Annonce
Kultur

De 'hemmelige' Michelinstjerner: Også seværdigheder og museer kan optages i den anerkendte guide

Lige nu er der desværre ikke noget, der hedder museumsbesøg eller lignende, men snart åbner landet og dermed også seværdighederne igen. Så kunne man jo overveje et besøg til et af de steder, der har opnået optagelse i den grønne Michelinguide. Foto: Axel Schütt
Langt de fleste kender Michelinguiden for restauranter, men vidste du, at der findes en grøn udgave, der vurderer museer, seværdigheder og lignende attraktioner?

AARHUS: Det er ikke kun restauranter, der kan opnå stjerner i Michelinguiden. Det samme kan museer og seværdigheder, som gives stjerner i en grøn guide, der ellers ligner den røde for restauranter.

Den grønne er blot mindre kendt. Vidste du eksempelvis, at Moesgard Museum har opnået tre Michelin-stjerner, og at Aros har modtaget to stjerner?

Én stjerne betyder, at seværdigheden er værd at opleve, to stjerner betyder, at den er en omvej værd, og tre stjerner betyder, at seværdigheden er værd at rejse efter.

Annonce

Vi har samlet et udpluk af de århusianske Michelinattraktioner herunder. Vær opmærksom på, at en del af dem er lukket som følge af coronarestriktioner i øjeblikket. Det fremgår dog af regeringens genåbningsplan, at blandt andet museer og kunsthaller må åbne 21. april.

Den Gamle By, tre stjerner

I Den Gamle By kan du både opleve, hvordan det var at leve i 1970'erne i bydelen, der indeholder gader, lejligheder og baggårde fra dengang. Du kan se, hvordan man boede i de indrettede lejligheder og blandt andet opleve både en kernefamilies hjem og et kollektiv.

Du kan også rejse tilbage i tiden, og opleve hvordan byen i 1920'erne blev mere moderne end hidtil med gadelamper, telefontråde og gavlreklamer.

Og så er der den ældste del med huse fra før 1900, der viser, hvordan det gamle Danmark så ud med huse, haver, boliger, værksteder og butikker.

Det er muligt at gå en tur udendørs i Den Gamle By. Vil man ind og opleve indefra, må man vente på, at de åbner igen. Men det er så også en oplevelse værd, mener Michelinguiden. Foto: Flemming Krogh

Kommer du efter april, kan du møde folk, der er klædt ud og lever som i de gamle dage. Du kan opleve dem lave mad over båd, snedkerere eller ekspedere kunder i butikkerne.

Den Gamle By har både i Danmark såvel som i udlandet modtaget ros, og den har fået tre stjerner i Michelinguidens rejseguide for sin tidsrejse i en unik seværdighed i verdensklasse. De tre stjerner betyder, at attraktionen bestemt er værd at rejse efter.

Annonce

Moesgaard Museum, tre stjerner

Tre stjerner betyder, at Moesgaard Museum er værd at rejse efter. De tre stjerner til Moesgaard Museum er blandt andet givet for museets særlige fokus på og illustration af tiden fra stenalderen til vikingealderen.

Moesgaard Museum roses både for sit arkitektoniske ydre og de interessante og lærerige udstillinger. Foto: Bo Amstrup

Museet er genopført i en ny, arkitektonisk imponerede bygning i 2014, men selve museet blev grundlagt i 1970.

Museet rummer en lang række udstillinger om mennesket, evolutionen og fortiden. Der er desuden en række skiftende udstillinger, der fortæller om livet, der var engang.

Du kan også gå en tur på taget og nyde udsigten over byen.

Annonce

Aarhus Domkirke, to stjerner

Domkirken er måske ikke turen værd, hvis du befinder dig flere hundrede kilometer væk, men er du i området, er den en omvej værd, vurderer Michelinguiden.

Arbejdet med at bygge domkirken begyndte i 1100-tallet. Her var byggestilen romansk. Man anslår, at det tog cirka 400 år at bygge kirken.

