Annonce
Sport

De knyttede næven for borgerrettigheder: Nægtede at være cirkusheste

Selvom kun Tommie Smith (i midten) og John Carlos (til højre) knyttede næven i 1968, blev det også et skæbnesvangert øjeblik for australske Peter Norman. Arkivbillede, 16. oktober 1968.
John Carlos og Tommie Smith ville ikke være cirkusheste til propagandabrug, da de i 1968 vandt bronze og guld i 200 meter sprinten i Mexico City. I stedet knyttede de næven i protest mod den ulighed, afroamerikanere stod model til nord for den mexicanske grænse.

En behandsket hånd i vejret og hovedet bøjet.

Det lyder ikke videre kontroversielt. Men det var det altså. Gestussen blev leveret af de amerikanske sprintere John Carlos og Tommie Smith, og den satte sindene i kog og holdt en olympisk by vågen en oktobernat i 1968.

Og de fleste kender da sikkert også billedet af de to afroamerikanske atleter, der under den traditionelle medaljeceremoni efter finalen i 200 meter spurt med dertilhørende nationalhymne lod deres utilfredshed over borgerrettigheder for sorte amerikanere vise.

Annonce

Men historien bag billedet er mindre kendt. Det er en historie om to liv fuld af genvordigheder og et tredje liv, der lidt uforvarende blev fanget i krydsilden.

Rettighedskamp ind med modermælken

For særligt John Carlos spillede kampen for lige borgerrettigheder allerede tidligt i tilværelsen en rolle. Født og opvokset i Harlem, et af New Yorks på det tidspunkt hårdeste kvarterer, havde Carlos faktisk en anden drøm end at blive hurtigløber.

Han ville være svømmer, men det kunne ikke lade sig gøre, for som faren til Carlos fortalte ham, så var svømmebassinerne kun noget, som rige, hvide mennesker havde nem adgang til.

John Carlos' Blå Bog

Fulde navn: John Wesley Carlos

Født i Harlem, New York, USA

Født 5. juni 1945 - 75 år gammel

Fysik: 193 cm høj, 85 kg tung

Medaljer: 

  • Bronze på 200 meter ved OL i Mexico City i 1968. 
  • Guld på 200 meter ved de Panamerikanske Lege i Winnipeg i 1967.

Så i stedet endte Carlos med at løbe. Både fra politiet, når Carlos sammen med kammeraterne stjal forsyninger og uddelte til kvarterets fattigste, men også efter Malcolm X - en af de fremmeste og mest vokale forkæmpere for lige rettigheder i det amerikanske.

Og som ung mand viste John Carlos sig at være ganske hurtig, og endte på universitet i Texas, hvor han med sine holdkammerater med jævne mellemrum blev refereret til som "slaver" af skolens atletiktræner.

Annonce

Plukkede bomuld som barn

Mens John Carlos voksede op i betonjunglen i The Big Apple, var det en anden barndom for Tommie Smith. I bomuldsmarkerne i grænselandet mellem staterne Texas og Oklahoma gik hans familie og tjente til vejen og dagen.

Da Smith var seks år gammel rykkede familien dog teltpløkkerne op for at rejse til Californien. Ikke for at lave noget andet, men simpelthen fordi det var nemmere at finde arbejde. Nu blev også Smith sendt i marken.

Tommie Smiths Blå Bog

Fulde navn: Tommie C. Smith

Født i Clarksville, Texas, USA

Født 6. juni 1944 - 76 år gammel

Fysik: 191 cm høj, 84 kg tung

Medaljer:

  • Guld på 200 meter ved OL i Mexico City i 1968.
  • Guld på 200 meter ved Universiaden i Tokyo i 1967.
  • Sølv på 100 meter ved Universiaden i Tokyo i 1967.

I skolen viste Smith sig som en atlet i verdensklasse. Han excellerede i basketball, amerikansk fodbold og i atletikdisciplinerne. Det var førstnævnte sport, der sikrede ham en plads på universitet i San Jose, men Smith blev angiveligt ved med at brase ind i hallens vægge, når han foldede sig ud på basketgulvet - han var simpelthen for hurtig.

Det var samtidig på universitet, at Smith fik øjnene op for de strukturer i samfund og lovgivning, der gav så store uligheder mellem sorte og hvide i USA.

