gult murstenshus på et par kvadratmeter tiltrækker sig opmærksomhed i bymidten i Skanderborg. Motiverne til de sjove skulpturer er hentet i børnebogsforfatteren Ole Lund Kirkegaards univers.

Ole Lund Kirkegaard voksede op i Skanderborg,og da forfatteren igennem det meste af sit liv havde tilknytning til byen, er det nærliggende, at folk i byen hylder den afdøde forfatter. Og det er de dygtige til i foreningen bag det finurlige navn Di Heslige Slønglers Klup.

Foreningen - eller klubben om man vil - på 70 medlemmer arbejder for at udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaards forfatterskab og ikke mindst hans budskaber i de folkekære børnebøger. Nu har Di Heslige Slønglers Klup netop modtaget Klods Hans Prisen 2018 i København.

- Vi er stolte over at have modtaget prisen. At modtage en landsdækkende pris betyder, at folk undenfor kommunen har fået øjnene op for vores arbejde med at udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaards univers, fortæller Uffe Høj, der er formand for Di Heslige Slønglers Klup.

Som navnet antyder lægger folkene bag foreningen vægt på, at børnelitteratur ikke nødvendigvis skal være politisk korrekt. Ole Lund Kirkegaards blik for barnet, for det skabende og kreative, med plads til at stikke ud.

- Ole Lund Kirkegaard var en del af den bølge af børnebogsforfattere, som brød igennen i slutningen af 60'erne i Danmark. Sammen med Halfdan Rasmussen, Flemming Quist Møller og andre spændende forfattere frisatte Ole Lund Kirkegaard fantasien på en måde, man ikke havde set før. Der var ingen formaninger og løftede pegefingre i de 'nye' forfatteres bøger. Det var en fantastisk periode, som rummede nogle særlige budskaber, vi arbejder på at føre videre, forklarer formand Uffe Høj, der, inden han stoppede på arbejdsmarkedet, var leder af en 10.klassescenter i byen, og som hverken ser hæslig ud eller virker specielt 'slyngel-agtig' i sin blå pullower og sine velpudsede sko.

Købmandens Hus, der er med i bogen om Lille Virgil, står midt i Skanderborg og bidrager til fortællingen om byens stolte søn, Ole Lund Kirkegaard. Foto: Flemming Krogh

Både kreativ og fræk

Figurerne, især de skæve eksistenser, som indgår i flere af de originale romaner, som Lille Virgil og Orla Frøsnapper har en stor plads i Uffe Højs hjerte.

- Landevejsridderen Kong Gulerod, en af de skæve eksistenser i Lille Virgil, kan jeg spejle mig i. Selvom jeg er voksen. Han lever det frie liv, og det rumnmer noget tidløst, som får mig til at reflektere over socialt ansvar og andre dele af livet.

Ofte læser Uffe Høj selv højt for sine børnebørn af Ole Lund Kirkegaards romaner. Men da formanden og de andre medlemmer gerne vil udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaard hos alle børnene i kommunen, inviterer foreningen hvert år alle kommunes 3. klasser til Sløngeldage i byens kulturhus, hvor der er fokus på Ole Lund Kirkegaard. Et projekt som Skanderborg Kommuen bakker op om økonomisk med 300.000 kroner.

- Vi er sikret pengene i de næste tre år. Det er jeg stolt af. Selvom vi lægger mange frivillige timer i arbejdet med at arrangere Sløngeldage, der strækker sig over to dage, kræver det en økonomisk håndsrækning, lyder det fra Uffe Høj, som yder at bringe ånden fra en af byens kendte sønner videre til nye generationer.

- Slyngeldage rummer det DNA, som Ole Lund Kirkegaard stod for. Både det kreative og det frække - det arbejder vi med til Slyngeldage til foråret.

Nu har Uffe Høj og de andre 'sløngler' besluttet, at de vil lave et par ekstra begivenheder i 2019 - hvor børnene er i fokus. Sigurd Barret er allerede hyret til at komme og underholde i det nye år, og Onkel Reje, kendt fra DRs børne-tv, er også på programmet.

Men i det daglige fylder Ole Lund Kirkegaard også godt op i kulturhuset. På biblioteket kan børn lege med store figurer i træ, der forestiller Gummi Tarzan, Lille Virgil og Orla Frø-Snapper. Og på første sal kan man booke sig ind i Sløngelsalen med plads til 80 mennesker.

Børn og barnlige sjæle kan hente et skattekort hos Nanna Rømer Haubjerg på biblioteket og gå på jagt efter steder i Skanderborg, hvor man kan opleve figurer og personer fra Ole Lund Kirkegaars bøger. Nanna Rømer Haubjerg, der er børnebogsbibliotikar, er også med i foreningen bag Di Hesloge Slønglers Klup. Foto: Flemming Krogh
Formand for De Heslige Slønglers Klup, Uffe Høj, kæmper for at udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaards bøger. Foreningen har netop modtaget Klods Hans Prisen 2018. - Det er vi stolte af. Selvom prisen ikke består af en pengebeløb (vinderen får en original illustration af Klodshans-eventyret red.), er det et signal om, at vores arbejde bliver bemærket andre steder i landet end i Skanderborg. Foto: Flemming Krogh
Annonce
AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

S stiller byge af spørgsmål om ulovlig beboelse på erhvervsgrund

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Alarm 112

Falske penge i Østjylland: Politiet bringer en advarsel

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Debat

Kun tre pladser i hele kommunen: Vi mangler autocampingpladser i Skanderborg

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Store drømme for Pier 3 på Aarhus Havn: Det sidste ubebyggede område mellem by og bugt skal tilhøre os alle

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Østjylland

Leif lægger jord til naturpleje-projekt: Græssende køer skal skabe bedre liv for insekter, planter og en truet sommerfugl

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Sport

Aarhus Fremad og Brabrand spiller lige op med de økonomiske muskelhunde: Useedede på bankkontoen, men klare i spyttet på banen

Annonce