x
Annonce
Kultur

De Nattergale fejrer dobbeltjubilæum

06kuaDeNattergale2De Nattergale kan i år fejre 20-året for The Julekalender. Her i Rådhusparken Aarhus 02122011 Foto: Martin Ballund

De Nattergale er aldrig blevet opløst og derfor vil Viggo Sommer, Uffe Rørbæk og Carsten Knudsen i 20-året for succesen med »The Julekalender« heller ikke udelukke muligheden for et nyt samarbejde.

I år er det 20 år siden, at nåsåren Benny og kartoffelavler-parret Gertrud og Oluf Sand samt nisserne Hansi, Fritz og Günther første gang lagde de danske gader øde på decemberaftenerne.

Annonce
3

Men kun to år efter successen tvang ørelidelsen tinnitus Uffe Rørbæk til at indstille det musikalske samarbejde med Viggo Sommer og Carsten Knudsen. Siden har de tre spasmagere dog skabt yderligere to tv-julekalendere til TV2. I år er det således også ti år siden, at Canal Wild Card ramte skærmen.

5

Dobbelt-jubilæet fejrer trioen ved at udgive deres i alt tre tv-julekalendere på dvd.

06kuaDeNattergale4De Nattergale kan i år fejre 20-året for The Julekalender. Her i Rådhusparken Aarhus 02122011 Foto: Martin Ballund

»Vi har ikke planer om et nyt samarbejde, men helt afvise, at vi igen finder sammen, vil jeg ikke. Men så skal det være fordi, at den helt rigtige idé dukker op,« siger Uffe Rørbæk.

4

Og havde nogen nu håbet på, at den rigtige idé kunne være en »The Julekalender 2«, så må de tro om igen.

»Vi er blevet spurgt flere gange i årenes løb. Men der bliver ikke nogen 2'er. »The Julekalender« er et afsluttet kapitel,« fastslår Carsten Knudsen.

Hvor mange gange »The Julekalender har været vist på TV2, har de ikke helt styr på, men bliver dog enige om, at det må være sjette gang i år. Selv nyder de gensynet, men har stadig ikke fundet nogen endegyldig forklaring på succesens omfang.

Ideen og råskitsen til manuskriptet kom til verden over nogle flasker rødvin i et sommerhus på Samsø. Sammen med Hans-Erik Saks, Saks Film, blev historien om nisserne, nåsåren og kartoffelavler-parret udviklet, og over seks uger i sommeren 1991 kom de 24 afsnit i kassen. Da det første afsnit blev vist på tv, var man kun nået til at klippe afsnit 12.

»Det var en enorm energiudladning, og en stor del af æren for, at det overhovedet lykkedes, skal tilskrives Hans-Erik Saks, lyder det fra Uffe Rørbæk.

»Jeg fortryder kun én ting. Og det er, at vi aldrig fik skrevet Oluf Sands fætter ind i historien, han skulle hedde Morten Sand, lyder afskedsreplikken fra Viggo Sommer, inden trioen igen sætter kursen mod Risskov de nattergale

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Live fra pressemøde: Samfundet kan måske åbne efter påske: - Vi skal holde fast i de gode vaner

Aarhus

Genbrugsstationerne åbner: Forvent kø og forbered dig godt hjemmefra

Annonce