Annonce

Forhåndsfavorit og skadet

Og pludselig stod de så der, i Mexico City til OL i 1968. Som medlemmer af Olympic Project for Human Rights - det olympiske projekt for menneskerettigheder - havde de faktisk forsøgt at boykotte legene blandt andet grundet deltagelsen af Sydafrika, der stadig var ekstremt adskilt under Apartheid.

Det lykkedes ikke at få opbakning til et boykot så til syvende og sidste rejste de to amerikanere afsted sydpå til Mexico.

Her viste de straks klassen. I semifinalen sætter John Carlos olympisk rekord. I den anden semifinale er Tommie Smith kæmpe favorit, men bliver undervejs skubbet ud af balance efter et sammenstød med en australsk løber.

Smith vandt dog ikke desto mindre, men ser ud til at have pådraget sig en muskelskade, der måske endda vil stå i vejen for hans deltagelse i finalen. Så vidt kommer det dog ikke, for da finalen skydes i gang er Smith med til start.

Annonce

Brød muren

I finalen stod John Carlos som favoritten. Med spørgsmålene om Smiths fysiske tilstand og Carlos' nyerhvervede olympiske rekord lå den lige til højrebenet.

Men favoritter vinder ikke altid. Selvom Carlos kom flot fra start i finalen, kunne han på de 200 meters løb se Smith overhale ham og tage sejren i en fuldstændig uhørt tid.

Sådan så det ud, da John Carlos (højre) og Tommie Smith (venstre) i 2008 modtog en pris for deres mod. Arkivfoto: Reuters/Danny Moloshok

19 sekunder og 78 hundrededele. De 20 sekunder, der i mange år havde virket urealistisk at komme under, blev brudt med et brag.

For storfavoritten blev det end ikke til en sølvmedalje, for her sneg australske Peter Norman sig nemlig ind, i øvrigt i præcis samme tid som John Carlos.

Annonce

Planlagt på forhånd

At en af de to amerikanere skulle løbe med sejren kom åbenlyst ikke som nogen overraskelse for dem. For de havde nemlig på forhånd planlagt en protest.

Både Carlos og Smith skulle således have et sæt sorte handsker med, så de ved medaljeceremonien kunne iklæde sig disse og gennemføre protesten under afspilningen af den amerikanske nationalmelodi.

Men Carlos glemte slet og ret sine handsker i den olympiske by, så de to demonstranter stod kortvarigt med et problem, indtil en løsning bød sig fra en lidt uventet kant.

Sølvmedalisten fra Australian, Peter Norman, foreslog således at de kunne iføre sig en handske hver, selvom det ville betyde, at man var nødt til at hæve hver sin arm. Carlos og Smith tog forslaget til sig til, så da The Star Spangled Banner rungede over det olympiske stadion i Mexico City, gjorde Carlos og Smith alvor af sine planer.

Annonce

Overdøvende stilhed før stormen

Der blev ellers gjort ihærdige forsøg på at tale de to amerikanere fra protesten. Legendariske Jesse Owens, der i 1936 vandt fire guldmedaljer ved OL i Berlin for øjnene af Adolf Hitler, forsøgte forgæves at få Carlos og Smith på andre tanker.

Så der stod de så. Reaktionerne på protesten kunne de to måske have gisnet om, men først kom stilheden.

OL-minder

Jysk Fynske Medier varmer op til det kommende OL i Tokyo med en artikelserie om stort og småt fra OL's omfangsrige historie.

Vi kigger på nogle af de store danske øjeblikke, og vi kommer rundt om nogle af de mange profiler og mindeværdige øjeblikke, som OL har skabt gennem tiden.

- Du kunne have hørt en frø pisse på bomuld. Der er bare noget forfærdeligt ved at høre 50.000 mennesker blive helt stille. Som at befinde sig i orkanens øje, fortalte John Carlos år senere i et interview med The Guardian.

Men så kom reaktionen. Buhen, tilråb, brugen af diverse ting som kasteskyts, racistiske råb. Der blev ikke skortet på fornærmelserne.

Annonce

Ville ikke være cirkusheste

Ved lejligheden havde Århus Stiftstidende sendt Knud Esmann til Mexico City. Da de tre medaljevindere efterfølgende samledes for at snakke med pressen, kunne Esmann rapportere hjem til Danmark, præcis hvad Carlos og Smith havde haft i tankerne.

