Annonce
Udland

De Grønne fordobler støtten ved EP-valget i Tyskland

Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix
De Grønne er stormet frem på bekostning af de gamle partier CDU og SPD. Højrefløjen får skuffende resultat.

De Grønne i Tyskland har fået et kanonvalg på bekostning af de konservative og socialdemokraterne og tager pladsen som landets næststørste parti.

Det viser den endelige optælling af stemmerne fra europaparlamentsvalget tidligt mandag morgen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

De Grønne har fået 20,5 procent af stemmerne, hvilket er en fordobling i forhold til resultatet ved valget i 2014.

Resultatet, der er det bedste for det EU-positive parti nogensinde, er omvendt en regulær katastrofe for de to regeringspartier, det konservative CDU og socialdemokraterne i SPD.

De to partier har fået deres værste resultater ved noget demokratisk valg på denne side af Anden Verdenskrig.

CDU er gået fra 35,4 procent ved europaparlamentsvalget i 2014 til 28,9 procent denne gang.

Annegret Kramp-Karrenbauer, der i slutningen af sidste år overtog posten som partileder efter Angela Merkel, sagde på valgaftenen, at "resultatet ikke lever op til de forventninger, vi har til os selv som et stort parti".

Endnu værre er det for SPD, der er henvist til tredjepladsen med bare 15,8 procent af stemmerne.

I 2014 fik partiet 27,3 procent.

Højrefløjspartiet Alternative für Deutschland oplever også fremgang og lander på 11 procent af stemmerne. Det stærkt EU-kritiske parti havde dog sat næsen op efter mere, skriver nyhedsbureauet dpa.

Ved søndagens EP-valg er det langtfra kun i Tyskland, at de grønne partier er gået markant frem.

I Frankrig bliver den grønne liste Europe Écologie Les Verts (EELV) tredjestørst med 12 procent af stemmerne, mens de grønne partier i Østrig, Irland og Holland også opnår tocifrede stemmeantal i procent.

I Storbritannien vinder partiet Green 12,1 procent af stemmerne og slår dermed det konservative regeringsparti, der må nøjes med 9,1 procent.

- At se det grønne parti slå de konservative så overbevisende ved dette valg er virkelig fantastisk. Der sker noget seismisk i britisk og europæisk politik, siger Alexandra Phillips fra Green Party ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Voldsomme protester: Forældre i Åbyhøj truer med at forlade lokal skole

Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Aarhus

Voldsmand løb i armene på politiet

Annonce