Annonce
Aarhus

De fleste brikker er faldet på plads: Sådan har byrådets partier konstitueret sig

Det har taget en uge for partierne at blive enige om konstituering i det nye byråd. Foto: Kim Haugaard
De fleste partier har efterhånden indgået aftaler om konstituering for den kommende byrådsperiode. Det handler om vigtige og magtfulde udvalgspladser og bestyrelsesposter.

AARHUS: Kommunalvalget er slut, og nu er de sidste brikker endelig ved at falde på plads. Flere af partierne har indgået aftaler om konstitueringer, så nu ved vi, hvilke udvalgsposter og bestyrelsespladser medlemmerne af det nye byråd får.

Vi opdaterer artiklen, når de sidste konstitueringer kommer.

De Radikale

De tre radikale topkandidater på dagen efter valget: Metin Lindved Aydin (tv.), Mahad Yussuf (midt) og Rabih Azad–Ahmad (th.) Foto: Jakob Langkilde

De Radikale gik et mandat frem, så partiet nu for første gang har tre mandater i byrådet. Det giver mere indflydelse og flere poster.

Rabih Azad-Ahmad fortsætter både som politisk leder og som rådmand for Kultur- og Borgerservice.

Den nyvalgte stemmesluger, Metin Lindved Aydin, bliver gruppeformand, næstformand for Bæredygtighedsudvalget, medlem af Teknisk Udvalg, Økonomiudvalget samt Ligestillings- og Mangfoldighedsudvalget.

Nummer to på De Radikales liste, Mahad Yussuf, bliver politisk ordfører, formand for Børn- og Ungeudvalget og medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget.

Dansk Folkeparti

Jakob Søgaard-Clausen bliver blandt andet medlem af Teknisk Udvalg. Foto: Kim Haugaard

Dansk Folkeparti gik et mandat tilbage ved kommunalvalget, således at partiet i den kommende periode kun får et medlem i byrådet. Det betyder desuden, at partiet mister den rådmandspost, som Jette Skive tidligere bestred.

Det enlige medlem, Jakob Søgaard Clausen, bliver medlem af Teknisk Udvalg, medlem af Kulturudvalget samt bestyrelsesmedlem i Aarhus Vand og Affald Varme. Han bliver desuden politisk leder og gruppeformand for Dansk Folkeparti.

Det Konservative Folkeparti

En glad konservativ spidskandidat på valgnatten. Steen Stavnsbo bliver rådmand for Teknik og Miljø. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Konservative gik til gengæld voldsomt frem ved kommunalvalget. Her fik partiet i alt fem mandater og erobrede derved en af de eftertragtet rådmandsposter.

Det bliver spidskandidaten Steen Stavnsbo, der sætter sig i den stol. Han bliver rådmand for Teknik og Miljø. Desuden får den kommende rådmand flere bestyrelsesposter. Han bliver formand for Østjyllands Brandvæsens bestyrelse og medlem af Aarhus Letbanes bestyrelse. Steen Stavnsbo bliver ligeledes formand for Trafiksikkerhedsudvalget.

Mette Skautrup bliver medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget, Økonomiudvalget samt Bæredygtighedsudvalget. Peter Sporleder bliver medlem af Sundhed og Omsorgsudvalget, Kultur og Borgerserviceudvalget samt Folkeoplysningsudvalget.

Purnima Erichsen bliver medlem af Børn- og Unge udvalget samt udvalget for Ligestilling og Mangfoldighed. Det sidste medlem af den kommende konservative byrådsgruppe, Christian Baller, bliver medlem af Økonomiudvalget samt kontaktkomiteen vedrørende nordiske venskabsbyer.

Nye Borgerlige

Nye Borgerliges Henrik Arens på valgnatten, da det er ved at være klart, at partiet kommer ind i byrådet. Foto: Jens Thaysen

Nye Borgerlige er for første gang blevet en del af Aarhus Byråd. Partiet fik 3.2 procent af stemmerne, og spidskandidaten Henrik Arens sikrede sig derved en plads i det kommende byråd.

Henrik Arens bliver medlem af magistraten, samt medlem af Sundhed og Omsorgsudvalget. Som eneste medlem, så er det en selvfølge, at Henrik Arens også bliver politisk leder og gruppeformand for Nye Borgerlige.

Venstre

Venstres kommende byrådsgruppe til pressemøde, hvor de præsenterede deres konstituering. Foto: Jesper Bech Pedersen

Venstre gik to mandater tilbage ved kommunalvalget, hvilket medførte en stor udskiftning i partiets byrådsgruppe. Men på trods af dette, så bibeholdt partiet en rådmandspost. 

Rådmandsposten får Christian Budde, som også er den politiske leder i Aarhus. Budde bliver rådmand for Sundhed og Omsorg. Det lå ikke helt i kortene, og han henviste dermed Socialdemokratiet til "øretævernes holdeplads" ved Sociale Forhold og Beskæftigelse. 

Den 23-årige nyvalgte Mathilde Hjort Bressum bliver politisk ordfører, samt medlem af udvalget for Børn- og Unge og Sundhed og Omsorgsudvalget.

Den erfarne Gert Bjerregaard bliver gruppeformand, samt medlem af Teknik og Miljøudvalget, Bæredygtighedsudvalget samt udvalget for Sociale Forhold og Beskæftigelse. 