I årerne 1450-1520 blev kirken udbygget til en gotisk katedral, og man forvandlede den tunge og mørke bygning til et mere lyst og imødekommende rum.

Er du i nærheden, er domkirken værd at slå et smut forbi. Foto: Ernst van Nordex

Med sine 93 meter, er Aarhus Domkirke den længste i Danmark. Der er plads til cirka 1.200 siddende gæster.

Kirken roses i Michelinguiden for sine tiltalende proportioner og ophøjede elegance. Det er muligt at komme ind og kigge i kirken på hverdage, og har man lyst, kan man mod betaling komme op i tårnet.

Søn- og helligdage er der kun åbent for kirkegængere.

Annonce

Aros, to stjerner

Kunstmuseet Aros har to stjerner, og er dermed - ifølge guiden - en omvej værd. I begrundelsen blev der blandt andet lagt væk på den exceptionelle museumsbygning og museets samlinger.

Oplev enten de faste udstillinger med kunst fra de seneste 300 år eller en af de mange skiftende udstillinger med kunstnere fra ind- og udland.

Aros har som mange andre steder lukket i disse dage på grund af coronarestriktioner. Fra 21. april bliver det dog igen muligt at besøget museet - hvis man har en negativ coronatest eller et vaccinepas i hånden. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

På toppen kan du gå tur i 'regnbuen', et kunstværk af den dansk/islandske kunstner Olafur Eliasson, der giver dig mulighed for at opleve en helt særlig udsigt over byen. Det cirkelformede kunstværk er 150 meter langt og tre meter bredt.

Annonce

Vor Frue Kirke (Aarhus), én stjerne

Kirken er opført omkring år 1250, og er foruden domkirken midtbyens anden middelalderkirke.

Under koret ligger en kryptkirke, der er den ældst bevarede stenkirke i Norden. Denne er opført omkring 1060. Krypten blev begravet under en ombygning og blev først opdaget omkring 1955. Her gravede man ud og restaurerede, så krypten var klar til genindvielse i 1957.

Kirken har opnået én stjerne i guiden og er dermed er værd at opleve.

Annonce

Latinerkvarteret (Aarhus), én stjerne

Latinerkvarteret er det ældst bevarede kvarter i Aarhus. Kvarteret dækker blandt andet over Badstuegade, Klostergade, Volden, Studsgade, Borggade, Rosensgade og Pustervig Torv.

Her kan du gå på opdagelse i flere små butikker og opleve flere af området caféer og gallerier.

Latinerkvarteret er smukt året rundt - også ved juletid. Her er det Badstuegade, men der er masser af små butikker, gallerier og kringelkroge i området at gå på jagt i. Foto: Kim Haugaard

Rygtet lyder, at kvarteret har fået sit navn efter en lignede gade i Paris. I 1960'erne var Latinerkvarteret igennem en opfattende restaurering af en lang række arkitekter. De tog på 'studietur' til Paris, hvor de forelskede sig i Venstre Seinebred - og hermed fik de inspiration til Latinerkvarterets navn.

Andre mener dog, at det er bydelens høje alder, og den gamle latinskole (Aarhus Katedralskole), der har givet inspiration til navnet. De mener også, at Latinerkvarteret fik sit navn allerede i 1940'erne.

Annonce

Andre anbefalinger

Det er ikke kun ovenstående, der får ros og anbefalinger med på vejen. Også Køn (det tidligere Kvindemuseet), Steno Museet, Tivoli Frieden, Vikingemuseet, Rådhuset og Musikhuset fremhæves som steder, der bestemt er et besøg værd, omend de ikke alle har opnået deciderede stjerner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-direktør får karantæne og bøde på 20.000 kr: 'Gav hånd med knyttet næve med hård kraft'

Danmark

Gratis færger og billig kollektiv transport: Minister vil gentage succesen fra sidste sommer

Østjylland

Tvangsnedlukning truer: Sogn nærmer sig den kritiske grænse

Annonce