Annonce
Kultur

De kommer fra Spanien, Frankrig, Belgien, England, Italien og Tyskland: International festival er i byen

"Vú" er en tragikomisk forestilling med franske Etienne Manceau, som Ilt Festival kalder en "ekvilibristisk skuespiller og artist". Foto: Alexis Doré
Teaterfestivalen Ilt kan som en af de første, store internationale festivaler afvikles efter genåbningen. Corona til trods kommer dansekompagnier og kunstnere tilrejsende fra hele Europa for at optræde for det århusianske publikum.

AARHUS: De har holdt vejret i spænding i sekretariatet på den internationale Ilt Festival 2021. Men nu er det ganske vist. Festivalen åbner torsdag 27. maj, og traditionen tro kan publikum møde kunstnere fra en lang række lande på de århusianske scener.

Det anerkendte tyske kompagni Rimini Protokoll åbner festivalen på Aarhus Teater med "Chinchilla Arsehole, Eyey".

I den usædvanlige forestilling er tre performere med Tourettes syndrom på scenen sammen med en musiker. Til hverdag går de næsten aldrig ud i offentligheden på grund af deres 'handicap', men under Ilt Festival er det noget ganske andet.

Annonce

Prisbelønnet koreograf

Publikum kan også se frem til danseforestillingen "Outwitting the Devil" af den verdenskendte og prisbelønnede instruktør, danser og koreograf Akram Khan.

Han er kendt for at have instrueret en del af åbningsceremonien til OL i London i 2012, og for at have samarbejdet med store navne som sangerinden Kylie Minogue og skuespiller Juliette Binoche. I Netflix serien "Move", der portrætterer interessante dansere og koreografer rundt omkring i verden, er et helt afsnit dedikeret til Akram Khan.

Forestillingen vises i Musikhuset og er en visuel dansefortælling om livet, døden, venskab og håb, inspireret af den ældgamle myte om Kong Gilgamesh fra oldtidens Østen.

Annonce

Ilt for syvende gang

Det er syvende gang, at Ilt Festival løber af stablen. Festivalen arrangeres af Aarhus Teater, Teater Svalegangen og Teatret Gruppe 38 i samarbejde med byens andre scener.

På trods af Covid-19 rejser kompagnier og kunstnere fra Spanien, Frankrig, Belgien, England, Italien og Tyskland til Aarhus for at dele deres arbejde og kunst med publikum i Aarhus. Her "We Are Not Drawn To A New Era." fra Belgien. Foto: Mirjam Devriendt

Men det er ikke kun indenfor i teatermørket, at der er oplevelser i vente.

Foran Svalegangen i Rosenkrantzgade kan man besøge Ilt Festival Square, der serverer en række gratis pop-up events og familieaktiviteter fredag, lørdag og søndag.

Det spanske teaterkompagni, Centre de Titelles de Lleida, svømmer gennem Aarhus med babyhvalen "Kujira". Foto: Oriol Clavera

Det spanske teaterkompagni, Centre de Titelles de Lleida, kommer til Aarhus med den majestætiske babyhval "Kujira", der svømmer gennem gågaden med sin sang, der er en hyldest til livet og en påmindelse om at passe på planeten.

Eventen er gratis for alle og kommer på gaden flere gange i løbet af fredag og lørdag.

Ilt Festival 2021

Ilt Festival 2021 arrangeres af Aarhus Teater, Teater Svalegangen og Teatret Gruppe 38 i samarbejde med blandt andre Bora Bora, Teater Refleksion, Teater Katapult, Åbne Scene/Godsbanen, Musikhuset Aarhus og Filuren.

Ilt Festival 2021 præsenterer:

  • "Chinchila Arsehole, Eyey", Rimini Protokoll (DE), 27.-28. maj, Aarhus Teater Scala
  • "I Am From Reykjavik", Sonia Hughes (UK), 27.-30. maj, Aarhus
  • "Are We Not Drawn Onward To New Era", Ontroerend Goed (BE), 28.-29. maj, Bora Bora
  • "Rue d'Orchampt", Groupe Zur’s (F), 28.-30 maj, Teatret Gruppe 38
  • "Babyhvalen Kujira", Centre de Titelles de Lleida (ES), 28.-29. maj, udendørs fra Bispetorv
  • "Vú", Cie Sacékripa (F), 29.-30. maj, Filuren
  • "The Little Suicides", af Gyula Molnár med Olivia Molnár på scenen (IT), 29.-30. maj, Teater Refleksion
  • "03:08:38 States of Emergency", Transiteatret-Bergen (N), 29.-30. maj, Åbne Scene/Godsbanen
  • "Outwitting the Devil", Akram Khan Company (UK), 29. maj, Musikhuset Store Sal

Se mere på iltfestival.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Aarhus

De smarteste sygehuse klarede coronakrisen bedst: AUH er blandt de bedste i verden

Alarm 112

Nye redningsstiger i østjyske havne skal forebygge drukneulykker: Skrig-orange og kan ses fra vandet i mørke

Annonce