Den tidligere rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, bliver medlem af Økonomiudvalget, Tvangsfjernelsesudvalget samt udvalget for Kultur og Borgerservice. Han bliver desuden medlem af bestyrelsen for Aarhus Havn. 

Socialdemokratiet

Borgmester Jacob Bundsgaard og Anders Winnerskjold tjekker prognoserne på rådhuset på valgnatten. Foto: Bo Amstrup

Socialdemokratiet gik tilbage ved valget, hvor borgmesteren Jacob Bundsgaard fik halveret sine personlige stemmer. Men på trods af dette, så er partiet stadig det største i det kommende byråd med 10 mandater.

Anette Poulsen bliver 1. Viceborgmester. Desuden bliver hun formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, formand for Tvangsfjernelsesudvalget og medlem af bestyrelsen for SOSU-Østjylland.

Eva Borchorst Mejnertz bliver formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget, samt medlem af Børn og Unge-udvalget, medlem af bestyrelsen for Affald Varme Aarhus og desuden bliver hun gruppenæstformand.

Jasmine Søgaard bliver formand for Økonomiudvalget, samt medlem af Børn og Unge-udvalget og medlem af Kontaktkomitéen for Nordiske Venskabsbyer

Lone Hindø bliver medlem af Magistraten samt næstformand i Kulturudvalget og medlem af Letbanebestyrelsen

Steffen Wich bliver medlem af Teknisk Udvalg, medlem af Økonomiudvalget, medlem af Folkeoplysningsudvalget og medlem af bestyrelsen for Østjyllands Brandvæsen.

Jesper Krogh Kjeldsen bliver medlem af Teknisk Udvalg, medlem af Kulturudvalget, medlem af bestyrelsen for Aarhus Vand, medlem af Folkeoplysningsudvalget samt medlem af Komiteen for kontakt mellem Qaqortoq og Aarhus.

Polly Dutschke bliver næstformand for Økonomiudvalget, medlem af Bestyrelsen for Affald Varme Aarhus, Formand el. næstformand for Handicaprådet (aftales med handicaporganisationerne, om det er en politiker, der har formandsposten), Medlem af Letbanerådet

Hüseyin Arac bliver næstformand i Sundheds- og Omsorgsudvalget, næstformand i Social- og Beskæftigelsesudvalget, medlem af Bestyrelsen for Midttrafik og medlem af kontaktkomiteen for nordiske venskabsbyer.

Den socialdemokratiske gruppebestyrelse er ligeledes blevet konstitueret, hvor følgende fra gruppen er udpeget:

Jacob Bundsgaard

Anders Winnerskjold

Jasmine Søgaard

Anette Poulsen

Eva Borchorst Mejnertz

Lone Hindø

Socialistisk Folkeparti

SFs byrådsgruppe i Aarhus fortsætter. Fra venstre Mette Bjerre, Thomas Medom, Liv Gro Jensen og Jan Ravn Christensen.

Liv Gro Jensen blev valgt ind for Alternativet ved sidste valg, men skiftede parti til SF i løbet af valgperioden. SF skulle derfor hente et ekstra mandat hjem, for at bevare sin størrelse i byrådet. Det lykkedes. SF gik et mandat frem, så den gamle byrådsgruppe fortsætter i næste valgperiode. 

På trods af at det er den helt samme gruppe, som fortsætter, er der dog rokeret rundt på nogle poster. 

Thomas Medom fortsætter som politisk leder og rådmand for Børn og Unge. Mette Bjerre bliver gruppeformand, forperson for Kulturudvalget, medlem af børn- og unge udvalget og medlem af udvalget for Ligestilling og Mangfoldighed.

Liv Gro Jensen bliver politisk ordføre, forperson for bæredygtighedsudvalget samt næstforperson for Teknisk Udvalg. 

Jan Ravn Christensen bliver medlem af Bæredygtighedsudvalget, medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget samt medlem af bestyrelsen for Aarhus Havn.

Enhedslisten

Enhedslistens spidskandidat ved valget, Laura Bryhl, venter på rådhuset på valgnatten. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Enhedslisten gik et mandat frem ved valget og har nu tre mandater i byrådet. Der var flere førstegangsopstillede på deres liste, hvor især den 26-årige Laura Bryhl, viste sig at være en stemmesluger. Hun fik 4.865 personlige stemmer. 

Netop Laura Bryhl bliver politisk ordfører og forperson for Teknisk Udvalg. Hun bliver samtidig medlem af magistraten, medlem af Social- Beskæftigelsesudvalget samt medlem af bestyrelsen for Aarhus Festuge. 

Katrine Vinther Nielsen bliver gruppeformand, næstforperson for Børn- og Ungeudvalget, medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget, medlem af Handicaprådet samt forperson for udvalget for Mangfoldighed og Ligestilling. 

Thure Hastrup bliver medlem af Bæredygtighedsudvalget, medlem af Kulturudvalget, medlem af Folkeoplysningsudvalget, medlem af Fredningsnævnet, medlem af kontaktkomiteen vedrørende nordiske venskabsbyer, samt næstforperson for bestyrelsen i Aarhus Vand. 

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Alvorlig ulykke med hestevogn midt i juletravlt Aarhus

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Brev fra Syddjurs til Wermelin: Det nye byråd vil ikke have en naturnationalpark

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Annonce