Annonce
Østjylland

De elsker Ole Lund Kirkegaard i Skanderborg

Ole Lund Kirkegaard er en populær børnebogsforfatter, ikke mindst i Skanderborg. På biblioteket, som er en del af byens kulturhus, står der figurer man kender fra Lille Virgil, Orla Frøsnapper og andre af de folkekære figurer. Tone Hughes, som flyttede til byen for nyligt, er stor tilhænger af Ole Lund Kirkegaards forfatterskab og læser ofte bøgerne højt for sine børn, Rita på seks år og Magnus på ét år. Foto: Flemming Krogh

Bysbarnet Ole Lund Kirkegaard bliver ofte fremhævet i Skanderborg, hvor man hvert år afholder Slyngeldage til ære for børnebogsforfatteren og for at sætte fokus på børnelitterattur.

SKANDERBORG: Et par skinnende keramik-drager i grønlig glasur og et skævt, gult murstenshus på et par kvadratmeter tiltrækker sig opmærksomhed i bymidten i Skanderborg. Motiverne til de sjove skulpturer er hentet i børnebogsforfatteren Ole Lund Kirkegaards univers.

Ole Lund Kirkegaard voksede op i Skanderborg,og da forfatteren igennem det meste af sit liv havde tilknytning til byen, er det nærliggende, at folk i byen hylder den afdøde forfatter. Og det er de dygtige til i foreningen bag det finurlige navn Di Heslige Slønglers Klup.

Foreningen - eller klubben om man vil - på 70 medlemmer arbejder for at udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaards forfatterskab og ikke mindst hans budskaber i de folkekære børnebøger. Nu har Di Heslige Slønglers Klup netop modtaget Klods Hans Prisen 2018 i København.

- Vi er stolte over at have modtaget prisen. At modtage en landsdækkende pris betyder, at folk undenfor kommunen har fået øjnene op for vores arbejde med at udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaards univers, fortæller Uffe Høj, der er formand for Di Heslige Slønglers Klup.

Som navnet antyder lægger folkene bag foreningen vægt på, at børnelitteratur ikke nødvendigvis skal være politisk korrekt. Ole Lund Kirkegaards blik for barnet, for det skabende og kreative, med plads til at stikke ud.

- Ole Lund Kirkegaard var en del af den bølge af børnebogsforfattere, som brød igennen i slutningen af 60'erne i Danmark. Sammen med Halfdan Rasmussen, Flemming Quist Møller og andre spændende forfattere frisatte Ole Lund Kirkegaard fantasien på en måde, man ikke havde set før. Der var ingen formaninger og løftede pegefingre i de 'nye' forfatteres bøger. Det var en fantastisk periode, som rummede nogle særlige budskaber, vi arbejder på at føre videre, forklarer formand Uffe Høj, der, inden han stoppede på arbejdsmarkedet, var leder af en 10.klassescenter i byen, og som hverken ser hæslig ud eller virker specielt 'slyngel-agtig' i sin blå pullower og sine velpudsede sko.

Annonce
Købmandens Hus, der er med i bogen om Lille Virgil, står midt i Skanderborg og bidrager til fortællingen om byens stolte søn, Ole Lund Kirkegaard. Foto: Flemming Krogh

Både kreativ og fræk

Figurerne, især de skæve eksistenser, som indgår i flere af de originale romaner, som Lille Virgil og Orla Frøsnapper har en stor plads i Uffe Højs hjerte.

- Landevejsridderen Kong Gulerod, en af de skæve eksistenser i Lille Virgil, kan jeg spejle mig i. Selvom jeg er voksen. Han lever det frie liv, og det rumnmer noget tidløst, som får mig til at reflektere over socialt ansvar og andre dele af livet.

Ofte læser Uffe Høj selv højt for sine børnebørn af Ole Lund Kirkegaards romaner. Men da formanden og de andre medlemmer gerne vil udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaard hos alle børnene i kommunen, inviterer foreningen hvert år alle kommunes 3. klasser til Sløngeldage i byens kulturhus, hvor der er fokus på Ole Lund Kirkegaard. Et projekt som Skanderborg Kommuen bakker op om økonomisk med 300.000 kroner.

- Vi er sikret pengene i de næste tre år. Det er jeg stolt af. Selvom vi lægger mange frivillige timer i arbejdet med at arrangere Sløngeldage, der strækker sig over to dage, kræver det en økonomisk håndsrækning, lyder det fra Uffe Høj, som yder at bringe ånden fra en af byens kendte sønner videre til nye generationer.

- Slyngeldage rummer det DNA, som Ole Lund Kirkegaard stod for. Både det kreative og det frække - det arbejder vi med til Slyngeldage til foråret.

Nu har Uffe Høj og de andre 'sløngler' besluttet, at de vil lave et par ekstra begivenheder i 2019 - hvor børnene er i fokus. Sigurd Barret er allerede hyret til at komme og underholde i det nye år, og Onkel Reje, kendt fra DRs børne-tv, er også på programmet.

Men i det daglige fylder Ole Lund Kirkegaard også godt op i kulturhuset. På biblioteket kan børn lege med store figurer i træ, der forestiller Gummi Tarzan, Lille Virgil og Orla Frø-Snapper. Og på første sal kan man booke sig ind i Sløngelsalen med plads til 80 mennesker.

Børn og barnlige sjæle kan hente et skattekort hos Nanna Rømer Haubjerg på biblioteket og gå på jagt efter steder i Skanderborg, hvor man kan opleve figurer og personer fra Ole Lund Kirkegaars bøger. Nanna Rømer Haubjerg, der er børnebogsbibliotikar, er også med i foreningen bag Di Hesloge Slønglers Klup. Foto: Flemming Krogh
Formand for De Heslige Slønglers Klup, Uffe Høj, kæmper for at udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaards bøger. Foreningen har netop modtaget Klods Hans Prisen 2018. - Det er vi stolte af. Selvom prisen ikke består af en pengebeløb (vinderen får en original illustration af Klodshans-eventyret red.), er det et signal om, at vores arbejde bliver bemærket andre steder i landet end i Skanderborg. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce