Annonce
Østjylland

De har bygget landets første Tiny House

Michael Henneke (t.v.) og Lasse Nielsen i det lille hus på kun 32 kvm. Foto: Lars Juul

Michael Henneke og Lasse Nielsen vil gerne hjælpe os med at "downsize" vores bolig.

Odder: Hvert år ved denne tid hører man om mangel på boliger til studerende og om, hvordan de bliver indlogeret på husbåde, i containere og på bittesmå værelser.

- Det er uværdigt både for de studerende og i øvrigt også for de flygtninge, som ved ankomsten til Europa ofte må bo i teltlejre eller containere, mente Michael Henneke og Lasse Nielsen. De satte sig derfor for at bringe konceptet Tiny House til Danmark.

Tiny House er en hel bevægelse, som startede i USA, og som siden har bredt sig til Europa. Ideen går i al sin enkelthed ud på at bygge bittesmå huse, som indeholder alt det, man behøver - og ikke ret meget mere. Kan boligerne så oven i købet flyttes efter behov, er friheden ifølge tilhængerne total.

- Vi blev begge bidt af ideen i 2015, og siden har vi arbejdet ihærdigt på at få vores virksomhed Tiny House Living op at køre, fortæller Michael Henneke, der også ejer it-virksomheden Clarus, Company & Partners ApS på Skovdalsvej 2A i Odder samt et ejendomsselskab, der udlejer boliger til både virksomheder og private.

Annonce

Vi synes selv, at vi har skabt et hjem og ikke en campingvogn eller en container.

Michael Henneke
Køkkenet fylder ret meget i denne udgave af det lokale Tiny House. Men det kan tilpasses efter købernes behov. Foto: Lars Juul

Rummer det hele

Tilbage til virksomheden Tiny House Living. Sammen opfandt og byggede Michael Henneke og Lasse Nielsen sidste år den første udgave af et dansk helårshus på hjul. Det står i dag i Assedrup, men har allerede været vidt omkring på messer og deslige.

Huset er 32 kvadratmeter stort og rummer blandt andet toilet, køkken og værelse oppe under loftet.

- Vigtigst af alt er, at det er et helårshus med alt, hvad der hører sig til. Der er køkken med ovn, komfur, køleskab og et badeværelse med vaskemaskine. Vi tror på, at rigtig mange mennesker kan få glæde af huset. Trenden med at "downsize" sit liv har jo også ramt familier, pensionister og travle erhvervsfolk, siger Lasse Nielsen.

Det skorter ikke på skabsplads i huset. Bemærk bordpladen, som kan foldes ud til dobbelt størrelse. Foto: Lars Juul

Et hjem

Et hus som det i Assedrup kommer til at koste ca. 685.000 kr., og det kan forekomme dyrt for kun 32 kvm.

Det to bygherrer fra Odder tror på, at der findes et marked for deres Tiny House både i Danmark og i udlandet.

- Vi synes selv, at vi har skabt et hjem og hverken en vogn eller et kolonihavehus. Det ser man bl.a. ved, at huset faktisk kun kan komme til sin ret på en byggemodnet grund med el, vand og kloakering, siger Michael Henneke, der løbende forsøger at få "placeret" huset i den rigtige kasse.

For selv om det skal kunne flyttes, siger det sig selv, at det ikke kan kategoriseres som en campingvogn

- Vi arbejder hele tiden på sagen, og jeg er overbevist om, at der nok skal komme en løsning meget snart, siger Lasse Nielsen.

Sådan ser huset ud udefra. Foto: Lars Juul
Ud over toilet, håndvask og brusekabine rummer det lille badeværelse i den ene ende også en vaskemaskine. Foto: Lars Juul
Under trappen op til soveafdelingen er pladsen også udnyttet. Foto: Lars Juul
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce