Annonce
Debat

De lavthængende frugter…

Annonce
Svend Carstensen. Privatfoto

LÆSERBREV: Ingen – nul – af byrådets politikere har kommenteret mit ’åbne brev’/kronik i Århus Stiftstidende i påsken: ’Gør muskelkraft til førstevalget’.

Men måske har enkelte af dem alligevel gjort sig et par tanker omkring emnet - vores infrastruktur i byen. Så lad mig føje til:

Det er altid - har været og vil være - kroppen, som vi oplever og erfarer med. Ja, vi kommer ikke uden om den - på godt og mindre godt. Og derfor bekymrer det mig faktisk, hvor meget ‘misbrug’ jeg kan se omkring mig. Særligt er jeg ked af, at mange børn aldrig får oplevelsen af den stærke og velfungerende krop - den, som kan bringe dem ud i verden og opleve.

Og det er der jo ikke én enkelt årsag til, men jeg peger - og har gjort det kraftigt i den lokale debat - på infrastrukturen og vores måde at bevæge os omkring på. Jeg argumenterer for den ‘muskel-bårne’ transport - gå, løbe, rulle, skateboarde, cykle mv.

Det bliver af nogle opfattet som angreb på privatbilen. Det er det ikke, men det ér et angreb på den umådeholdne brug af bilen og infrastrukturens åbenlyse favorisering af bilen.

At de unge ikke bevæger sig får nogle voldsomme konsekvenser, de negative af slagsen. Jeg ser unge mennesker, som med besvær bevæge sig rundt og kravle ind i en lille bil.

Jeg nægter at tro på, at disse unge mennesker er glade for deres krop. Og jeg tror, at en store del af de problemer, som mange børn og unge mennesker kæmper med, har rod i den deforme og alt for tunge krop. De er ganske simpelt ikke i stand til - eller tør ikke - bevæge sig ud i verden, livet og leve her...

Er det en ‘hovski-snovski’ holdning at have?

Jeg mener at have noget at have min holdning i, dels fagligt og dels privat. Men den kan nogle gange være svær at fremføre uden at blive opfattet som arrogant og bedrevidende. Privat er jeg ikke bange for at bruge mig selv som eksempel, fordi jeg ved, at jeg ‘walk the talk’...

Og det er vel altid et godt udgangspunkt, hvis man ønsker, at andre skal - eller bør - gøre noget bestemt. Selv at gå foran. Men vi har mange og stærke følelser i spil her. Vel netop fordi den - kroppen - betyder så meget for os, hver især.

Jo, det er komplekst. Men, som jeg ser det, er der så mange ‘lavthængende frugter’, som byrådet kan tage fat i. Her og nu. Om ikke andet, så giv vore børn og unge mennesker de allerbedste muligheder for at bruge kroppen i det daglige. Også i trafikken...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Nej tak til tobak i skoletiden

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Annonce