Annonce
Debat

De forsømte bosteder: Rådmandens plan er som et badekar uden prop

"Desværre har det senere vist sig, at Kilebo ikke er det eneste bosted, der lider under alvorlige problemer: Socialområdet er helt overordnet under pres. Et pres, som uden tvivl er en konsekvens af knappe ressourcer på området. Men også et pres, der er opstået af en ringe medarbejderkultur, hvor respekten og omsorgen for vores udviklingshæmmede borgere har været ikkeeksisterende. Læg dertil, at vi ligeledes har eksempler på ledelser, der lukker øjnene for problemerne – så er det ikke længere så overraskende, at socialområdet er udfordret", skriver Almaz Mengesha, Gert Bjerregaard og Christian Budde. Arkivfoto: Søren E. Alwan

DEBAT: I sommeren 2020 kom Kilebo Bosted i offentlighedens søgelys. Baggrunden for dette var den efterhånden kendte skandalesag om en medarbejders gentagende vold mod en ung, autistisk beboer.

Sidenhen har rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Kristian Würtz, nu endelig iværksat en plan for Kilebo Bosted. Men det er desværre en plan, der langtfra er tilstrækkelig. Socialområdets udfordringer strækker sig langt udover Kilebo – og det mangler rådmanden blik for.

Det sendte nærmest chokbølger igennem Aarhus, da det forrige sommer kom frem, at en beboer fra Kilebo Bosted havde været udsat for en komplet uacceptabel behandling. Sagen i sig selv var modbydelig og vidnede om et medarbejdersvigt af værste kaliber.

Annonce


Socialområdet har brug for et markant løft af både ledelses- og medarbejderkulturen. Derfor ser Venstre gerne, at socialområdet tilføjes flere ressourcer, så fagligheden og medmenneskeligheden igen kan dominere på de århusianske bosteder.


Desværre har det senere vist sig, at Kilebo ikke er det eneste bosted, der lider under alvorlige problemer: Socialområdet er helt overordnet under pres. Et pres, som uden tvivl er en konsekvens af knappe ressourcer på området. Men også et pres, der er opstået af en ringe medarbejderkultur, hvor respekten og omsorgen for vores udviklingshæmmede borgere har været ikkeeksisterende. Læg dertil, at vi ligeledes har eksempler på ledelser, der lukker øjnene for problemerne – så er det ikke længere så overraskende, at socialområdet er udfordret.

I Venstre har vi ikke lagt skjul på, at vi bestemt ikke er tilfredse med den indsats som rådmand Kristian Würtz har ydet i kølvandet på Kilebo-sagen. Ifølge rådmanden må vi forstå, at han har sat en plan i værk, der nok skal afhjælpe de udfordringer, som Kilebo står med. Vi må også forstå, at den plan nu skal have lov til at arbejde.

Nej, det kan vi faktisk ikke forstå, Kristian Würtz. For naturligvis er det godt, at rådmanden nu vil hjælpe Kilebo Bosted godt videre. Men som vi allerede har konkluderet, er socialområdets problemer ikke begrænset til Kilebo. Der er tale om helt grundlæggende systemudfordringer, som ikke bliver løst af, at rådmanden fremlægger en plan for ét bosted. Det svarer til, at du forsøger at fylde et badekar med vand, men har glemt at sætte en prop i bunden: Du kommer aldrig i mål.

For Venstre står socialområdet som en af vores største mærkesager. Der skal tages hånd om problemerne, og det vil vi gerne være med til. I Aarhus skal ingen opleve, at systemet kommer før borgeren. Ingen pårørende skal føle, at de ikke bliver hørt, når de oplever, at tingene ikke fungerer.

I Venstre vil vi derfor stille et beslutningsforslag om en etablering af et bruger/pårørenderåd på alle sociale bosteder i Aarhus Kommune. Rådet skal styrke kommunikationen mellem ledelse/medarbejdere og bruger/pårørende – og dermed sikre, at der altid bliver lyttet til de erfaringer og ønsker, som de pårørende måtte have.

Rådet kan dog ikke stå alene. Socialområdet har brug for et markant løft af både ledelses- og medarbejderkulturen. Derfor ser Venstre gerne, at socialområdet tilføjes flere ressourcer, så fagligheden og medmenneskeligheden igen kan dominere på de århusianske bosteder.

Venstre er klar til at samarbejde med alle de parter, der ligesom os ønsker et stærkere socialområde. Kun med dialog og stærk fælles indsats kan vi skabe et socialområde, som århusianerne kan være stolte af.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Indland

4000 tilskuere ved fodboldkamp opfordres til coronatest

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce