Annonce
Danmark

De er i størst smittefare: Men chauffører testes ikke

Buschauffører er blandt de mest udsatte for smitte. Men bliver de mere Covid-syge end andre? Det ved man ikke, for det bliver ikke testet og kortlagt. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Brancherne tester ikke og har intet overblik over, om chauffører bliver mere covid-syge end den øvrige befolkning. Virologiprofessor savner systematisk test. Blandt andet for at teste om mundbind virker som antydet.

Jo mere coronavirus man smittes med, jo mere syg bliver man.

Det er erfaringerne fra hele verden, hvor frontpersonale, som læger og sygeplejersker, er blevet hårdest ramt af den verdensomspændende epidemi.

Udenfor sundhedsvæsnet er det taxachauffører og buschauffører, der er blandt topscorerne, hvad angår smittefare. Men det har ikke fået hverken taxa-brancheorganisationen Dansk Person Transport eller Movia til at teste ekstraordinært blandt chaufførerne i hovedstaden. Hverken før eller efter påbuddet om mundbind i bus og taxa trådte i kraft 22. august.

Annonce


Mange undersøgelser antyder, at mundbind virker. Men vi har ikke undersøgelsen, der kan stå en videnskabelig trykprøve


Det bekræfter begge over for avisen. Begge bekræfter også, at man dermed ikke har et overblik over, om chaufførerne blev eller bliver mere covid-syge eller blot mere smittet end den øvrige befolkning.

Følger anbefalingerne

- I den bedste verden, synes folk som mig jo, at man burde teste langt mere systematisk. Helt generelt. Kun på den måde kan vi få overblik over smitte- og sygdomsmønstrene og over hvad der virker. Så jeg kan kun igen appellere til, at man tester langt mere systematisk, siger professor i virologi ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen til KøbenhavnLIV.dk

- Mange undersøgelser antyder, at mundbind virker. Men vi har ikke undersøgelsen, der kan stå en videnskabelig trykprøve. Det kunne sådan en systematisk test før og efter påbuddet jo have givet os. Så ville vi have et langt mere videnskabeligt og sundshedsfagligt billede af hele covid-situationen, siger Allan Randrup Thomsen.

Statistikken fra den svenske undersøgelse taler sit tydelige sprog. Taxachauffører og buschauffører er i den største risikogruppe hvad angår smittefare. Men ingen ved, om de to faggrupper er mere covid-syge end andre faggrupper, da der ikke er blevet testet systematisk.

Både DPT og Movia oplyser, at de følger alle retningslinger og anbefalinger, også hvad angår opfordring til test hvis den enkelte medarbejder oplever coronasymptomer. Movia henviser desuden til operatørerne, der formelt har ansat buschaufførerne.

Annonce

Ingen planer om systematisk test

Statens Seruminstitut oplyser, at der lige nu testes over 25.000 danskere i døgnet, og at man forventer, at tallet kan komme helt op på 60.000 i døgnet.

Der er ingen planer om at foretage systematiske test. Det tætteste man kommer, er regelmæssig test af landets sundheds- og plejepersonale, oplyser SSI.

kilder

"Jo mere coronavirus man smittes med…" : Christian Wejse, forsker i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet til DR: https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/hvorfor-bliver-nogle-unge-ogsaa-haardt-ramt-af-coronavirus-det-kan-skyldes

De to faggrupper højest på listen: Undersøgelse fra den svenske ’Folkhalsomyndigheten’ der sammenlignede smittefare blandt henholdsvis svenske og finske skolebørn, samt sammenlignede med øvrige faggrupper: https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/c1b78bffbfde4a7899eb0d8ffdb57b09/covid-19-school-aged-children.pdf

Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Danmark

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce