Annonce
Udland

De fleste i USA vil have topfolk omkring Trump til at vidne

Jonathan Ernst/Reuters
Over 70 procent af amerikanerne mener, at personer som John Bolton og Mike Pompeo bør vidne i rigsretssag.

Et stort flertal af amerikanerne ønsker, at der skal føres nye vidner i rigsretssagen mod præsident Donald Trump, som for alvor gik i gang tirsdag i Senatet.

Det viser en meningsmåling fra nyhedsbureauet Reuters/Ipsos offentliggjort onsdag. Målingen er lavet fra 17. til 22. januar,

Et forslag fra Demokraterne om at indkalde blandt andre Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton og Trumps stabschef, Mike Mulvaney, blev på sagens første dag stemt ned i Senatet, hvor Republikanerne har flertal.

Over 70 procent af de adspurgte i målingen mener, at "personer med førstehåndskendskab til anklagerne mod Trump bør afgive vidneforklaring".

Trump har tidligere opfordret blandt andre John Bolton og udenrigsminister Mike Pompeo til ikke at deltage i rigsretssagen.

Et markant flertal mener også, at de 100 medlemmer af Senatet bør lægge partiinteresser bag sig og "optræde som upartiske nævninge".

Målingen viser samtidig, at holdningen blandt vælgerne til rigsretssagen ikke har ændret sig markant, siden Demokraterne i Repræsentanternes Hus, det andet kammer i Kongressen, i december besluttede, at der skulle rejses en rigsretssag.

Cirka 44 procent siger, at Trump skal afsættes, mens 31 procent siger, at anklagerne mod præsidenten skal afvises. Andre 15 procent mener, at Kongressen bør give ham en reprimande.

Trump er tiltalt for embedsmisbrug og for at hindre Kongressens efterforskning af sagen.

Hovedpåstanden relaterer sig til en telefonsamtale, som Trump i juli 2019 havde med Ukraines præsident, Volodimir Zelenskij.

Trump forsøgte angiveligt at presse Zelenskij til at forsøge at finde belastende materiale om demokraten Joe Bidens søn, som i en periode sad i bestyrelsen for et energiselskab i Ukraine.

Joe Biden er blandt favoritterne til at blive nomineret som Demokraternes kandidat til præsidentvalget i november.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce