Annonce
Østjylland

De elsker Ole Lund Kirkegaard i Skanderborg

Ole Lund Kirkegaard er en populær børnebogsforfatter, ikke mindst i Skanderborg. På biblioteket, som er en del af byens kulturhus, står der figurer man kender fra Lille Virgil, Orla Frøsnapper og andre af de folkekære figurer. Tone Hughes, som flyttede til byen for nyligt, er stor tilhænger af Ole Lund Kirkegaards forfatterskab og læser ofte bøgerne højt for sine børn, Rita på seks år og Magnus på ét år. Foto: Flemming Krogh

Bysbarnet Ole Lund Kirkegaard bliver ofte fremhævet i Skanderborg, hvor man hvert år afholder Slyngeldage til ære for børnebogsforfatteren og for at sætte fokus på børnelitterattur.

SKANDERBORG: Et par skinnende keramik-drager i grønlig glasur og et skævt, gult murstenshus på et par kvadratmeter tiltrækker sig opmærksomhed i bymidten i Skanderborg. Motiverne til de sjove skulpturer er hentet i børnebogsforfatteren Ole Lund Kirkegaards univers.

Ole Lund Kirkegaard voksede op i Skanderborg,og da forfatteren igennem det meste af sit liv havde tilknytning til byen, er det nærliggende, at folk i byen hylder den afdøde forfatter. Og det er de dygtige til i foreningen bag det finurlige navn Di Heslige Slønglers Klup.

Foreningen - eller klubben om man vil - på 70 medlemmer arbejder for at udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaards forfatterskab og ikke mindst hans budskaber i de folkekære børnebøger. Nu har Di Heslige Slønglers Klup netop modtaget Klods Hans Prisen 2018 i København.

- Vi er stolte over at have modtaget prisen. At modtage en landsdækkende pris betyder, at folk undenfor kommunen har fået øjnene op for vores arbejde med at udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaards univers, fortæller Uffe Høj, der er formand for Di Heslige Slønglers Klup.

Som navnet antyder lægger folkene bag foreningen vægt på, at børnelitteratur ikke nødvendigvis skal være politisk korrekt. Ole Lund Kirkegaards blik for barnet, for det skabende og kreative, med plads til at stikke ud.

- Ole Lund Kirkegaard var en del af den bølge af børnebogsforfattere, som brød igennen i slutningen af 60'erne i Danmark. Sammen med Halfdan Rasmussen, Flemming Quist Møller og andre spændende forfattere frisatte Ole Lund Kirkegaard fantasien på en måde, man ikke havde set før. Der var ingen formaninger og løftede pegefingre i de 'nye' forfatteres bøger. Det var en fantastisk periode, som rummede nogle særlige budskaber, vi arbejder på at føre videre, forklarer formand Uffe Høj, der, inden han stoppede på arbejdsmarkedet, var leder af en 10.klassescenter i byen, og som hverken ser hæslig ud eller virker specielt 'slyngel-agtig' i sin blå pullower og sine velpudsede sko.

Annonce
Købmandens Hus, der er med i bogen om Lille Virgil, står midt i Skanderborg og bidrager til fortællingen om byens stolte søn, Ole Lund Kirkegaard. Foto: Flemming Krogh

Både kreativ og fræk

Figurerne, især de skæve eksistenser, som indgår i flere af de originale romaner, som Lille Virgil og Orla Frøsnapper har en stor plads i Uffe Højs hjerte.

- Landevejsridderen Kong Gulerod, en af de skæve eksistenser i Lille Virgil, kan jeg spejle mig i. Selvom jeg er voksen. Han lever det frie liv, og det rumnmer noget tidløst, som får mig til at reflektere over socialt ansvar og andre dele af livet.

Ofte læser Uffe Høj selv højt for sine børnebørn af Ole Lund Kirkegaards romaner. Men da formanden og de andre medlemmer gerne vil udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaard hos alle børnene i kommunen, inviterer foreningen hvert år alle kommunes 3. klasser til Sløngeldage i byens kulturhus, hvor der er fokus på Ole Lund Kirkegaard. Et projekt som Skanderborg Kommuen bakker op om økonomisk med 300.000 kroner.

- Vi er sikret pengene i de næste tre år. Det er jeg stolt af. Selvom vi lægger mange frivillige timer i arbejdet med at arrangere Sløngeldage, der strækker sig over to dage, kræver det en økonomisk håndsrækning, lyder det fra Uffe Høj, som yder at bringe ånden fra en af byens kendte sønner videre til nye generationer.

- Slyngeldage rummer det DNA, som Ole Lund Kirkegaard stod for. Både det kreative og det frække - det arbejder vi med til Slyngeldage til foråret.

Nu har Uffe Høj og de andre 'sløngler' besluttet, at de vil lave et par ekstra begivenheder i 2019 - hvor børnene er i fokus. Sigurd Barret er allerede hyret til at komme og underholde i det nye år, og Onkel Reje, kendt fra DRs børne-tv, er også på programmet.

Men i det daglige fylder Ole Lund Kirkegaard også godt op i kulturhuset. På biblioteket kan børn lege med store figurer i træ, der forestiller Gummi Tarzan, Lille Virgil og Orla Frø-Snapper. Og på første sal kan man booke sig ind i Sløngelsalen med plads til 80 mennesker.

Børn og barnlige sjæle kan hente et skattekort hos Nanna Rømer Haubjerg på biblioteket og gå på jagt efter steder i Skanderborg, hvor man kan opleve figurer og personer fra Ole Lund Kirkegaars bøger. Nanna Rømer Haubjerg, der er børnebogsbibliotikar, er også med i foreningen bag Di Hesloge Slønglers Klup. Foto: Flemming Krogh
Formand for De Heslige Slønglers Klup, Uffe Høj, kæmper for at udbrede kendskabet til Ole Lund Kirkegaards bøger. Foreningen har netop modtaget Klods Hans Prisen 2018. - Det er vi stolte af. Selvom prisen ikke består af en pengebeløb (vinderen får en original illustration af Klodshans-eventyret red.), er det et signal om, at vores arbejde bliver bemærket andre steder i landet end i Skanderborg. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

Annonce