- Vi fik et stort bifald, Tommie og jeg, da vi vandt. Men der var mange amerikanere, der peb ad os, da vi demonstrerede under nationalmelodien. Vi vil ikke være dresserede cirkusheste, som USA bruger til propagandaformål, lød det fra Carlos.

- Mange har kaldt mig "boy" under de Olympiske Lege, men ingen sorte skal finde sig i den nedværdigende betegnelse. Hvis folk over hele verden kendte sandheden om de sortes kår i USA, ville de forstå, hvorfor vi protesterer, fortalte John Carlos ifølge Esmann.

Også Peter Norman viste sig som en trofast og loyal støtte for de to demonstranter, da australieren blev ved amerikanernes side under mødet med pressen.

Annonce

Skam, vanære eller prægtigt gjort

Esmann kunne ligeledes berette om, hvordan scenerne fra medaljeceremonien holdt den olympiske by vågen den efterfølgende nat.

Der blev diskuteret på kryds og tværs, og mens visse idrætsudøvere fattede en vis sympati for de to amerikanere, var det ikke ligefrem stor opbakning de to nød fra landsmanden Bill Toomey, der dystede i tikamp.

Protesten gav genlyd i hele verden, og Århus Stiftstidende kunne naturligvis også berette om begivenhederne dagen derpå, hvor avisens udsendte, Knud Esmann, skrev om de dramatiske øjeblikke. 

Amerikaneren kaldte således seancen for en skam og en vanære, idet han konstaterede, at der hverken er plads til personlig irritation eller politik ved et OL.

Anderledes var holdning hos briten John Wetton, der ligefrem syntes, at det var prægtigt gjort af de to afroamerikanere. At de havde nerven til at udtrykke deres følelser, var altså noget, der gav respekt hos 1500-meter løberen Wetton.

Lagt for had i Australien

Mens både Smith og Carlos var forberedt på at blive mødt med udbredt modstand i hjemlandet, så lå det måske ikke ligefrem i kortene, at også australske Peter Norman skulle lide overlast ovenpå demonstrationen.

Men Norman, der foruden at hjælpe med at løse handske-krisen også bar et badge, der erklærede støtte til føromtalte Olympic Project for Human Rights, blev om muligt endnu hårdere ramt i de efterfølgende år.

Peter Normans Blå Bog

Fulde navn: Peter George Norman

Født i Coburg, Australien

Født 15. juni 1942, død 3. oktober 2006, 64 år gammel

Fysik: 178 cm høj, 73 kg tung

Medaljer:

  • Sølv på 200 meter ved OL i Mexico City i 1968.
  • Bronze på 4x110 yard stafet ved Commonwealth Games i Kingston i 1966.

I Australien blev Norman slet og ret lagt for had i mange kredse - et had der skulle vare resten af hans livstid. For fire år senere, da OL skulle afholdes i München, blev Norman ikke udvalgt, selvom han klarede kravet adskillige gange i årene op til.

Og selv med sin sølvmedalje i en sportsgren, hvor Australien ikke ligefrem har taget kegler, blev Norman heller ikke inviteret indenfor i varmen, da Australien selv skulle afholde legene i 2000. Den australske olympiske komité indbød således ikke Norman til at deltage i festlighederne, hvilket den amerikanske lejr til gengæld valgte at gøre.

Fortryder intet

Først seks år efter australierens død - i 2012 - valgte det australske repræsentanthus at give Norman en officiel undskyldning for behandling i årene efter 1968. En undskyldning som den australske olympiske komité dog ikke var med i. Først i 2018 hædrede de Norman for sine humanitære indsatser.

Carlos og Smith lever omvendt begge i bedste velgående i USA, hvor begge efterfølgende påtog sig opgaver indenfor uddannelsesystemet, mens Smith også i 1995 hjalp det amerikanske atletiklandshold med forberedelserne til indendørs-VM i Barcelona.

Selvom demonstrationen i 1968 både for John Carlos og Tommie Smith blev enden på en ellers lovende atletikkarriere, er der ingen slinger i valsen hos førstnævnte, når han i interviewet med The Guardian ser tilbage på den oktobernat i 1968.

- Jeg har ingen ængstelse for, at det øjeblik er frosset i tiden. Det er en ledestjerne for mange mennesker rundt omkring i verden. Så mange finder inspiration i det øjeblik. Det var, hvad jeg blev født til.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Rindom sætter OL-guldkurs efter seks sejladser

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce