x
Annonce
Danmark

De Radikale fastholder klima-trussel mod regeringen

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
De Radikale truer fortsat med at vælte regeringen, hvis ikke den har en klimahandlingsplan klar 5. juni.

Der er glæde blandt regeringens støttepartier, efter at klimaminister Dan Jørgensen (S) lørdag har indkaldt Folketingets partier til forhandlinger, der i sidste ende munder ud i en samlet klimahandlingsplan.

Annonce

Men selv om De Radikale, der har kritiseret regeringen for nøl, roser ministeren for at indkalde til forhandlinger, så fastholder støttepartiet et centralt krav.

Den endelige handlingsplan skal være klar inden 5. juni. Er den ikke det, så truer De Radikale med at trække støtten til regeringen.

Det siger De Radikales leder, Morten Østergaard.

- Jeg noterer mig, at Dan Jørgensen nu har en mødeplan. Det er godt og er forudsætningen for, at vi kan få en handlingsplan.

- Men jeg konstaterer, at der fortsat er usikkerhed om, hvorvidt regeringen vil levere det, som egentlig blev aftalt, da den blev dannet sidste sommer: En klimahandlingsplan umiddelbart efter klimaloven.

- Vi kan ikke tabe momentum. Vi kan ikke gå ned i fart, siger Østergaard.

Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige og Liberal Alliance blev i december sidste år enige om en klimalov.

I klimaloven ligger en målsætning om, at Danmark i 2030 skal have reduceret CO2-udledningen med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

Klimahandlingsplanen skal konkret beskrive, hvordan målsætningen kan opfyldes.

Klimarådet afleverer 9. marts sine anbefalinger til klimahandlingsplanens delmål for 2025.

16. marts kommer regeringens 13 såkaldte klimapartnerskaber med deres anbefalinger. Her kommer dansk erhvervsliv med bud på, hvordan det kan lade sig gøre at nå det omtalte klimamål.

Når det er sket, skal regeringen fremlægge en handlingsplan, mener Østergaard.

- Jeg er mere optimistisk end Dan Jørgensen, i forhold til hvad der kan lade sig gøre i foråret, siger Østergaard.

- Det her handler ikke om at slå sig selv på brystet og Christiansborg-fnidder. Det her er et spørgsmål om, at klimaet ikke har tid til, at vi venter.

- Hvis vores mål skal nås i 2030, er der ikke plads til en forårssæson uden store beslutninger, siger Østergaard.

Især De Radikale og Enhedslisten har udtrykt utålmodighed med regeringen. Det er dog kun De Radikale, som truer med at vælte regeringen. Så langt vil Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, ikke gå.

- For Enhedslisten er indholdet det aller vigtigste. Vi går efter en ambitiøs plan, og det er ikke afgørende for os, om den lander 5., 6. eller 7. juni, siger hun.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, minder på Twitter klimaministeren om, at det er det nuværende røde flertal, der "har sat det mest ambitiøse mål nogensinde".

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: Myndighederne udsender første tal for raskmeldte i Danmark

Annonce