Annonce
Debat

De hører ikke efter, hvad vi siger: Politikerne lever i et parallelsamfund langt væk fra virkeligheden

"Det må opfattes som valgflæsk, når politikerne her frem til byrådsvalget 16. november nævner "borgerinddragelse", "følgegrupper", "borgerhøringer" m.v. Alt sammen ord, der skal give indtryk af, at borgere, følgegrupper og foreninger bliver hørt i forbindelse med projektering af overdimensionerede byggeprojekter. Faktum er blot, at følgegrupper ikke bliver involveret på lige fod med bygherrerne, og borgernes høringssvar ingen reel værdi har", skriver Bent Hjorth. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Det må opfattes som valgflæsk, når politikerne her frem til byrådsvalget 16. november nævner "borgerinddragelse", "følgegrupper", "borgerhøringer" m.v. Alt sammen ord, der skal give indtryk af, at borgere, følgegrupper og foreninger bliver hørt i forbindelse med projektering af overdimensionerede byggeprojekter. Faktum er blot, at følgegrupper ikke bliver involveret på lige fod med bygherrerne, og borgernes høringssvar ingen reel værdi har.

Rådmanden for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, ser ikke værdien i en helhedsplan, fordi, siger han: "Den kan man bare lave om". Hmm…. er det ikke det, Aarhus Byråd også gør med lokalplaner? Hvad skal man så som borger forholde sig til?

Den 19. august 2021 afholdt Fællesrådet for Vejlby Risskov samt grundejerforeningerne Vejlby Risskov Grundejerforening og Grundejerforeningen Vejlby Fed borgermøde på Risskov Gymnasium. Bünyamin Simsek havde sendt byrådsmedlem Gert Bjerregaard, der forsøgte at stå på mål for rådmandens tidligere beslutninger. Hvorvidt han slap godt fra det eller ej, vil jeg lade andre om at vurdere, men mit overordnede indtryk af debatten med politikerne var, at der blev svaret undvigende og med uld i munden.

Annonce

Udvikling er bestemt nødvendig, men bygninger destrueres, så vi kan få fortættet i en grad, hvor hverken lokalbefolkning eller infrastruktur kan følge med. Spørgsmålet er i den sammenhæng også, om de nye byggerier jævnfør kommuneplanen passer ind i det eksisterende miljø?

Husk, at det næste projekt kan være i din forhave, at der er byrådsvalg 16. november, og at vi forinden med rette kan kræve en helhedsplan samt stille byrådspolitikerne nogle konkrete spørgsmål om, hvor grænsen for "fortætning" og "spræng rammerne" går.

Det virker, som om politikerne lever i et parallelsamfund langt væk fra virkeligheden og ikke lytter til borgernes ønsker, men kun lytter til udviklere.

Lokalplanerne 1125 og 1130 for Vestre Strandallé/Agerbæksvej/Grenåvej er vel et godt eksempel, hvor man efterfølgende sidder tilbage med følelsen af, at alt var besluttet på forhånd.

Byggeprojekterne skaber indkig i naboers haver, øger de trafikale problemer markant, og tanken om, at bygherrerne med vilje ansøger om væsentligt større bygninger, end de i virkeligheden ønsker opført, kan ikke undgå at ramme én. Bygherren tilbyder i forbindelse med protester at fjerne en enkelt etage, og så er de der, hvor de fra starten satte barren for et byggeri, hvor de kan opnå størst mulig økonomisk fortjeneste.

Den arbejdsgang kan man absolut ikke fortænke developerne i, men det absurde er, at politikerne og deres forvaltninger ikke kan gennemskue processen. Tværtimod lovpriser de projektet, der nu er nedjusteret og i en størrelse, som borgerne da må imødekomme.

Et helt absurd eksempel er lokalplan 1149, hvor en bygherre på Ndr. Strandvej får et arkitektfirma til at nedjustere byggeprocenten uden, at byggeriet ændres. Arkitekten indregner herefter et større græsareal og fortov, der tilhører kommunen, og således nedsættes byggeprocenten kunstigt.

Alle disse sager skaber en dårlig branding af Aarhus som by og sender et signal om en særdeles usund kommunikation mellem politikere på den ene side og borgerne på den anden.

Husk, at det næste projekt kan være i din forhave, at der er byrådsvalg 16. november, og at vi forinden med rette kan kræve en helhedsplan samt stille byrådspolitikerne nogle konkrete spørgsmål om, hvor grænsen for "fortætning" og "spræng rammerne" går.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Sport

Anton, Magnus og Mads er på vej igennem et snævert nåleøje: - Mens vi står i det, kan det være svært at se, hvor stort det her egentlig er

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Debat

Debat: Hvad gør myndighederne ved giften?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Aarhus

- Når kommunen privatiserer en vej, får borgerne både en ekstra udgift og et dilemma, der ødelægger stemningen på vejen

Annonce